Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Текуща информация / Пресцентър - съобщения

Дo: ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Уважаеми г-н Президент,

 

От Ваша страна през месец януари 2021 г. бяха обявени консултации с извънпарламентарни партии относно предложение за изменения в Изборния кодекс. С учудване установихме, че Българската социалдемократическа партия /БСДП/ не бе поканена на подобна среща, въпреки, че имаме опит от тридесет години участие в различни видове избирателни кампании.  За сметка на това на афишираните срещи присъстваха новорегистрирани партии, които не са участвали в изборни кампании до момента и даже субекти, които не представляват определена политическа партия, регистрирана съгласно закона в СГС.
Ако бяхме поканени на среща при Вас щяхме да представим подробно средните три виждания за подобряване на обективността на изборния процес:


1.При парламентарни избори да се въведе пропорционално-преференциална система на избор с машинно гласуване, където цялата страна е един избирателен район. Така се премахват недостатъците от малките райони, в които местни интереси могат да натежат с корпоративен и купен вот. Премахват се също случаите, в които гласовете от чужбина прибавени в даден район изкривяват вота на избирателите, както и отпада натрапваното предложение за избирателен район “Чужбина“, в който не би могло по естествени причини да се води пълноценна агитация от всички участници в изборите. Това наше предложение правим не за първи път, но то винаги се игнорира и покрива с мълчание без да се отрича и дори изобщо коментира.


2. Изискванията за избори в Извънредна епидемиологична обстановка да бъдат законово описани, а не тяхното изготвяне според случая да бъде възложено на други органи или общо на ЦИК. В такъв случай ще бъдем свидетели на най-разнообразни и често порочни практики, които няма да спомогнат за търсената честност и обективност на изборите. Например събирането на подписи от политическите субекти преди регистрация би трябвало да отпадне не само като безсмислено, но и като създаващо предпоставки за противоречия с противоепидимиологичните мерки.


3. В квотите на СИК да бъде заделена такава за представители на извънпарламентарни партии, които са участвали на предходните избори за местни органи на властта и имат съветници в Общинските съвети. Така прозрачността по наше виждане ще се подобри.

            
12.01.2021 г.
ПРЕДСЕДАТЕЛ БСДП

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти