Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Избори / Избори

Защо БСДП е марка в политическия ни живот?

Теодор Дечев

Това е партията, която първа в цяла Европа скъсва с догматичния марксизъм (преди Бернщайн) в лицето на лидера си Янко Сакъзов  и неговата теория за ролята на „производящите слоеве“, където отнася и работници и мениджъри и „робите“ на умствения труд. Между другото, Янко Сакъзов е ученик на Панайот Волов в Шуменската гимназия.


Това е партията въвела в България осем часовия работен ден. Отново Янко Сакъзов в битността си на министър на индустрията, търговията и труда в коалиционното правителство след Първата световна война, има смелостта да се позове на условията на мирния договор и да въведе осем часовия работен ден.


Това е партията, противопоставила се на „селската диктатура“ на Александър Стамболийски сродна с „протофашизма“. Кръстю Пастухов и Григор Чешмеджиев издават знаменития вестник „Епоха“, който постоянно изобличава земеделския съсловен антидемократизъм, както и корупцията на правителствата на Стамболийски.
Това е партията, противопоставила се категорично на преврата от 19 май 1934 година, извършен от едни хора, които днес щяха да бъдат наречени „зелени чорапи“ и които са вдъхновители на мнозина радикални елементи с антидемократично мислене в наши дни.


Това е партията, която се противопоставя категорично на внесения от Съветския съюз болшевишки тоталитаризъм през 1944 – 1948 година и заплаща това по трагичен начин със смъртта на едни от своите идейни водачи и с дълги срокове затвор и на лидери и на редови членове. Кръстю Пастухов беше убит в затвора; Людмила Славова – сварена жива в ареста, Цвети Иванов загива в концлагера „Белене“, а за Григор Чешмеджиев се смята напълно основателно, че е отровен; д-р Атанас Москов, д-р Петър Дертлиев и инж. Груди Панчев изкарват по десет години в затвори и концлагери. И това са само единици от дългата „мартирология“ на социалдемократите.
Това е партията, която не направи компромис с комунистите след 10 ноември 1989 година и затова срещу нея воюваха не само комунистите – социалисти, но и техните доносници и мекерета, като Георги Евдокиев Марков (агент Николай) и още редица други герои на прехода, за превоза на чиито досиета вероятно са необходими електрокари.


Това е партията, която първа в писмен свой програмен документ – програмата си за националната сигурност, още по време на Великото народно събрание, предложи България да поиска членство в НАТО. Никой не отрича заслугите на Соломон Паси, но неговото предложение беше лично и индивидуално, докато становището на БСДП беше записано в програмен документ.


Това е партията, която забави с десет години плановете на наследниците на ДС, за завръщане на техния „партньор и съмишленик“, бъдещият монархически министър-председател на Републиката. Това стана, защото социалдемократите отказаха да участват във водевила с „парламентарната стачка“ на „Групата на 39-те“. Конституцията на България има недостатъци, това не се оспорва от никой, но с нея ние влязохме в Европейския съюз и НАТО. Алтернативата беше да бъдем полумонархическа – полурепубликанска държавица в „зоната на здрача“, по-точно в руската зона на геополитически и геоикономически интереси.
Това е партията, която зае непоколебима позиция през 1995 - 1997 година и въпреки целия международен натиск, който беше й оказан, не посегна към сътрудничество с БСП, не се включи в проектите за второ правителство на БСП с министър-председател Николай Добрев, осигури подкрепата на Социалистическия интернационал за кандидатурата на Петър Стоянов за президент и участва като равностоен коалиционен партньор в коалицията Обединени демократични сили, която излъчи правителството на Иван Костов.


Това е партията, която не се облагодетелства нито от участието си в изпълнителната власт (в правителството), нито в законодателната власт (в Народното събрание). Това е партията, която беше сред основателите и на „Синята коалиция“, последния що-годе успешен коалиционен формат на традиционните демократи в Република България.


Това е партията, която първа протестира срещу ескалацията на агресията на Русия срещу Украйна. БСДП протестира официално още преди 24 февруари 2022 година, защото излезе с негодувание още срещу признаването на Донецката и Луганската „народни републики“ от страна на путинова Русия.


Това е партия със 132 годишна история и политическо настояще от което няма за какво да се срамува.
Да, социалдемократите от БСДП нямат финансовите ресурси на нито една от партиите с претенции, а и на повечето от партиите „без претенции“, които просто „разреждат политическия разтвор“ на българската политическа сцена. Но е много по-добре да си с добро име, отколкото с излишни пари.


Да, след участието си във Великото народно събрание (1990 – 1991) и в 38-мото и в 39 -тото Народно събрание, съответно в периодите 1997 – 2001 и 2001 – 2005 година, Българската социалдемократическа партия остана извън Парламента. Но ние знаем, че животът е колело и „последните ще станат първи“. Нашата работа е да представяме идеи, проекти, както е модерно да се казва – „да предлагаме визия“, да следва предвидима политическа линия. А избирателите ще преценят, рано или късно, дали могат да ни гласуват доверие.


Българската социалдемократическа партия (БСДП) заявява, че е готова да участва ефективно, добронамерено и компетентно със своите представители в управлението на Столична община. София е градът в който живеем и който не сме напуснали, въпреки съществуващите вече много големи възможности за това.


В платформата си сме изброили петте ключови въпроса, решаването на които трябва да стане с участието и при взимане на мнението на цялото гражданство. Представили сме и девет много важни цели, които си поставяме като социалдемократи, заедно с 13 инструмента с чиято помощ да бъдат постигнати. (https://svobodennarod.eu/u-nas/predizborna-platforma-na-blgarskata-socialdemokraticheska-partiya-bsdp-za-mestnite-izbori-v ).
Ние сме партия на умереността, разума и реализма. Поставените цели са постижими, макар и да изискват усилия. Нашите политически принципи, привързаност към свободата, демокрацията, европейската и атлантическа ориентация са известни и не могат да бъдат променени.


Ние декларираме, че в интерес на подобряването на качеството на живота на софиянци, в интерес на добруването на жителите на гостоприемната ни Столица – София, приютила десетки хиляди български граждани от премахването на режима на „софийското жителство“ насам, социалдемократите от БСДП са готови да работят с всеки който иска да направи нещо добро и полезно.
Оставаме непримирими към политически деятели, захранвани единствено с енергията на конфронтацията и омразата към свободата.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти