Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

Приказка за статуквото и промяната

Имало едно време едно могъщо Статукво, което надянало червена рубашка, ходело напето и със строг поглед определяло какво е добро и какво лошо, както за малките деца, така и за порасналите. С времето от тежките му стоманени стъпки земята взела да се тресе и то почнало да затъва в траповете, дето изравяло под себе си. Взело да се оглежда боязливо Статуквото, захвърлило старата рубашка и опитало любезно да се усмихва, но не щеш ли точно тогава от небето долетял страшен гръм. То се разтворило и оттам се появила Промяната. Тя с развети къдрици гордо и напето пристъпвала по площадите, подсвирвайки си весели мотиви, отправени към светлото бъдеще. А старото Статукво уплашено гледало как линее и спешно решило да се раздели със своето минало. Надянало нови одежди, захвърлило старите документи за самоличност, сменило даже името си и щедро предложило на Промяната да си играят заедно. Тя, разбира се, със самочувствие му заявила, че могат да изтанцуват само един последен валс, тъй като 45 години хоровод й стигали.


Да, но Статуквото не се отказало. То тръгнало да търси нови другарчета по чужди земи и щедро да ги черпи, за да им се хареса. Другарчетата разбирали от бизнес и много им се понравили паричките щото не миришели, та бързо припознали новото си приятелче. Понеже то вече не ги обиждало и заплашвало, а било готово да им даде всичко от себе си, само и само да седне на масата до тях. Сетне Статуквото взело да флиртува и с Промяната, като щедро предлагало да й прелее кадри от своята банка, тъй като била още хилава. Започнало да я засипва и със сладки радикални идеи и помисли, ама без да спомене колко опиати е турило вътре. И понеже другарчетата от чужбина ръкопляскали на всеки акт на подобна близост, тя с гордост продължавала да се перчи, без да забелязва как братчето й Разумът страда. Постепенно Промяната толкова се надула, че взела да се люспи. Изгонила своето разумно братче и даже тръгнала да го хока, как по всичко прилича на Статуквото от ранните му години. Накрая станала капризна, спукала се от възгордяване и почнала да линее.


В този момент тя се уплашила , че ще остарее и погрознее, та бързо приела предложението на Статуквото да се сгодят. Заживели заедно без официален брак, защото уж така им били подсказали не само другарчетата от чужбина, но и както сами твърдели дори Разумът изразил съгласие, тъй като обичал само умните и красивите.


Много скоро обаче Статуквото се върнало към старите си маниери и се захванало да определя правилата и да прилага само онези, които са му изгодни. Разликата била, че вече не ходило открито надянало рубашка, а било облечено в моден марков костюм и с куп чуждоземни сертификати за прогресивност в чантата. Промяната започнала да се сърди и бунтува и даже излизала по площадите както някога, ама нали била прихванала вируса от общуването в семейното ложе, нещата й хич не се получавали по новому. Все ставало така, че се опитвала да танцува рок под звуците на ретро чалга, а пък Статуквото пригласяло до нея с дрезгав тембър и щракало доволно с пръсти. Виж Разумът си скубел косите, но не можел нищо да стори, понеже му отнели думата. Не се вписвал бил хич в системата за политкоректност.


Как може да продължи тази приказка ли? Ами изглежда съвсем елементарно според ангажираните. Статуквото и Промяната просто периодично ще си сменят идентичността в духа на новото време, като затъпчат Разума в ъгъла, тъй като той ще пречи да се разгърнат емоциите на свободния дух. А на непослушните деца ще разказват до безкрай сказката за Дядо Торбалан. Старецът, както се полага, ще ги тури в чувала и ще ги занесе да ги сготвят за вечеря, ако много надигат глас и не вярват в онова, дето им повтарят от средствата за масова манипулация. Ах, пардон грешка - комуникация.


Край! Приказката свърши, понеже изключиха захранването във връзка с повишаване цената на енергоизточниците. Както някога. Лягайте да спите и толкова, че утре не се знае кои ще го играят Статуквото и кои Промяната!


08.09.2021 г.
Йордан Нихризов

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти