Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

Не вярвайте на всичко прочетено в интернет, а търсете истината!

В интернет гъмжи от информационни и наукообразни сайтове, всеки  от тях претендиращ за обективност и безпристрастност на предлаганите съобщения. За жалост в днешното време, когато методите на манипулация са част от модерното общество горните твърдения са доста далеч от реалността. Няма да използвам примери с нашумелите в последните дни статии за ликвидираните от комунистическите терористични групи през 1943 г. ген. Луков, полк. Пантев и адвокат Сотир Янев. Нито ще влезна в спор по фундаменталните теми за климатичните промени, предизвикани от човека. Защото опонентите могат да изтъкнат, че всеки в едно демократично общество, воюващо с цензурата, има право да изложи публично своето мнение и виждания за определена историческа личност или световен процес.


Затова ще се огранича с пример засягаш самия мене, с претенцията, че имам най-добри познания в това какви идеи изповядвам и в какви общества съм членувал. Та преди повече от 10 години в наукообразната „Уикипедия“ някой неизвестен за мен автор ме удостои със статия, гарнирана със моя снимка, взета от мрежата. Съдържанието твърдя, че бе невероятно обективно, макар и насочено само към дейността ми като политик. Така информацията стоя две петилетки и аз се шегувах като си погледна снимката, че съм като онзи герой от романа на Оскар Уайлд „Портретът на Дориан Грей“, само че в огледален вариант. Не щеш ли забелязах, как написаното се отдалечава във времето и реших да вкарам информация за книгите, които съм написал и издал в годините след това.


Месеци след опита ми да си направя реклама с художественото творчество се случи нещо невероятно. Кориците на книгите изчезнаха от статията в „Уикипедия“, а там под снимката ми изгря линк към една политическа организация, в която никога не съм членувал. Последвайки препратката установих, че принадлежа на политическа партия, регистрирана през месец декември 2002 г., където искам да отбележа са се числели д-р Петър Дертлиев /починал 2000 г./, Коста Лулчев /починал 1965 г./ и даже Янко Сакъзов /починал 1941 г./. Въпросната организация твърдеше, че е член на Социалистическия интернационал / учреден през 1951 г. във Франкфурт/ още от далечната 1893 г. макар да е „била създадена през …. 1989 г“. Извършила е безброй други неща като формирането на СДС, участие в коалицията ОДС 1997 г., в която има двама депутати и я напуска през 1998 г. От този момент до 2011 г. е в коалиция с БСП, когато информацията прекъсва.
Съобразих се с указанията и написах електронно съобщение към администраторите на „Уикипедия“.  Тогава изчезнаха част от имената на починали социалдемократи и не щеш ли моя портрет, но линка и името ми във въпросната статия, дето той водеше останаха. После написах ново леко саркастично послание в смисъл, че съм сред живите свидетели на жизнения си път и смятам допълненията към него за фейк новина, като се опитах да изчистя линка. Оказа се невъзможно. Сега се шегувам как завинаги съм калесан да крася нечий сайт, понеже в развлекателната индустрия за възрастни отрицателни герои не са предвидени.


Мнозина ще кажат: “Да ти имам проблема! Ти знаеш ли какви истории прочетох в социалните мрежи?!“ И може би ще бъдат прави. Подбрах примера обаче нарочно, защото става въпрос за възгледи и история, а не за пари, сделки или приватизация, заради което в днешно време не само хейтърите мятат с ръка и заключават: “Този пък какво ми се прави на „света вода ненапита?!“


Ако обаче не желаете да ви доказват, че земята е плоска. Ако ви е досадно утре някой да ви убеждава, че древните елини са яздили кентаври, а други да се шегуват дали тези митични същества не са плод на фантазията на жените тогава. Ако не искате да разберете, че самия вие сте представен нейде като уникална камила с три гърбици или за братовчед на Луцифер. Трябва преди да повярвате и тиражирате поредната фалшива информация, оплетена в тайнствени намеци или оцветена с ярки компромати да проверите дали в нея има и капка истина. Та колкото и да прозвучи за някой ретроградно, освен да потърсите друг сайт, можете да разгърнете някоя книга. Там съществува опасност да се сблъскате с преднамерено мълчание по търсената тема, но поне провокиращата информация няма да е изчезнала след ден /блокирана или изтрита/ или да се е трансформирала в точно обратното на това, което е твърдял обикновено анонимния и автор. Иначе покриване с мълчание на неудобните си е стара практика.


Във времена, когато манипулацията постепенно се превръща в бизнес, а ярките случаи се търсят преднамерено с цел популярност и прекършване на конкуренцията, защитните сили на обществото сякаш избледняват. Историческата истина безскрупулно се подменя още при живи свидетели на събитията. Парите чертаят „правдата“. Силните се чувстват господари и се гордеят със съвършенството на изобретените подходи. Те постепенно превръщат някогашните робски вериги, оковаващи тялото, в доброволни окови, надянати на съзнанието на обикновените хора. В борбата с този вирус, инжектиран посредством безкритичната вяра има само един лек - познанието. Дали негова сила ще пребори поредната манипулационна пандемия, опряна на онези грехове, дето от векове са наречени смъртни, зависи от тези, които желаят да бъдат не част от масата, а мислещи и свободни същества.


24.02.2020 г.
Йордан Нихризов

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти