Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

Пречистването като метод за формиране на новата почтеност

Днес много започна да се спекулира с термина лустрация под формата на мерки за разчистване проблемите от предходни управления. Причината - идвало ново време с нови хора и нов дух. Даже фолк певицата Луна издигна лозунга за лустрация, за да скъсаме с недъзите от миналото. Надявам се тя да не включва и оперните изпълнители, които ползват техники и пеят арии, написани преди повече от век.


Всяко нещо, казва народът - с времето си. Но интересно защо е тази ярост в предлагането на церемонията за пречистване точно в наши дни, а не тогава, когато трябваше да се случи. Единственият лустрационен опит у нас бе Закона Панев, предложен в 36-то Народно събрание, който ограничаваше правата на бивши членове на БКП като университетски преподаватели. Нададе се страшен вой за погазване на принципите на демокрацията и той бе почти веднага отменен през 1995 г.


През това време преподавателите по политикономия прекръстиха модерно предмета на "Икономикс" и продължиха да четат стария си курс лекции. Други, свързани с историята на БКП и философията, също смениха заглавията и дори някои от тях си направиха гаргара и започнаха да преподават "История на демокрацията". В резултат старите постановки на марксизма-ленинизма останаха да се набиват в главите на подрастващите, облагородени и лустросани понякога като либерализъм.


Бившите радетели на "светлото бъдеще" се ориентираха към загниващия капитализъм, а техните синове и внуци, заеха местата им във фирми и фондации. Да, те формално нямат нищо общо с каноните на своите дядовци и бащи. Понеже за разлика от „незабравимото минало“ демокрацията не преследва наследниците до трето поколение за стари грехове. Защо тогава този шум и ентусиазъм?!


Разгадаването на отговора не е трудно за хората, които се опитват да мислят. Просто новите лустратори желаят да вкарат в категорията "виновни за състоянието сега" всички онези, които свалиха от власт техните родственици и да им вменят вината за извършеното от самите тях разграбване в годините на „първоначално натрупване на капитала“. Така всичко ще е чисто и лустросано. Те, внуците, са новите носители на прогреса, въоръжени с тапии от западни университети, където малцина по времето на „реалния социализъм“ можеха да отидат, освен ако мама и тати не изпълняваха секретни мисии зад граница на службите по сигурността или не отдъхваха в някое посолство около Сена или Темза.


Остава днес да се подкваси само средата, която ще оцени тяхното радикално действие за скъсване със старите идеологии и партии, в името на прогреса. Внуците ненавиждат аналоговото мислене. Те отричат конкуренцията на идеи. Тяхното мислене е цифрово. Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-убедително звучи. Затова медиите проглушават електората за новия повей от Запад. Но това, че той е подкрепен задължително с конкретно финансиране на дадени проекти и какъв е ефекта от тях, винаги остава нейде в сянка. Е, за съжаление у нас има такъв народ, готов да погълне всяко красиво обещание и да повЕрва на всяка клетва, тъй като десетилетия дядовците формираха и полираха съзнанието. За разлика от тях, които излязоха в пенсия, то мисленето, на възторжените покорни още се инжектира, за да приема старите пороци, но като нова революция на духа.


09.11.2021 г.
Йордан Нихризов

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти