Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

За Евроизборите  и българския избирател

Броени  дни преди изборите за Европейски парламент българският избирател все още си задава въпроса дали това са неговите избори и доколко са важни за житието му. Решава ли и в каква степен определя развитието на България този вот? Като прагматичен човек българският избирател няма как да не търси  ползата – пряка или косвена от подобни прояви и какви ще са конкретните измерения за неговото битие.
Това са въпроси, които за нашите политици може да изглеждат простовати и донякъде риторични, но факт е, че те така и не намират адекватни отговори, които да подтикнат избирателя да тръгне по-масово към урните. А може би и не това им трябва?...    
Родните политиците    вместо да търсят как по-непосредствено да очертаят и свържат интересите на обикновения човек с тези на селището му, с неговия регион и на България като цяло с Европа и респективно с Европейския парламент се впускат в дребнотемие, взаимни нападки и дразнещи препирни чия вина за несполуките е по-голяма. Резултатът от тези срещи, разговори и прочие прояви е, че те по-скоро успяват да визират партийните им интереси, а понякога и зле прикрити лични такива, отколкото обществените ползи за България и българина въобще. Е, това няма как да не възпре масовия интерес на избирателя и няма как да разсее подозренията му, че не той, а други цели стоят зад многоречието на кандидатите за евродепутати.  Подобно усещане се усилва и от факта, че на тези избори има почти двойно повече партийни субекти и т.н. "независими кандидати" от предходните. Чак да се зачуди човек от това стълпотворение на кандидати и натрапващата им загриженост за обикновения човек, в когото те май виждат повече себе си, отколкото другия до тях.
Новият Изборен кодекс и по точно субсидирането на медийните прояви може би дава повече кураж на кандидатите да застават пред прожекторите, микрофоните и камерите, и да търсят обществена подкрепа за намеренията си. В това няма нищо лошо и не тук е злото. Проблемът е, че мнозина от тях гледат на случая като на една добре платена тренировка за предстоящите след година местни избори, а може би и не само такива .... Законът го позволява, но все пак да не забравяме, че изборите трябва да бъдат състезание на идеи, а не тренировка на нестандартно поведение, с цел постигане на известност в обществото, макар и скандална. Добре е партиите и въобще кандидатите да проявяват реалистичност, критична самооценка и повече обществен морал.
Колкото до въпроса, може ли да се очакват някакви изненади в предпочитанията на избирателите, то отговорът е по-скоро не, отколкото да. Вярно е, че има нови субекти с  отговаряща за случая енергия, но като че ли в посланията им към избирателите няма достатъчно позитиви. Акцентират на това какво досегашните не са направили, а не какво те ще сторят и най-вече как това ще се случи. Българина се наслуша на упреци и обещания. Отегчи се от опитите да му чертаят светли и безоблачни дни. Той иска прости неща – работа, сигурност и перспектива. Той не ги иска даром, той е готов да участва, при това активно в постигането им, но все пак някой трябва да го поведе. И в това е призванието на партиите, на управляващите и интелигенцията. Това искат и очакват хората, или тъй наречените избиратели. Воден от тези си въжделения българския избирател се люшка от единия полюс към другия, като залага на новопоявили се месии и става неволен участник в тъй познатата ни предизборна пиеса представена от захитрели играчи на "тука има – тука няма".
Българинът е вярващ човек. А и корените му са дълбоки. Със сигурност ще преживее и тези избори. Ще намери начин да отсее зърното от плявата. Ще открие сили и да се посмее както на напъните на тези, които говорят и даже искат да мислят от негово име, така и на тези които са готови душа да дадат за неговото добруване, стига да не е тяхната. Такъв човек е българина – уж гледа, слуша, претегля, ама нали и той е човек, при това вярващ, вземе та сбърка. Така, от добрината си. Ама всичко си има край. Също както е и в живота  - на цикли. Денят заменя нощта, пролетта зимата, добротата, граничеща с наивността израства с проумяването.
На 26 май всичко ще стане ясно. Дали сме осмислили някои неща или все още сме в процес на проумяване. Нека бъдем оптимисти. И защото сме хора, вярващи в доброто начало на живота и защото корените ни са вековни на тази земя българска. Дори това да не се случи сега, ние сме люде с корава душа и ще дочакаме някой вречен на народа си водач да ни изведе от така проточилата се нощ на "българския" преход.
За да гледаме в Европа с европейска мяра на нещата.
06.05.3014 г.
Георги Дюлгеров – председател БСДП гр. Варна

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти