Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Становища и декларации / На партийни органи

ЗАЩО ДА?

Защо с отговор „ДА!” на предстоящия референдум. ? Защото това е бъдещето, пред което не трябва да поставяме прегради. В глобалния свят хората стават все по-мобилни. В Конституцията е записано правото на всеки български гражданин да гласува. Не бива това право да бъде ограничавано по едни или други причини или поради различни обстоятелства. Социалдемократите от БСДП ценим свободата като една от най-висшите човешки ценности и след като тя е записана в най-висшия закон у нас,  държавата трябва да създаде необходимите условия да се реализира.
Предимства от въвеждане на електронното гласуване:

  • Ще облекчи участието на хората, които се намират в чужбина по-една или друга причина и ще ги приобщи към отечеството
  • Ще облекчи избирателите с двигателни увреждания
  • Ще насърчи младите хора несвикнали с губене на време от висенето по опашки
  • Ще намали субективизма на избирателните комисии /опити за представяне на бюлетината като невалидна, поради неясна отметка, драскане допълнително върху нея и др./
  • Ще повлияе върху усъвършенстване на избирателната система например:

Ще даде възможност при парламентарни избори да се въведе централна пропорционална система с преференциален вот. /България един избирателен район и всеки да може да отбележи не само своята партия, но и на кого от кандидатите и делегира гласът си. Независимите кандидати, мразещи партиите ще имат по-голяма възможност  да покажат, че са национални лидери, а не местни сатрапи в малък регион. По този начин ще се намали влиянието на купения и корпоративен вот, а спора мажоритарно или пропорционално ще отпадне, защото двете ще се обединят. Депутатите са по Конституция представители на всички българи не само у нас, но и в чужбина, а регионалните въпроси се уреждат на местни избори или на изборност на второто ниво на самоуправление /области /, заложено в Конституцията, но нереализирано до днес./ ТОВА Е СТАРА ИДЕЯ НА БСДП, ЗА КОЯТО ВСИЧКИ ОСТАВАТ ГЛУХИ, ПОНЕЖЕ ЩЕ СЕ ОТРЕЖЕ МЕСТНАТА ДАЛАВЕРА НА НЯКОИ ОЛИГАРСИ И СТОРОНИЦИ НА ЕТНИЧЕСКИЯ ВОТ.


В БСДП гледаме с отворени очи пред проблемите за реализацията на идеята за електронно гласуване. Ние смятаме за по-важно да се знае какво и как ще се реализира отколкото модния днес въпрос :”Кой го е предложил?”  В този смисъл имаме забележки, че въпросът за референдума е твърде общ и определени среди се опитват да си правят пиар с радикални идеи за пряка демокрация, без да са наясно с методиката на реализацията им. Например ако за въвеждане на електронното дистанционно гласуване ЦИК въведе просто персонален код, то той може да бъде продаден на мига и да стимулира единствено корпоративния и платен вот. Ако обаче гласуването става с личен електронен подпис едва ли ще го харижеш някому, за да може утре да ти продаде имущество или бизнес. За тайната на вота също трябва да се обезпечат гаранции.


Не бива електронното дистанционно гласуване да се противопоставя на машинното, за което БСДП силно пледира, за да останат и двете още дълги години в експериментален вариант, както се случва в последно време. При машинното гласуване също има електроника и затова спекулиране с елементи на поставения за допитването въпрос е силно порочно. Гръцкият пример на Ципрас с референдум от типа:” Не, не!”, ама „Да!”, може да е заразителен за, някои политици, които обичат да ги наричат „експерти”, но е порочен за демокрацията, на която в БСДП държим преди всичко.


Защо “Да”? Защото въпреки някои неясноти по реализацията на дистанционното гласуване по електронен път, ние не трябва да заприличаме на онези общинари от Париж преди два века, които под натиска на файтонджиите и уж от добри чувства да се предпазят гражданите, постановили пред всеки парен автомобил да върви човек с два флага или фенер и да вика:”Варда!”, вместо да помислят, как да разширят улиците, както се случило в последствие. Така те успешно преградили пътя пред автомобилостроенето за почти осемдесет години. Ние живеем в 21 век и като социалдемократи смятаме, че прегради и бариери пред свободата не трябва да има. Проблемите трябва да се решават, а не да се натрупват, за да се ползват като хранилка на корпоративни интереси. Бъдещето е на свободните хора, затова гласуваме на референдума „Да!”


ИБ на БСДП

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти