Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

Тема: Политическата обстановка в страната и продължаващите над 160 дни протести.

Въпрос 1: Г-н Морфов, как ще коментирате политическата ситуация в страната?
Отговор 1: Политическата ситуация в страната е бурна. Аз при едно наше интервю, непосредствено след проведените последни парламентарни избори споменах, че не бива да се забравя за народното недоволство, тъй като през този период имаше едно затишие и спокойствие, сякаш гражданските протести от тази зима не бяха съществували. Но гражданското недоволство се възроди, чрез съответните протести, не стихва вече от доста време и започна даже да ескалира. Характерното за протестите от края на лятото до сега е, че те са продукт на „Централите” и засягат, по отношение на изпълнението, най-вече граждански активните българи, а така също и високо организираните наши граждани.
Казвам, че протестите са продукт на централите, защото те се организират от партийните централи, от синдикалните централи и т.н., провеждат се в столицата на България и то на нейния център. Поради тази причина, на тези протести се прокарват предимно интереси свързани с властта. Липсват все още или не са силно изразени интереси касаещи т. нар. „Общонародно недоволство”, такива като преодоляването на бедността, възраждане на икономиката и откриването на нови работни места, подмяната на политическата класа и редица други.
Но независимо в каква степен ще се развият протестите, дали ще обхванат голяма част от обществото или ще засегнат по-голяма част от територията ни, ако липсва осъзната и ясна визия и цел за развитието на държавата ни и лидери които да го осъществят, те ще се окажат безсмислени, а е възможно и пагубни, предвид резултатите които ще се постигнат. Трябва да се отбележи, че пълното противопоставяне и ангажирането на цялото общество с него е опасна игра, която даже може да доведе до пълен държавен и обществен срив.  
Моето лично мнение, за да се избегне поне настоящото зацикляне е, че е необходимо развитие в посока: подмяна на политическия елит, а не просто политически рокади. Без да се впускам в подробности, за целта е необходима промяна на Избирателния кодекс в частта задължително гласуване по време на избори.

 

Въпрос 2: При така създалата се ситуация, може ли да очакваме оставка на правителството на Пламен Орешарски и до какво би довело едно такова решение на правителството?
Отговор 2: При тази ситуация, отговорът който си давам за причината правителството на Пламен Орешарски да не подава оставка е, че те не виждат алтернатива на своето управление. Тази тяхна нагласа може би е продиктувана от убеждението им за това, че те могат да предоставят най-качественото такова и естествено от желанието им  действително да управляват.
Но ако все пак бъде подадена оставка, аз лично не виждам да се осъществи промяна на политическото статукво и каквато и да било друга промяна, предвид казаното по-рано.

 

Въпрос 3: А политическите митинги на партиите и извинението на Сергей Станишев за Възродителния процес?
Отговор 3: Вече е крайно време да се престане с безконечните извинения за Възродителния процес, защото извиненията в случая са абсолютно едностранни и създават комплекс за малоценност.
Аз мисля, че другата страна от нашата обща история, има доста по-драматични поводи да прави извинения, ала не го върши.

 

 

Радостин Морфов

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти