Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

БУЗЛУДЖА, ВЪРХЪТ, КОЙТО ТРЯБВА ДА СЪБИРА, НО НИ РАЗДЕЛЯ
На 28.07.2002 г. представители на местни организации на БСДП пристигнаха на историческата местност Бузлуджа, за да отбележат 111-тата годишнина от основаването на партията. Заедно с нас бяха социалдемократи от БЕСДП и Евролевицата. С изключение на няколко кадъра, излъчени в нощните часове на деня по БНТ, събитието очаквано бе обгърнато с медийно мълчание.
Дни след това шумно бе огласено, че БСП чества на същото място началото на организираното социалистическо движение у нас. Никой не се запита защо основаната тогава партия се нарича социалдемократическа. Новият лидер Сергей Станишев пристигна на върха, яхнал мотоциклет с яке, от чийто гръб се известяваше, че някаква Елена (очевидно не тази от Троянската война) е изпаднала по пътя. Там той направи интересен паралел между първите социалдемократи и придружаващите го рокери, тъй като и едните, и другите били приемани от обществото по своето време като екзотика, но се придвижили с бърза скорост напред. Новопокръстените социалисти не възразиха. Не им мина през ума, че със същите аргументи може да се намери аналогия с Баба Яга и нейната летяща метла. Важното бе стария канон да се спази и България да разбере как на Бузлуджа Димитър Благоев и други са поставили началото. "Другите" по комунистическа традиция останаха бизименни, защото последващите им действия са били далече от насажданата 50 години теза за преданост и вярност към правата линия. Споменът за тях нямаше да украси следващите прояви на ръководството на БСП, свързани с преклонение към комунистическото й минало - шумните тържества в Правец по повод годишнината от рождението на последния комунистически диктатор Тодор Живков и елейните въздихания за обединяващата нацията роля на преврата на 9.ІХ.1944 г. Явно целта на заливащата ни реставрация е именно манипулацията посредством изкривяване на историята и методичното промиване на съзнанието на всеки километър, което бе правено десетилетия наред. Това е причината имената на видните социалдемократи Янко Сакъзов, Кръстьо Пастухов, Коста Лулчев и редица други да тънат в забвение и няма да е чудно след време новите социалисти по стар комунистически обичай пак да ги провъзгласят за ренегати.
Защото през месец юли 2003 г. се навършват 100 години от едно събитие, което досега подминавахме с известна разсеяност. Навършват се 100 години от окончателното разделяне на тесни и широки социалисти. В БСДП трябва твърдо да подчертаем, че ние сме последователи на онези, които в годините отстояваха националните интереси, не се болшевизираха, не организираха въстания и атентати по заповед на Коминтерна, не служиха на чужда кауза, а работиха и се бориха за правата на българите и просперитета на България. Улисани в днешните житейски проблеми, в дебати по големите политически цели, е нужно да не забравяме, че този, комуто откраднат миналото, трудно се ориентира в настоящето и с мъка може да намери себе си в бъдещето. БСДП трябва да отстоява своите идеи и своето историческо наследство, за да бъде необходима на хората, за да стане с времето социалния компас в трудните години на прехода към пазарна икономика, за да успее в новия 21-ви век.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСДП: Йордан Нихризов

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти