Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Избори / Избори

Политически протуберанси


Наблюдавам напоследък с интерес разнопосочните изригвания в социалните мрежи на някогашните крайни поддръжници на „Синята идея“. Те хвърлиха през годините немалко усилия в стремежа си да докажат, че са най-десните и са най-верните последователи на това широко разпространено и трудно за дефиниране емоционално понятие на прехода. Така горди с успехите си най-вече в борбата срещу своите партньори, въпросните пропуснаха да забележат как ситуацията се мени и постепенно оредяващите им редици яхват кръгове  близки до онези, които са заклеймявали като кръвни врагове и са плашили с лустрация. Докато накрая те, преродените в новите десни отрочета на бившата номенклатура, съвсем демократично не им предложиха да бъдат техните избраници, с които да преборят омразната политическата конкуренция. За да могат новите „прогресивни сили“, изгрели на хоризонта, да завършат окончателно своята победа и да отворят път към светлото си икономическо бъдеще, заравяйки мрачното минало, от което вече са обрали дивидентите.


Още когато процеса бе в своя зародиш преди седем години сътворих малък роман. В него сбъднах всички пръкващи се радикални предложения за политически и обществени промени у нас. Получи се една антиутопия, която символично нарекох „56-а година“. Ала тя няма нищо общо с пропагандираната някога „Априлска линия“, на която всяка успоредна крива беше по дефиниция права линия. Действието в него се развива у нас, но почти след век. За съжаление обаче се оказа, че част от прийомите ни застигат далеч по-скоро от очакването. Процесът навярно се дължи на факта, че старият девиз „Петилетката в съкратени срокове!“, макар и внос от Изток се е вкоренил дълбоко в българската душа, копнееща да се устрои като онези от Запад. Благодаря на художника Калин Николов, сътворил корицата с изникналите сякаш от изпод земи червени духове, завладяващи битието. Тя илюстрира напълно онова, което текстът в книгата се опитва да разкаже.


И понеже новото време ни завладява със своето модерно мислене или по-точно с неговото тотално изпарение, вследствие политическите протуберанси е редно да се върна в реалността. А тя за жалост ми сочи, че само ден след тържествата в една източна столица в чест на тамошния вожд на „прогресивните сили“ и аз ще се кача в десетилетието на тези, които си търсят място сред мъдруващите анализатори. Та поглеждайки към календара от позицията на част от бъдещ треньорски щаб реших да се включа във формирането на отбор, който да се опита да даде друг облик в настоящата политическа игра на местния общински терен. Ако не за друго, то да покаже, че идеите не са напълно погребани от властта на парите и на духовете от „незабравимото минало“ на корицата има все още жива алтернатива. Така се роди екипа ни за София, на който желая успех!

06.10.2023 г.
Йордан Нихризов

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти