Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

НАШАТА ПОЗИЦИЯ

БСДП винаги е била радетел за единството на демократичните сили, желаещи европейски път за България и изграждането в условията на пазарна икономика на гражданско общество със широка средна класа. Девизът “Свободен труд, на свободни хора, в свободна страна” стана верую на социалдемократите, чиито принципи бяха свободата и солидарността в държава, където властва справедливостта. Заради тази своя позиция БСДП получаваше нееднократно удари, и от опоненти, и от партньори


За съжаление от години процесите у нас са с обратен знак. Ценностите останаха думи без съдържание, а въпреки лозунгите за единение, фрагментацията се задълбочи. На преден план излязоха претенции за значимост, обикновено без покритие. Лични амбиции и антипатии се опаковаха в лозунги за принципност и морал. В обществото нахлуха популизма и псевдонационализма, които в последно време добиха уродливи форми. Икономическата криза и глобалните процеси в Източна Европа извадиха отново на дневен ред уж окончателно решената дилема, дали страната да следва поетия път като част от ЕС или да се съобразява с постулатите на стари доктрини. Водещ мотив в тезите се оказва не разума, а емоциите.


Като отговорна политическа сила, БСДП формира позицията си по проблемите в нашето общество, раздирано от непримиримо противопоставяне. Очевидно, обаче социалдемократите не участват нито във вземането, нито в реализацията на управленските решения. Присъствието на много от тях на протестните митинги и становищата и декларациите, изразени от партията и съвместно с нейни партньори, говорят за несъгласие с начина на управление на държавните дела. Там най-силна се очертава думата на анонимното задкулисие. Въпреки, че БСДП е част от опозицията, непредставена в парламента, тя изрази своите виждания по основните въпроси за възвръщане на справедливостта и доверието на гражданите в държавността и демокрацията. Обществения дебат, за жалост се движи от други фактори, а конструктивността, сред тях е оставена на заден план.


В тази ситуация предстои провеждането на избори за представители от България в Европейския парламент. Това, според нас, трябва да бъде избор на състав на националния отбор, който да отстоява националните интереси на страната. Хора, които независимо от членството в различни политически семейства да  работят, българинът да бъде достоен член на общоевропейския дом, не на думи , а на практика. Тези, които от името на милиони ще градят развитието и просперитета на Стария континент. Това налага нормалността, но реалността е друга и разкрива пред нас два пътя на поведение. Единият е да заложим на себеутвърждаване. Да загърбим като някои националните интереси и да опитаме да преброим твърдия си електорат, за да търгуваме проценти на политическия пазар. Другият да заемем национално отговорна позиция, като обединим усилия без егоизъм в името на продължаване на поетия с толкова трудности път, в името на по-добро бъдеще за страната ни.


На едни решителни избори в началото на прехода 15% от демократичния вот бе загубен в амбиции за самоутвърждаване. Това спомогна неговите потайни архитекти да реализират своите цели и днес да се намираме далеч от мечтаното благоденстващо общество. Да повтаряш старите грешки не означава принципност, а показва липса на реализъм и възможност за оценка. А именно реалността сочи, че не трябва да се отблъсква протегнатата ръка на най-голямата опозиционна сила у нас, когато тя декларира, че желае да се раздели със самоизолацията. Напротив ситуацията, която се развива понастоящем в Източна Европа, показва, че е нужно единението на всички, виждащи перспектива единствено и само в европейския път. Затова ние избрахме национално отговорната позиция, да обединим усилията в името на главната цел, запазвайки своята идентичност. Защото разумът говори, че залогът е голям. Той е бъдещето на България.


“Позиция”

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти