Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

Когато конституцията ти пречи на амбициите, промени я!

Преди години на стената в една култова кръчма в гр. Велико Търново грееше интересна сентенция :“Когато работата ти пречи на пиенето, зарежи я!“ Партия „Има такъв народ“ очевидно е решила да модифицира в новите условия оригиналния призив. Тя обяви, че внася подписка за промяна на Конституцията, за да отпадне ограничението, вписано в нея, министри и депутати да бъдат лица, притежаващи само българско гражданство. Причината естествено е изключително важна - да бъде ликвидирана дискриминацията спрямо хора, сред които много често се намирал цветът на нацията, твърди депутатът Филип Станев.


Нямам нищо против онези българи, които са открили своята втора Родина, нито ще правя анализ на причините им да го сторят. Ще припомня само забравен или по-точно старателно потулван десетилетия факт, как един български министър-председател, като съветски гражданин, последователно е предавал без капка угризение българските национални интереси в многострадална Македония, съобразно заповедите на управниците от втората си Родина, пристигащи от Москва. Нашият народ съответно покорно оценяваше стореното от него и дълги петилетки го възнаграждаваше с искрена любов, изграждайки му паметници, именувайки в негова чест градове, заводи и булеварди. Дори в химна на България, звучал от 1950 до 1964 г. името му греело, редом с това на неговите вождове и учители – Ленин и Сталин. Почетен бил подобаващо, разбира се, във втората му Родина и даже от онези, комуто харизвал, погазвайки изконни български идеали, за които са загивали достойни българи. Имената на последните за разлика от неговото старателно дълго бяха покривани с праха на времето или кичени с епитети като шовинисти и реакционери. Ама това е тема за друга дискусия.


Та в наши дни, когато отново гъмжилото от „борци за правда и свобода“ взе да се сгъстява, най-гласовити се оказват комай тези, дето са най-здраво подплатени с финансиране от среди с интереси по нашите географски ширини. Много често техните отрочета освен с тапии, че са виждали и прескачали прага на престижни школа са въоръжени и с едно спасително въже, гарантиращо бъдеще във втора Родина - нейното гражданство. Що да измъчваме такива елитни лица с нашите „предразсъдъци“ и мнителност. Нека въпросните избраници на отбрани кръгове да си разгънат  възможностите. Свикнали сме вече да ни учат как нашите предци не можели да различат родните от чуждите господари и се уредили за 500 години с определението роби под чуждо иго. Очевидно още има такъв народ, дето се гордее с това и прекланя покорно глава на всеки, който прелети и му обещае „светло бъдеще“. Е, гаранцията на въпросния „Спасител“ трае обикновено до появата на следващия, но защо да му вгорчаваме ентусиазма и възможността да се похвали пред своите анонимни работодатели, след като сметката така или иначе се плаща от разочарованите. И така, да забравим уроците на историята и да гледаме напред, за да не изкривим сценария, че току ни обявят за архаични елементи, които се нуждаят от превъзпитание, както вече се е случвало. Все пак днес е модерно и престижно на „новото“ да се прокара път, даже и ако трябва да загърбим разума. После естествено настъпва времето на дългите анализи защо промяната се е превърнала в подмяна и по традиция начеваме с горкото тюхкане. Познато, нали ?


29.08.2021 г.                                                                              
Йордан Нихризов

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти