Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Текуща информация / Социалдемократите за

Бележки за размисъл

Един българин се осмели да удари с чук по надписа на паметника на съветската армия в София. Неговото име е Светозар Раянов. Кой е той и какви са неговите възгледи е описано в материала на Теодор Дечев. Някои среди у нас заклеймиха акта като вандализъм, други твърдо го подкрепиха. И точно тук възниква екзистенциалния въпрос: “Как трябва да се постъпи с надпис, представляващ историческа лъжа, която определени фактори се опитват да увековечат като утвърдена истина и за целта са й изградили паметник?“. Паметник, на който хората, славещи комунистическата диктатура, изпитващи и днес непресъхваща любов към някогашните господари от Кремъл, поднасят цветя, а останалите го разглеждат като национален позор, олицетворение на окупацията и искат неговото премахване. Паметник, явяващ се символ на разделението не само по прочита на историята, но и по въпроса: „Коя е посоката, по която трябва да поемем в бъдеще и какво общество трябва да съградим?“.


И тук изникват следващите питания:“ Къде е мястото на този паметник и какъв символ трябва да има в центъра на столицата на независима България?“. Преди 12 години, когато в подстъпите на поредната предизборна кампания подобни теми добиха актуалност от БСДП в съвместна декларация с партньорите от РДП предложихме едно цивилизовано решение. Паметникът на съветската армия да бъде преместен в музей на социалистическото изкуство, а на негово място да се изгради архитектурен комплекс на българската слава. В центъра му да стои монумент на създателя на българската държава кан Аспарух, какъвто в нашата столица няма, а редом с него статуи, напомнящи за стореното от кан Тервел – спасителя на християнска Европа, кан Крум – законодателя, кан Омуртаг – строителя, княз Борис-Михаил – покръстителя, цар Симеон – воина-книжовник и  т. н. /Текстът на декларацията от 31.01.2011 г. може да се прочете тук : https://www.bsdp.bg/document/?document_id=447. /. Тогава някои „сини“ кандидати за общински съветници харесаха идеята и дори си присвоиха авторството, пък сетне ги избраха и забравиха. И така до следващата им кампания, когато отново обещанията и лозунгите замениха действията. А проблемът остана.


Казват, че историята се пишела от силните на деня и се променяла винаги в тяхна изгода. Вярно е също, че една лъжа, повторена многократно, постепенно се превръща в истина. Особено както в нашия случай, ако зад нея застанат разни титулувани „експерти“ и набедени обществени „авторитети“. За случващото се по темата у нас важи и правилото, че с историческата неистина се търси овладяване на миналото, за да се налагат възгледи, да се утвърждават позиции в настоящето и чертаят посоките на бъдещето. Към това се налага да прибавим, че за съжаление в България е пълно с журналисти, които със самочувствие демонстрират своята историческа неграмотност, защото намират пазар да я търгуват.


Какъв е изходът от ситуацията, в която мнозина ще намесят морални критерии и призиви да се съхрани спомена за „миналото“? Дали пък той не е в една перифраза на възрожденския стих на Чинтулов: “Докле е мъничка змията, елате да се съберем, с чук да й строшим главата, свободни да се назовем“. Тогава се е търсила искрата, която да запали огъня в душите. А може би от такава искра се нуждаем и днес?!


27.02.2023 г
Йордан Нихризов

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти