Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

Социалдемокрацията, свободата и справедливостта

„Свобода“ в Хамбургската програма на Германската социалдемократическа партия:
„Свобода означава възможността да определяш сам живота си. Всеки човек е призван и способен да бъде свободен. Обществото решава дали той може да живее в съответствие с това призвание. Той трябва да е свободен от унизителни зависимости, от материална нужда и страх, и трябва да има шанса да разгърне своите способности и да участва отговорно в обществото и политиката. Само онзи, който има усещането за достатъчна сигурност, може да използва свободата си.“


Човек трябва да се чувства сигурен в свободата си. Тук се крие принципът на контрола, които се налага в момента. Всеки го е страх да нададе гласност на „проблема“ си, защото доходите му не са достатъчни или от притеснение за ответната реакция на висшестоящия.


Хората са плашливи по природа, малко са тези, които могат да се изправят и да кажат „не“, когато цяла тълпа около тях мълчи. Но тук свободата играе ключовата роля, защото тази сигурност, че съществува прави човека уверен. Неговата активност няма да се появи мигновено, защото ще трябва да се отърси от оковите, но заслужава тази сигурност, за да бъде върнат обратно към живот.
Основният проблем с живота ни в момента е, че въобще не е такъв. Това е битуване – потушаване на огньове. Непрекъснато лутане или по-лошото липса на активност, поради страх за позиция. Модерният европеец променя работата си на всеки 4 години, защото търси ново предизвикателство. Жан Жак Русо е казал, че човек не само притежава „способности“ по природа, но способността да развива нови такива.
Един от основните елементи, на който трябва да се стъпи е образованието. От Финландския модел на обучение може да бъдат извлечени добри идеи, даже и цялостна концепция.
Базата върху, която са стъпили е:“Или се учим да сме готови за живота, или, за да сме готови за изпитите. Ние избираме първото!“


Ключов акцент в този модел е практиката. Учениците се запознават с правата си, развиват личността си и отстояват позициите си. Възпитаваме свобода и стъпваме върху германската социалдемократическа теория за „равенство на шансовете“. В този стил на обучение няма класификация и разделение. Най-надарените и не чак толкова „специалните“ ученици са заедно, но тук ключов фактор е индивидуалният подход, който не дискриминира, а стимулира.
„Справедливостта е израз на еднаквото достойнство на всеки човек. Тя означава равна свобода и равни шансове, независимо от произход или пол. Следователно, справедливостта означава равно участие в образование, труд, социална сигурност, култура и демокрация, равен достъп до всички обществени блага. Там, където неравното разпределение на доходи и имущество разделя обществото на едни, които се разпореждат над другите, и на други, върху които се властва, то влиза в противоречие с равната свобода и затова е несправедливо…“
Иска ми се България да бъде запозната със значението на справедливостта. Към момента е измислена дума. Илюзия, в която вече липсва доверие.
Конкурентната среда е в основите на социалдемократичните разбирания и трябва да бъде отвоювана  у нас.
Тук ключов пример са Електроразпределителните дружества.


Преди време се запознах с един средностатистически англичанин, който живее в покрайнините на Лондон и разговора ни отведе към политика, световна и местна. Докоснахме темата за ЕРП модела в Англия – конкурентен, все едно избираш и сменяш мобилен оператор. Нещото, което oчуди човека беше факта, че нямаме онлайн достъп до данните от електромерите си в интернет – реално потребление, дневни такси, нощни,… пикове на потребление и графики за всеки един отчетен период.


Същото е положението с медиите, които са в контрола на малък брой хора.
Работех в радио, което принадлежеше към голяма медийна групировка не „де факто“, а “де юре“, през няколко фиктивни компании.
Разбиване на монополите и създаване на правилните условия за конкурентна среда.
Открити конкурси, в които ключовата дума е състезание. Така се свалят цени и в идеалния вариант, потребителят получава по-добър продукт.
Това е справедливост!


Това са част от принципите, зад които искам да застана! Защото искам повече хора, които разсъждават за живота и се вълнуват от култура, а не се свиват и страхуват от собствената си сянка!

 

ДИМИТЪР НИКОЛАЕВ

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти