Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Решения / Национални конференции

ХVІІ Национална конференция на БСДП гр. Стара Загора 24.03.2018 г.

БСДП ЩЕ БОРИ ОЛИГАРХИЧНИЯ МОДЕЛ С АЛТЕРНАТИВАТА УПРАВЛЕНИЕ НА РАЗУМА

 

Социалдемокрацията е алтернатива на опитите за утвържадване на олигархичния модел на управление в България. До този извод стигнаха участниците на ХVII Национална конференция на БСДП в Стара Загора. Във форума, провел се в конферентната зала на комплекс "Верея", взеха участие десетки следовници на д-р Петър Дертлиев от цялата страна, като най-много бяха тези от общинските организации в Стара Загора, Гълъбово, Казанлък и Чирпан. Специален гост беше зам.-кметът на община Брезник Иван Бъчваров, в чийто ОбС социалдемократите имат мнозинство, както и кмет на кметство Слаковци.


След регистрацията на присъстващите, Националната конференция започна с едноминутно мълчание в памет на починалите зам.-председатели Христо Чешмеджиев и Венелин Йорданов както и други изявени членове на партийното ръководство, напуснали този свят. Сетне бе утвърден дневния ред, в който най-важна част бе докладът на пердседателя Йордан Нихризов. В него бе подчертано, че бившата тоталитарна номенклатура, натрупала достатъчно икономически потенциал, легализиран вече като частен, зарязва марксистките идеологически канони и отправя директен взор към властта. По медиите открито се говори за обръчи от фирми, с които се срастват политическите партии, а идеите остават на втори план, отстъпвайки място на аргументите на парите. Народът губи посоката и целите за изграждане на модерно общество и принципите на демокрацията потъват в борбата за налагане на частни и корпоративни икономически интереси. Реализирането на първоначално заложените задачи, България да се присъедини към структурата на НАТО и Европейския съюз - по които на думи имаше обществен консенсус, не водят до отслабване на натиска на преродилите се кръгове от миналото, а напротив - до тласък, посредством носталгични призиви за сторените грешки и измамените надежди, да стартира ново обществено разделение.


"Това наложи БСДП да работи според възможностите си за формиране на алтернатива, опряна на разума и конструктивизма, с надеждата да се проправи път, посредством предложения за решаване на конкретни болезнени за нашето общество проблеми. С този подход ръководството на партията се насочи към сътрудничество с традиционни български партии като "Обединени земеделци" и РДП, участвайки съвместно и в коалиция на два избора - през 2013 г и през 2015 г., както и на трите организирани референдума - през 2013 г., 2015 г. и 2016 г. За съжаление не ние носим вина, че тази идея за обединение на политическите сили с доказана демократична история не успя да се реализира в пълния си обем. Липсата на средства, медии и огромния натиск на новите големи играчи в политиката, както и егоизма на част от бившите партньори в ОДС и "Синята коалиция" доведоха до частични успехи, спорадични изяви и скромни резултати.


Можем обаче с гордост да кажем, че отстоявахме принципни тези и гласът ни достигаше понякога до разумните хора у нас. БСДП не обръщаше позицията си съобразно интересите на енергийните лобита на референдума за АЕЦ "Белене", нито популистки подкрепяхме идеи за въвеждане на непонятен вариант на мажоритарна система, която освен недефинирана, бе и в изгода именно на олигархичните кръгове."


След това Нихризов бе категоричен, че не бива да се правят илюзии, че разумната социалдемократическа алтернатива ще стигне лесно до съзнанието на обществото: "При всеки дебат силните на деня и контролираните от тях медии се правеха, че не я чуват. Те просто прилагаха познатата тактика да покриват всяко неудобно за тях решение с гробно мълчание. Това обаче ни накара да бъдем по прагматични в подхода и да търсим като съюзници и други политически сили, чиито виждания и цели по конкретни проблеми съвпадат с нашите. Така се роди коалицията, в която участвахме на парламентарните избори през 2017 г. и се реализира впоследствие споразумението с парламентарно представената ПП "Воля".


Две десетилетия политически субекти, прелитащи през социалдемократическото пространство се надпреварваха да ни обвиняват в какви ли не ереси. Ние отстоявахме принципи, а те бързаха да си сложат етикета "леви", за да се харесат на господарите си и да се водят посредством тях парламентарно представени. Накрая станаха излишни и вкупом бяха разлюбени и шкартирани. Разликата е, че зад нас останаха реализирани идеи като законодателство в защита на свободния трудов човек. Може сега да не ни споменават за негови създатели, но и днес го ползват, когато назрее реално, а не дирижирано социално напрежение. Социалният хуманизъм, който д-р Атанас Москов формулира, не е етикет за временно ползване, а истинско разбиране как може да се постигне повече с разумни цели и премерени обединени усилия."


В края не бяха подминати и проблемите със съдебната система и тези на трудовия пазар: "Днес, когато корпоративни кръгове насъскват "инициативни комитети" да крещят: "Долу статуквото! Партийната система е порочна!", то алтернативата не е и няма как да бъде болшевишкият вариант на тоталитарната система. Остава ни все пак надеждата, че само разумът ще ни върне от пътя, който някои искат да поемем, превръщайки държавата в едно голямо кабаре, в което публиката иска шоуто да продължава. Защото истинската алтернатива на статуквото, дирижирано от олигархията, може да бъде само социалната демокрация!"


Като последна точка от дневния ред на ХVII Национална конференция на БСДП бе решено на 9 юни т.г. в София да се проведе 48-ият партиен конгрес, на който социалдемократите да доразвият казаното в Стара Загора и да превърнат своите политики в дела.


Георги Геренов

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти