Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

АМНЕЗИЯТА ОТЛИЧИТЕЛНА ЧЕРТА НА НАЩИЯ ПРЕХОД

Преди няколко дена мажоритарният собственик на скандалната банка КТБ даде пространно интервю пред “Гласове” Още в самото начало на въпроса на Явор Дачков:”А ако сте ги имали / става въпрос за дружествата “БТК” и “Дунарит”/, с какви пари сте ги придобили, пита тези дни бившия шеф на Сметната палата Валери Димитров?”, Цветан Василев отговаря: Преди всичко трябва да се вземе предвид, че всичките тези активи са придобити чрез SPV - специални компании, които се финансират от банката с цел управление на проекти. Тези инструменти бяха в основата на стратегията, която ние предприехме още в самото начало след закупуването на Корпоративна търговска банка и която следвахме успешно до нейния изкуствено предизвикан фалит”
Какво се крие зад трите латински букви SPV в последващите редове, никъде не се изяснява. А всъщност за тях стои българското наименование Дружества със специална инвестиционна цел, появили се на основата на закон, приет от мнозинството на НДСВ в далечната вече 2003 г.
Когато тогавашното мнозинство на НДСВ внесе въпросния законопроект, от редиците на опозицията от ОДС, към която се числеше и БСДП, се чуха критики, че текстовете в него не гарантират предотвратяване на използването му от частни корпоративни интереси в обществен ущърб. Напротив той широко отваря вратите за узаконяване на бъдещи далавери, предвид на факта, че приватизацията навлиза в заключителен етап и идва времето на преразпределението на благата.
Насреща се изля поток от обвинения, как тези становища излизат от недообразовани родни икономисти с архаично социалистическо мислене, прикрити зад син параван. Те вредят на желанието на българите да станат част от модерния свят, където ги водят представителите на новото време, учили в престижни колежи на Запад. Законът бил копие на американски проект и никой от вносителите не криеше, че зад него стоят среди от финансовия капитал.
Тогава обществото у нас бе още запленено от духа на сакралното “Вервайте ми!” и доколкото бе информирано, приветства всяка инициатива, дошла уж от Запад. С пълно мълчание се покриха сведенията, че там, откъдето идва идеята, комай вече са се отказали от благините и. Все още на хоризонта не се бе появила ипотечната криза, родена също в САЩ, нито бабувалите и известни икономисти, със “съвременните си либерални възгледи” бяха забягнали тихо отново в научните среди, след като се бяха облажили от нея.
Въпросните SPV станаха законова част от нашия пазарен натюрел. За тях десетилетие имаше гробно мълчание и нулев интерес в медиите. Е, веднъж във връзка с разследване по тъй наречения случай “Брендо” в сайтове в Интернет се появи информация за употребата им в качеството на финансова “перачница”, но погледите бързо бяха прехвърлени в друга посока. Днес авторите на инструментариума, даден от тях на финансовите среди, се правят на независими експерти и задават любимия на обществото в последно време въпрос”Кой?”, имайки предвид подготовката и осъществяване на далаверите. Няма обаче кой да запита тях:” Защо дадохте средството в ръцете на хора, които си го бяха поръчали без да осигурите гаранции, че няма да злоупотребят с него?.” А и да им бъде зададен, навярно с усмивка ще отвърнат как са изковали ятагана, за да бъде използван от клиентите за мазане на масло върху филийки, а те видиш ли взели, че поотрязали с него няколко глави. В края на краищата, както става все по-ясно от голямото публично говорене, сметката ще я платят всички, но не и тези, които са дали простор и законов друм за аферата.
Обществото също ще се оплете в празни приказки, докато му сервират един ден да забрави, понеже нещата са се превърнали в история. Драмата е позната от последните “яростни дебати” и политически лупинги по темата за размера на имитиран бъдещ държавен дълг. Никой не се сети да анализира, как така вече четвърт век обслужваме външен дълг, натрупан в годините на социализма и въпреки, че разни известни икономически величия, прелетели от Запад, го преструктурираха и обираха овации, той в знак на протест, комай расте. Мълчание покрива и темата как се случи така, че въпросните гениални експерти отлетяха на Изток и кацнали при бившия Голям брат отново започнаха да ни дават мъдри съвети.
Днес за проблемите с актуалната финансова дупка в КТБ, реална или виртуална, се подготвя същата съдба, както за забравената вече далавера с източените някога средства през задграничните дружества. Сега те, в най-добрия случай, са чуждестранни инвестиции, на които се гледа с позитивизъм, а второто поколение “експерти”, чиято рода се е облажила от тях ги приветстват с градивни становища. “Кой сколасал, успял, Пена вече е експерт” може да перефразираме една улична поговорка, що се отнася до поредните анализи на поредната афера на прехода. За възпетите по площадите в неговото начало мишлета, остава да си налягат за кой ли път парцалите и да се съобразят с батковците котараци, за да не им се случи фатална случка. Колкото до гласността, тя вече е на лице двадесет и пет години, зависи кои гласове се чуват, защото за несъгласните е гарантиран демократичния миманс. Това е причината, а поводи да се задават въпроси и в бъдеще сигурно ще има достатъчно, щом разума при избора е оставен под ключ, а амнезията е отличителна черта на нашия преход.

01.04.2015 г.
Йордан Нихризов – председател на БСДП

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти