Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Избори / Избори

Коалицията "Воля - НФСБ" не е прост аритметичен сбор

Броени дни преди старта на предизборната кампания се обърнахме с няколко въпроса към зам.-председателя на БСДП инж. Недялко Ангелов

- Г-н Ангелов, изненадващо или не, но БСДП стана част от коалицията "Воля - НФСБ". Защо се случи това обединение?
- На първо място, защото споменатата коалиция обяви, че патриотизмът представлява защита на националните интереси, а не прилепване към един или друг "Голям брат" от Изток и Запад. Освен това тя единствена предложи конкретни социални мерки - безплатни лекарства, разбиване на монополите и пр. И не на последно място, защото нейни представители на дело са показали, че може да осигуряват на пазара ниски цени. Като това не е популизъм, както се опитват да го категоризират разни тролове, тъй като заиграването е да обещаваш срещу избор, а да не изпълниш нищо щом те изберат.


- Заговорихме за икономика. Нещо по-конкретно?
- Нужно е да се въведе необлагаем минимум за доходи под минималната работна заплата. Семейното подоходно облагане е законово установена отстъпка от данъците върху доходите на родителите, съобразно отглежданите от тях деца. От семейното подоходно облагане печелят, тези, които съвестно си плащат данъците, а не онези, които могат да имат много деца, но не работят или работят на "черно" и не плащат данъци. През 2004 г. в България бяха въведени елементите на семейно подоходно облагане. Предложението бе на групи депутати, сред които стои и подписът на Йордан Нихризов - председател на БСДП. През 2008 г. БСП като част от Тройната коалиция отмени това облагане, понеже било трудно за администриране и въведе плоския данък. През 2011 г., когато на власт бе вече ГЕРБ, БСП "откри" как плоския данък е паднал от небето, заклейми го като антисоциален и предложи семейно подоходно облагане. През 2013 г. БСП вече бе в управлението и се извини, че понеже били в коалиция, идеята за семейно подоходно облагане ще се отложи за края на мандата или за следващия. Сега предлагат същата идея, представляващо форма на фин популизъм, опрян на късата памет на хората. За семейно подоходно облагане и необлагаем минимум пише още през 1924 г. Константин Бозвелиев във в. "Народ" и дава за пример, Швейцария, Франция и Англия.


- А мнението ви за пенсионната система, върху която мнозина се упражняват?
- В осигурителната сфера според нас е необходимо осъвременяьване на всички пенсии, а не подход към повишаване само на най-ниската, защото това ще срине идеята за пенсионно осигуряване. Трябва ефективен контрол върху всички частни пенсионни фондове, които предстои да започнат изплащане на втора пенсия.
През 1998 г. у нас беше въведен немския тристълбов модел в пенсионното осигуряване. Наричаха го "Мерцедеса на осигуряването". За 20 години показахме как с колективни усилия можем да направим един "Мерцедес" на бурми и тенекии като приложим всички балкански хитрости от осигуряване на минимална заплата, през невнасяне на осигуровки, работа на черно и прочие. Резултатите от хитруването лъснаха и сега доближаваме комунистическия подход "Един пенсионер, един стомах, една пенсия, за да не умре лицето от глад."


- В коя друга сфера бихте насочили усилия?
- Задължително трябва има реформа на образователната система, за да се осигури грамотност на населението и създаде професиолна подготовка. Преди 10 години със средства по разни програми от Запад се започна кампания за извеждане децата в неравностойно положение от социалните домове и въвеждане обратно в семейната среда. Това обаче се оказа твърде половинчато и неефективно, понеже самата семейна среда взе да воюва срещу образованието на детето, гарантирано от Закон за закрила правата на детето и от Конституцията (право и задължение за образование). Нужни са мерки, отчитащи специфичните условия, а не наливане на пари в псевдообразованост по отчет. Един такъв подход могат да бъдат кампусите (учебно-възпитателни заведения), за чиято цел да се ползват сгради на бивши климатични училища и санаториуми, а не да се дават пари за филми, констатиращи тяхната разруха - санаториума в Радунци, климатичното училище "Тота Венкова" в Габрово и пр.


- Как бихте помагали на бизнеса?
- Необходим е нов закон за подпомагане на малкия и средния бизнес с коонкретни мерки за гаранционни фондове, реклама и участие в обществени поръчки. Сегашният закон е правен през 1999 г. и е безкрайно остарял. В него са отпаднали цели глави, станали неактуални след приватизацията и приемането ни в ЕС. Единствено в сегашния стърчат само членовете за устройството на Агенцията за малки и средни предприятия и пожеланието малките предприятия да израснат в големи (полупроводниците да станат цели проводници!?). Насърчителната банка - днес Банка за развитие, която възникна по предложение на председателя на БСДП за Гаранционен фонд се отдели още по времето на НДСВ от основните си функции и след няколко опита да я приватизират, сега обслужва интереси далеч от поставените цели, посредством нея държавата да осигурява гаранции за малкия и среден бизнес.
- Не можем да подминем станалата твърде актуална тема за съдебната система...
- Така е. Нужна е реформа в съдебната система, който този вид власт да носи отговорност за своите решения. Кадровото израстване на магистратите да е свързано с качеството на тяхната работа, а съдебната система да плаща за наложените спрямо България осъдителни решения в Съда по правата на човека в Страсбург, а не това да прави бюджета, пък съдиите да си раздават бонуси.
- И последно. Дни преди да почнала кампанията Социологическите агенци поставят Вашата коалиция под чератата...
- На изборите за Европарламент през 2019 г. ПП "Воля" събра вот от 3,62%, а НФСБ - 1,15%. Сега към този сбор прибавете и гласуващите социалдемократи, земеделци, консерватори и радикалдемокати. А за да ви докажа, че не става дума за проста аритметика - то на Местните избори в Стара Загора през 2017 г. БСДП стана четвърта политическа сила, изпреварвайки десни и леви политически субекти. А за стабилното ни присъствие в радневския и гълъбовския ОбС неведнъж е ставало дума...


Разговора води:
Георги ГЕРЕНОВ

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти