Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

За свободата и справедливостта от разни ракурси на паметта в обществото

В България е имало патриоти готови да умрат за родината. През 1868 г. чета, начело с войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, преминава  река Дунав и стъпва на българския бряг. Четниците 128 души са били наясно, че сами няма да срутят Отоманската империя, но са били готови  да пожертват живота си в името на свободата  и справедливостта, в името на своя народ. За него те са носили нещо твърде важно – прокламация, че робът е станал свободен. Не са ги последвали хиляди, както са очаквали. Напротив, хора с робско съзнание са ги предавали. В народната памет обаче се е съхранил спомена за техния подвиг и имената им като имена на герои.


В първото поклонения пред саможертвата на четниците и техния войвода, състояло се на връх Бузлуджа през 1885 г. участват майката на  Хаджи Димитър – Маринка Асенова и Захари Стоянов. От тогава всяка година по Илинден народът се прекланя пред подвига на своите синове, отправяйки заупокойна молитва за техните души.


Но идва 9-ти септември 1944 г. и на традицията се туря край. Очевидно в нечии умове се ражда идеята, че поменът за патриотите, отдали живота си за отечеството може да помрачи тържествата на партията  - държава БКП. Нищо, че първите социалдемократи са се качили на Бузлуджа на 02.08.1891 г. именно по повод  организираното тогава всенародно поклонение, а после са се отдали на организационни дела все по същите теми за свобода и социална справедливост. Нищо, че те символично са желаели да пренесат онзи дух, който са имали нашите възрожденци. Просто за хора с тоталитарно мислене и робски манталитет на покорство и култ към силния, това е било напълно непонятно. За тях социалната демокрация била отминал етап, а комунизма бе станал вече догма от една нова религия.


Половин век по-късно традицията за всенародно поклонение на връх Бузлуджа пред подвига на Хаджи Димитър и неговите четници бе възстановено под егидата на председателя на Народното събрание. Не мина обаче много време и съборите за отбелязване саможертвата на героите, загинали за свобода и правдини народни започнаха да бледнеят. Старата номенклатура се бе преродила в новата олигархия, но изглежда отново виждаше в почитта към патриотите опасна конкуренция в опита си да показва някаква приемственост с ценности и идеали, които по принцип отдавна бе загърбила.


Днес в България е пълно с нови националисти. За разлика от тези, които са се кълнели в свободата  и независимостта на отечеството, сегашните веят чужди байряци и се редят на опашка за чужди парични знаци, обещавайки на нови и стари господари вечна вярност и преданост. Даже почитта и уважението към предшествениците вече имат избирателен характер. А няма нищо по лесно от това да забравиш за националната гордост, за идеите за справедливост, щом те не се връзват с настоящия интерес. Повикът на онези патриоти, формулиран в стих от Стефан Стамболов още преди  Освобождението ни :”Не ще ме ний богатство, не ще ме ний пари, а искаме свобода, човешки правдини!” за настоящите псевдонационалисти е изпразнен от съдържание. В наши дни всичко се закичва с цена и властта и протеста. А единственото зарязано в ъгъла без интерес са идеите, най-вероятно, защото те са безценни, но за тях е нужна памет. Пък паметта за жалост днес също се търгува.


На поклонението във връзка със 148-та годишнина от подвига на Хаджи Димитър и неговите четници на връх Бузлуджа от организаторите остана единствено Община Казанлък, а на паметника на героите бяха поднесени само два венеца: от ентусиастите от дружество „Традиция”,  осъществили възстановката на събитията и от БСДП. Категорията отсъстващи, на която централните медии правят всяка година своего рода реклама, за сметка на премълчаните присъстващи, навярно трудно би се побрала  в един журналистически материал. В демократичните общества всеки има право на преценка, отношение и поведение.


За нас социалдемократите от БСДП  поклонението пред подвига на борците за национално освобождение е повод за почетем и делото на своите предшественици, радетели на светлите идеали за свобода, социална справедливост и солидарност в обществото. От организационното начало на тяхната дейност тази година се изпълват 125 години. Нашата задача и нашата цел е да пренесем този свободен дух в днешни дни, когато на традициите и демокрацията се гледа от различни ракурси.


Да, днес всичко се търгува, понятия, ценности, памет. Множат се услужливо повтарящите:”Аз имам едно мнение, но ако не ви харесва мога да имам и друго”. Нарастват тези, които обхванати от апатия твърдят в транс :”Изход няма, всички са маскари!” или подтикнати от подхвърлени трохи яростно се юрват след митични Спасители, за да се окажат отново поредните излъгани. Остава една  все по-тясна полоса от хора, за които водещи са идеите и разума. Както някога те трябва да развеят знамето, опрени на традициите, завещани от онези предци, влюбени в идеите за свобода и народни правдини. Само една коалиция на разума може да разкъса мрачните обръчи на олигархията и победила натрапените емоции на разделението да отвори нови перспективи към бъдещето. В това ще се състои истинското преклонение пред подвига на героите от нашето минало и продължение на техния път и идеали.


17.07.2016 г.
Йордан Нихризов

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти