Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

Представяне на трите романа на Йордан Нихризов - председател на БСДП, 21.03.2017 г. гр. София, Книжен център "Гринуич"

"56-та година" или антиутопията България - премиера на новата книга на Йордан Нихризов

"Книгата ми "56-та година" не е 1956 г., когато стават събитията в Унгария, макар че има метафора. В моята представа 56-та година е началото, в което един диктатор, представяйки се за човек от народа, взема властта, забранява всичко, свързано с миналото да се изучава, защото народът трябва да гледа само в бъдещето".
Това каза пред БГНЕС авторът "56-та година", политикът Йордан Нихризов, минути преди официалната премиера на романа.

 

Йордан Нихризов е бивш депутат, който още през 1990 г. встъпва в редовете на възстановената Българска социалдемократическа партия - БСДП и става нейн председател. Премиерата е в Книжен център Гринуич на столичния булевард "Витоша", редактор на всички книги на автора в издателство "Изток- Запад" е Светла Девкова, а художник на кориците на последните две - Калин Николов.


Премиерата на книгата "56-та" е асистирана от другите две книги на автора. Оказва се, че първата - "Минало незабравимо" е, всъщност, трилогия, която обхваща времето от 1938 г. до 2010 г. "Понатрупвайки години, чувам за събития, на които съм бил свидетел, в съвършено странни трактовки. Тогава реших да изразя своето мнение – случките са истински, но обединени от общи персонажи", сподели авторът. Втората книга е "Изповедта на един карък" и е дошла като допълнение към темата и описва онези, които са преродили системата - живели и в едното, и в другото време - на прехода. Според Нихризов се е получило едно прераждане на бившата номенклатура в днешната олигархия.
А третата книга, обяснява авторът, се е появила съвсем случайно – между последната Коледа и Нова година. Нихризов е бил провокиран от радикални предложения на политици, които са обещавали страната ни да стане Швейцария на Балканите и не само. Той просто е събрал всички подобни визии и ги е сбъднал в едно далечно бъдеще, за да се получи един роман-гротеска или футуристична антиутопия, която нарича "56-та година".

 

Нихризов не е черноглед, смята, че и в днешно време имаме разумни гласове, но те се деформират по особен начин. В "56-та година" човек от настоящето се разхожда в измисления свят и открива, че той никак не е прекрасен. Че нещата, които мнозинството от хората са искали изобщо не са се сбъднали и стига до извода, че трябва да се залага на разума, на познанията, а не на красивите илюзии.


Сюжетът е изключително увлекателен. Читателят ще разбере, че благодарение на референдума, проведен в държавата, човекът на върха на властта е премахнал институциите на Народното събрание, на Министерския съвет. Частните корпорации са иззели държавните функции и всичко е в ръцете на няколко души, или по-същество - само на един от тях. По-нататък действието се развива в една психоболница, в която фактически е превърната страната и която се нарича Корпоративна република България, а мозъкът на населението се полира благодарение на информационна система. Образованието е изместено назад в приоритетите, а основна ценност са парите.
"56-та" не е обикновена пародия, а намигване към всички онези, които предлагат лесни решения. И никак не е случайно, че ръководителите на тази държава, които се ползват от нейните блага, всъщност живеят в оригинала – в Швейцария, а не в утопията България. А тук стремежът за лесна печалба се превръща в основа на държавната икономика, която се храни основно от развлекателни заведения, от казина. От съвременните постижения се ползва елитът, а останалите се борят за оцеляване. /БГНЕС 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти