Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Избори / Избори

Кандидатът на БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ за кмет на СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Промотирането на кандидатите за кмет на най-многолюдната община в България започна още месеци преди обявяването на изборната кампания. Както обикновено се случва у нас през последните години в сянката на информационния поток остават личности с достойнства, издигнати от партии, които не са създадени по модерната методика на политически проекти или сглобки, изградени върху противоречия, а почиващи на идейни позиции и традиции. В подобна  ситуацията е кандидатът на Българската социалдемократическа партия /БСДП/, който тя предлага на предстоящите избори в търсене на обществено доверие за позитивни и конструктивни обществени решения. Това е човек с ясна политическа биография и научни интереси, но нека отговорим накратко на въпроса: “Кой е той?“.


Доц. д-р Теодор Дечев е завършил ВИАС през 1984 г. През 2003 г. се дипломира като магистър по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2005-а до 2007 г. е докторант на свободна подготовка в Института по социология при БАН, като от 2007 г. е доктор по социология.


От 1984 до 1991 година работи като проектант, групов ръководител и водещ конструктор в КИПП „Електропроект“.
Влиза в БСДП на 01 февруари 1990 година, с излизането на първия брой на вестник „Свободен народ“. Член на Националния комитет на БСДП е от 1994 година. Член на ИБ на БСДП и заместник-председател на партията е от 1995 до 1997 (при председател д-р Петър Дертлиев) и от 1998 до 2003 година (при председател Йордан Нихризов). От 1993 до 1997 е главен редактор на вестник „Свободен народ“, а от 2012 до 2013 година – директор на вестника. През 2003 година се оттегля от ръководството на партията, поради влизането му в Икономическия и социален съвет на Република България.
В периода 1998-2001 г. е зам.-министър на труда и социалната политика в кабинета на Иван Костов, където министър на труда е Иван Нейков. През същия период е член на Съвета по европейска интеграция на Р. България.
В периода от 2003 до началото на 2012 година е зам.-председател и председател на ССИ и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). През 2002-2003 г. е експерт на Европейската комисия по въпросите на социалния диалог, в периода 2003-2005 г. е член на Икономическия и социален съвет на РБ.
През 2009 година е независим кандидат за кмет на София срещу Йорданка Фандъкова, подкрепен от екологични движения.
От 2014 г. до днес е директор „Индустриални политики“ в Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). От 2018 година до сега е изпълнителен директор на Института за устойчиво икономическо развитие при АИКБ.
От 2016 г. е редовен доцент във Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ), гр. Пловдив. Създател на Лабораторията по проблемите на Черноморския и Каспийския регион (ЛПЧКР) при Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) и на четири езичния сайт blacksea-caspia.eu .
Преподавал е също в НБУ, ВТУ „Кирил и Методий“ и в УНСС. Учебните му курсове включват лекции по: социология, етносоциология, европейски индустриални отношения и социален диалог, индустриални отношения и сигурност, етнически конфликти, противодействие на конвенционалната престъпност, глобализация – теория и практика.
През 2007 година е приет за член Международната асоциация по индустриални отношения (International Industrial Relations Association - IIRA), днес International Labour and Employment Relations Association (ILERA). От 2021 година до днес е член на Американската социологическа асоциация (American Sociological Association - ASA).


От 2002 година до днес е член на Българската асоциация за политически науки и на Камарата на инженерите от инвестиционното проектиране.
Автор е на над 40 научни публикации в сферата на строителните конструкции и на над 80 труда по социология, политология, индустриални отношения, етнически конфликти и международна сигурност.

Най-известните му самостоятелни книги са:
„Гъвкави форми на работа“ и (пост)индустриални отношения в Централна и Източна Европа;
Взаимодействие между институциите и индустриални отношения;
Индустриални отношения и сигурност - социални концесии в колективното договаряне;
Азербайджан и Туркменистан на газовата шахматна дъска;
Помощен доклад към Становище на Икономическия и социален съвет на Р. България на тема: „Икономическите последици от разпространението на COVID-19 в България и мерки за преодоляването им“;
От Мадридските принципи до Мюнхенските дебати;
България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици.

В съавторство е издал книгите:
Българските работодатели и жените в труда (диагностика на равнопоставеността по пол);
Social Dialogue and Employment of Women in the Field of Biomass Utilization in Bulgaria;
Иновации в колективното договаряне. Европейски и български аспекти;
Бяла книга на добрите КСО практики;
Новите хоризонти на корпоративната социална отговорност.
Постоянно превежда от английски и руски език.

Блогът му в мрежата: „Панта Рей – всичко тече“ (teodordetchev.blog.bg) вече има повече от 5 520 000 посещения. Главен редактор на сайтовете blacksea-caspia.eu и svobodennarod.eu .


Дали подобна биография би представлявала интерес за нашия избирател зависи преди всичко от възможността той да се запознае с нея. Останалото се определя от оценката и желанието му да подкрепи конструктивния подход и решенията на реални проблеми или да предпочете сляпата вяра в красиви обещания, които бързо отшумяват след сблъсъка с реалността, както вече често се е случвало. Ние социалдемократите вярваме, че у нас има свободни по дух хора, готови да погледнат към бъдещето заложили на разума, а не единствено на емоциите на отрицанието!
Йордан Нихризов


26.09.2023 г.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти