Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

Социалдемократът, който вярваше, че бъдещето е на свободните хора

На пети ноември социалдемократите от БСДП се прекланяме се пред паметта и делото на доктор Петър Дертлиев във връзка с 15 годишнината от неговата кончина. Навярно някои ще запитат защо възпоменанието е точно пред паметната плоча на възстановителите на партията. Отговорът е прост. Има хора, за които близките им устройват панихида в църква, за да измолят прошка за земното им битие. Има обаче и такива, които последователите им честват, заради техните идеи и дела. Доктор Петър Дертлиев беше  от тези хора, а неговото място в най-новата ни история се отрежда именно от това място на софийската улица „Цар Асен”, където той и шестима негови съратници възкресиха идеалите на Янко Сакъзов, Кръстьо Пастухов, Коста Лулчев и мнозина техни съмишленици, за свобода, справедливост и солидарност, след  45 години тоталитарно безвремие. Така традиционната българска социалдемокрация възкръсна за нов живот.


Днес 26 години след онези бурни дни у нас има много промени и нови страсти. Делихме се на „леви” и „десни”, а сега на русофили и американофили.  Загърбихме на заден план заветите на нашите предшественици да се залага на разума в решенията, а водеща да бъде идеята за справедливостта. Унесени в криволичещия житейски  друм, уж в търсене на новото, някак в страни останаха българофилите, родолюбците, каквито те ни завещаха да бъдем. Битието ни под натиска на олигархичните среди постепенно взе да ни връща към тоталитарното съзнание. Мнозина в наши дни си задават въпроса дали изобщо трябва да участват на избори, когато резултатът според тях е ясен и предрешен, забравяйки, че само преди четвърт век българите се вдигнаха на бунт срещу член първи от тогавашната Конституция, определящ ръководната роля на една партия с главно ”П” и нейния вечен покорен съюзник.


В зората на прехода към демокрация и гражданско общество у нас доктор Петър Дертлиев формулира лозунга на БСДП :”Свободен труд за свободни хора в свободна страна”. Днес той не е изгубил своята актуалност и ако искаме да бъдем достойни европейски граждани трябва да следваме тази посока. Наша цел, наша задача е да продължим делото на предшествениците ни и идеите на социалдемокрацията да станат реалност. Предстои ни тежка и неравна борба както някога с бившата номенклатура, преродена в сегашната олигархия, но пътят е ясен - бъдещето е на свободните хора.


Поклон пред паметта и делото на социалдемократите като д-р Дертлиев доказали, че социалната демокрация е един от най-светлите идеали на човечеството. Нека да се окажем достойни и продължим по пътя начертан от тях с достойнството на честни и свободни граждани.


05.11.2015 г.
Председател на БСДП
Йорадн Нихризов

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти