Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Избори / Избори

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)

Както всички знаем, животът е това, което става докато си правим други планове. Имах едни очаквания за това как ще протекат местните избори през 2023 година. Още по-различни бяха плановете ми, какво смятах да правя, докато текат местните избори.


Стана така, че политическите сили ме изненадаха доста с кандидатите си, както и с идейното си позициониране. (Изненадаха впрочем и целокупната общественост). Изненада ме и партията с която е свързана практически цялата ми политическа кариера – Българската социалдемократическа партия (БСДП). Тя излезе сама на изборите в София, в Пловдив, а по всичко личи и в останалата част от страната.


Само по себе си, това е нещо което казва най-различни неща, едно от които е, че дори и на най-търпеливите хора им омръзва от компромиси, коалиционни комбинации, сътрудничество заради „доброто на обществото“ и така нататък. Дошъл е моментът да се кажат доста неща. Не под формата на крясъци, обиди и квалификации – напротив. Дошло е време да се казват нещата, които наистина могат да бъдат полезни, но в по-профилирани формати.
Аз самият положих доста усилия, БСДП да подкрепи един много симпатичен самотен войн на политическата сцена, но стана така че той не пожела подкрепа. Случаят е поучителен и сигурно ще го коментирам, когато изборите отминат.


Сега просто се налага да съобщя, че въпреки намерението ми да се занимавам с други неща през тези чудесни, приятни есенни дни, аз се включвам в предизборната надпревара като кандидат за кмет на София, иначе казано – на Столичната община и като кандидат за общински съветник. Други важни неща ще почакат още един месец.


Всички които ме познават знаят, че не става дума за глупаво честолюбие или за липса на представа за политическите реалности. Напротив, наясно съм с политическата реалност до немай къде. Но участието в избори не се прави само когато са ти обещали победата на тепсия. Не се прави и само когато са те удавили във финаkсови средства и се чудиш за какво да ги харчиш по време на кампанията.


Участието на избори идва преди всичко тогава, когато имаш какво да кажеш и едновременно с това има хора, които ти гласуват доверието да издигнат кандидатурата ти. Участвал съм вече на избори като независим кандидат (подкрепен от „Зелените“, днес – „Зелено движение“) и ми стига за цял живот. Сега вече ме партията на която съм дал доста и която също ми е дала много – Българската социалдемократическа партия (БСДП). Всъщност, политиката ми е и взела доста неща, но за това друг път и на друго място.


Кой каквото ще да казва, БСДП е марка в политическия ни живот. Тя е натоварена с бремето на едно историческо минало, за което повечето партии могат само да мечтаят. Зад нея стоят много добри дела, сред които тук ще спомена само въвеждането на осем часовия работен ден непосредствено след Първата световна война и приемането на Конституцията през 1991-та, за което днес с чиста съвест можем да кажем, че спря опита да бъда възстановена монархията „а ла ДС“ през същата година.


Ако ВНС се беше разпаднало и не беше изпълнило задачата си – да приеме Конституция, възстановяването на монархията щеше да се превърне в най-естествената алтернатива за политическия ни живот с главна последица оставане навеки в границите на „Русский Мир“.


Допълнително ще напиша по-подробно, защо БСДП е „марка в политическия ни живот“, защото тук говорим все пак за местните избори.
Лоялността към наследството на БСДП, към политическата й марка, към нейните „идеи в постоянно движение“ е нещо много сериозно. Това е ангажимент и към демокрацията и към социалния напредък и към разума и умереността в политическия живот.


Когато ръководството на БСДП ме покани да се кандидатирам за кмет, имах сериозни резерви, свързани и с времето с което разполагам и с възрастта ми – почти навършените ми 61 години. Политическият живот днес е жесток, напълно амортизиращ и буквално „изцеждащ“.


Но бях длъжен да помогна на своите съмишленици в един момент, когато социалдемократите от БСДП се опитват да върнат този политически феномен на сцената, пък макар и с повече от скромни ресурси и „начален капитал“. В крайна сметка, когато човек претендира, че „много знае“, трябва да го сподели с публиката.


Социалдемократите имат какво да кажат. Социалдемократите имат какво да предложат. Това се вижда от Платформата на БСДП, публикувана вече. Повечето партии изобщо „не се занимават“ с „архаизми“ – програми и платформи. Те донякъде основателно смятат, че „няма кой да ги чете“. БСДП обаче е „старомодна“ партия в най-добрия смисъл на думата. Ние смятаме, че сме длъжни да изложим макар и в сбит вид идеите и предложенията си за бъдещето и управлението на Столичната община през следващия мандат.


В далечното минало – през 1990 – 1994 година, социалдемократите от БСДП постоянно се оплакваха, че „другите им крадат идеите“. Това беше точно така, но днес ние с удоволствие предоставяме програмата си на всички политически партии, движения, инициативни комитети, въобще – на участниците в тези избори.


Ние казваме: „Заповядайте, ще сме щастливи да вземете каквото пожелаете от нашата Платформа“, защото най-важното е добрите идеи да бъдат осъществявани, а въпросът за авторството им е напълно второстепенен.
Като кандидат за кмет на БСДП, ще се постарая максимално да представя на публиката, това за което социалдемократите от БСДП ще работят за постигане на максимално широко съгласие. Става дума за стратегически решения за разширяване на града и за подобряване на качеството на живот в него. Според нас софиянци ще трябва да дадат отговор на поне пет ключови въпроса:


- Ще се развива ли градът в северно направление и как?
- Ще трябва да решат, какви отговори да потърсят на проблема с използването на площадката на вече затворения металургичен комбинат „Кремиковци“?
- Ще трябва да решат, какви действия трябва да предприемат за подобряване и разширяване на инфраструктурата на града, в това число и за рязкото повишаване на собственото производство на електроенергия, в интерес на намаляването на разходите на домакинствата и на бизнеса?
- Ще трябва да решат, какви действия ще предприемат за да повишат чистотата на въздуха в Столицата?
- Ще трябва да решат, дали имат сили и възможности да дадат пример на цялата страна с предприемането на действия, които да помогнат за рязко повишаване на качеството на образованието в Столицата?


Тези въпроси не са риторични, това всъщност са цели, които социалдемократите смятат, че трябва и може да бъдат постигнати с максимално широко съгласие и с общите таланти и усилия на столичани.
За решаването на тези цели социалдемократите смятат, че предлагат различни средства и инструменти. Повече за всичко това, може просто да се прочете в Платформата на БСДП за местните избори в Столичната община.

https://svobodennarod.eu/u-nas/predizborna-platforma-na-blgarskata-socialdemokraticheska-partiya-bsdp-za-mestnite-izbori-v

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти