Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

Становище по предложени законови промени, зад което заставаме

Законопроектът за абсолютната 10-годишна давност за длъжниците е палиатив, предложението има по-скоро счетоводен характер, коментираха пред БГНЕС двама от водещите български юристи – адвокат Веска Волева и юристът Десислав Данов. Ще определя промените в Закона за задълженията и договорите, внесени от ГЕРБ, които целят да се въведе абсолютен 10-годишен давностен срок, след изтичането на който всички необезпечени задължения на гражданите да се погасяват, по много прозаичен начин - нов напън без особен резултат. С изтичането на десет годишен давностен срок се погасяват всички необезпечени вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността, освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено. Звучи добре, но виждам пореден опит да се избяга от истинския проблем, е мнението на адв. Веска Волева. Нека направим едно пояснение - терминът „длъжник” е условен. Той се използва само от институциите и хората, които имат интерес гражданите да са длъжници. Нещо повече - новият законопроект закотвя обикновените българи , попаднали в трудна ситуация, към категорията длъжници. А дали са такива? При нашата правна уредба в най-масовия случай банката решава дали някой е длъжник, няма безпристрастна инстанция, която да отсъди. Има нещо нередно, когато едната страна в спора решава това. Защо смятам, че новите промени хвърлят прах в очите на хората? Защото за този абсолютен 10-годишен давностен период каквото има на свое име т.нар. длъжник вече е продадено. Да не говорим, че хора, които срещат финансови трудности, често не по своя вина, а заради възникнала неочаквана безработица, са принудени да заминат да се крият в чужбина. След тези 10 г. зад граница те вече не са и българи. Ще го повторя за стотен път – решението е в отпадането на най-големия вредител на българите, станали по една или друга причина зависими от волята на банките- чл. 417 от ГПК. Европейският съюз се е погрижил за правата на потребителите в специална директива. Нашият законодател обаче с един единствен текст в ГПК е заличил тази защита. Той е лишил потребителя от процедура, където да докаже правата си. И вместо честен, присъствен и състезателен съдебен процес, той получава покана от съдия-изпълнителя да напусне жилището си, а ако може и жилищата на всичките си роднини, защото банките са решили така и никой не може да оспорва това. Обяснението е в една моя стара теза - не е чудно, че политиците се грижат толкова ревностно за банките - 5 пъти се внасят в НС законопроекти за отпадане или за радикална промяна на чл. 417 и толкова пъти се отхвърлят. Дайте си сметка колко и кои политици преминаха след мандата си в банковата система, дори и без елементарен ценз. Точно по този начин политическата власт се превръща във финансова. Новият законопроект на ГЕРБ за въвеждане на абсолютна 10-годишна давност е поредният палиатив, който няма да проработи, но ще създаде измамното усещане в хората, че нещо се прави за тяхно добро.

 

Емил Емилов
Клуб Созиалдемократ

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти