Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

БСДП В РИМ

На 20 и 21 януари 2003 г. се състоя заседание на Съвета на Социалистическия Интернационал в Рим. Въпреки постоянните трудности в комуникацията между ИБ на БСДП и секретариата на СИ в Лондон, партията беше представена на този форум от г-н Теодор Дечев, заместник - председател по международните въпроси. Съществена помощ за осъществяването на мисията оказа г-н Петър Запрянов - заместник председател на БСДП, който осигури средствата за пътни разноски.
Заседанието на Съвета на СИ се състоя в конферентния център "Свети Дух", намиращ се непосредствено до базиликата Свети Петър на територията на Ватикана. Благодарение на колегиалното съдействие на представители на партиите - сестри от СИ, нашият представител успя да проследи протичането на форума от начало до край.
Съветът на СИ беше приветствуван от Валтер Велтрони - кмет на Рим от партията "Демократична левица", от Пиеро Фасино - национален секретар на "Демократична левица", от Енрико Бочели - председател на партията Италиански демократични социалисти и от президента на СИ - Антонио Гутиереш - лидер на португалските социалисти. Разисквани бяха теми от глобално значение.
Първата главна тема беше въпросът за постигането на "глобално общество с повече равенство". По тази тема приносни изказвания направиха Кристоф Цьопел - председател на Комитета на СИ по въпросите на икономиката, социалното сближаване (social cohesion) и околната среда, член на Германската СДП; Масимо Д'Алема - президент на "Демократична левица", Италия; Хосе Луис Родригес Запатеро - генерален секретар на Испанската социалистическа работническа партия; Едуардо Феро Родригез - генерален секретар на Социалистическата партия в Португалия. Прието беше послание на СИ до форумите в Давос и Порто Алегре, където се очакваше да бъдат обсъдени фундаментални въпроси на глобализацията, устойчивото развитие и бъдещето на световната икономика. Дискусията по посланието беше насочвана от Тревор Мануел, министър на финасите в Република Южна Африка; Елио ди Рупо - лидер на валонските социалисти в Белгия; Хосе Едуардо Кардозо, депутат от Партията на труда в Бразилия; Енрике Барон - испанец, председател на ПГ на ПЕС и Роландо Арая от Коста Рика. (Обръщението до форумите в Давос и Порто Алегре, както и словото на Тревор Мануел очаквайте в следващите броеве на бюлетина).
Втората главна тема беше: "За един по-мирен и по-сигурен свят", фокусирана върху Близкия изток, Югоизточна Европа, Африка, централна и Южна Азия и Колумбия.
В рамките на тази тема, първата дискусия беше: "Близкият изток - как да възродим Израелско - палестинския мирен процес". Дискусията беше насочвана от Торбьорн Ягланд - председател на Комитета на СИ за Близкия изток, заедно с Йоси Беилин от партията Мерец в Израел; Хани Ал-Хасан - министър на вътрешните работи на Палестинската автономия и известния лидер и идеолог на Израелската партия на труда - Шимон Перес.
Отделно с коментари за своите географски райони се включиха Жоао Лоуренсио от партията MPLA в Ангола и Бейли Сери - министър на съобщенията на Кот д`Ивоар (Брегът на слоновата кост).
Втората главна тема беше изчерпана с дискусията "Мир и стабилност на Балканите". В нея участваха Пиеро Фасино, Фатос Нано - министър председател на Албания и лидер на Социалистическата партия (наследник на партията на Енвер Ходжа); Тониньо Пицула - външен министър на Хърватско, член на Хърватската СДП (голям приятел на БСДП); Златко Лагумджия - външен министър на Босна и Херцеговина, председател на СДП на Босна и Херцеговина; Георги Спасов - генерален секретар на Социалдемократическия съюз на Македония, бивш министър на правосъдието и бивш посланник в София (прочул се у нас с изявлението си пред конференцията в Тухельски Топлице през 1993 г., че БСДП е националистическа и "полуфашистка" партия); Ранко Кривокапич - председател на СДП на Черна гора и Слободан Орлич - лидер на СДП на Сърбия. В дискусията се включи и Адриан Настасе - министър председател на Румъния - председател на Партията за социална демокрация (Наследник на Фронта за национално спасение на Йон Илиеску).
Както се вижда, по време на дискусията, българското мълчание беше "оглушително", въпреки че имаше сериозно българско представителство. На срещата присъствуваха г-н Александър Томов - лидер на Евролевицата (член - наблюдател в СИ), г-н Сергей Станишев - лидер на БСП и г-н Георги Анастасов - представящ се за ... лидер на БСДП. Г-н Теодор Дечев не заяви участие в дискусията поради поет ангажимент към организаторите да не предизвиква "неочаквани и неадекватни реакции у г-н Георги Анастасов". Г-н Томов и г-н Станишев не можеха да вземат участие в дискусията по процедурни причини, а г-н Анастасов не участва поради факта, че българският език не е официален в Социнтерна. По този начин българско участие в дискусията не беше отбелязано. За сметка на това, Социнтернът не прие резолюция по въпроса за Балканите и дискусията си остана между стените на Конферентния център "Свети Дух".
Важен за БСДП беше вторият ден, когато беше изнесен докладът на SIFAC - Комитетът на СИ по финасовите и административните въпроси. В прочетения доклад на България беше отделено скромно внимание, като беше акцентирано върху раздробеността на социалдемокрацията. Също така беше съобщено дословно, че "една от фракциите е променила името си на Партия "Български социалдемократи", като не бяха направени никакви други коментари. По-късно в доклада се, генералният секретар на СИ - Луис Аяла, съобщи точно с едно изречение за посещението си в България през ноември, без изобщо да споменава имена на партии или политици, с които се е срещал (докладът на луис Аяла е публикуван изцяло в официалния сайт на СИ, за разлика от доклада на SIFAC, който по принцип не се обнародва по неизвестни причини).
Третата главна тема беше: "Нашият демократичен ангажимент", с подзаглавие - "Работим за демокрацията там,където рискът за нея е най-голям". Дискусията насочваха Абдерахман Юсуф, първи секретар на USFP; Рафаел Анхел Мартин Жаен - генерален секретар на партията Демократично действие от Венецуела и от Селестино Бакале от Екваториална Гвинея.
В крайна сметка Съветът прие няколко резолюции, от които с най-голям интерес се очакваше резолюцията за положението в Ирак. Резолюцията подчертава, че "добър или лош", Съветът за сигурност е единственият легитимен орган, който може да придаде законен характер на една евентуална военна интервенция в Ирак. Резолюцията препотвърждава и позицията на СИ по въпроса за уреждането на израелско - иракският конфликт, приета на заседанието на Съвета в Казабланка. Общо взето, основните геополитически играчи игнорираха дискусията по въпроса за Ирак. Нито британските лейбъристи, нито германските социалдемократи, нито френските социалисти бяха представени от ярки политически личности. (Да не говорим за отсъствието на министър - председателя Тони Блеър и канцлера Герхард Шрьодер, които по принцип не присъствуват на форуми на СИ с по-ниско ниво от конгрес. Впрочем и като новоизбран председател на Лейбъристката партия, Тони Блеър не участва на конгреса в Ню Йорк през 1996 г., където беше избран за вицепрезидент на СИ). САЩ са представени в СИ от две партии - пълни членки, но тяхната тежест при дискусията по обясними причини не е кой знае колко висока. Така се стигна до предпазлива, доста обща и пожелателна резолюция, по-голямата част от която беше заета от въпроса за ... израелско - арабския конфликт !?
Представителят на БСДП, г-н Теодор Дечев, проведе серия от "кулоарни" срещи с представители на партии - сестри от Социнтерна, като Етиен Годе (Социалистическа партия на Белгия - Валония), Игор Драгован (Хърватска СДП), Владимир Мюлер (Чешка СДП), Стийн Кристенсен (Датска СДП), Денис Мак Шейн и Ник Сиглър (Лейбъристка партия - Великобритания), Моника Ламперт и Гьорги Херчег (Унгарска социалистическа партия), Даниел Леви (Меретц - Израел), Касия Матцушевска ("Уния праци" - Полша), Виктор Бостинару (Партия за социална демокрация - Румъния; преди години той беше международен секретар на Демократическата партия) и други. Състояха се и срещи с представители на поканени като гости партии и институции - Украинската СДП (Юрий Буздуган и Олена Скоморошченко), Иван Дохърти от Националния демократичен институт на САЩ и Джим Бейкър от Международната конфедерация на свободните профсъюзи. Пред всички беше разяснена позицията на БСДП по въпроса за това кой е легитимен представител в Социнтерна. Бяха разпространени предварително подготвени материали, удостоверяващи кое е легитичмното ръководство на БСДП, както и меморандумът на последния конгрес на БСДП. Представителите на партиите - сестри заявиха съчувствие към проблемите на фрагментираната българска социалдемокрация, но неприятно впечатление направиха очевидните резултати от негативната пропаганда срещу БСДП. Най-много са били "обработвани" срещу БСДП представителите на лейбъристите. Предстои много работа за оборване на разпространените разнообразни клевети и зловредни слухове за БСДП и легитимното й ръководство.
След приключването на работата на Съвета, представителят на БСДП има възможността да проведе доста продължителни разговори с Пиеро Фасино (който е и съпредседател на Комитета на СИ за Централна и Източна Европа) и с генералния секретар - Луис Аяла. И пред двамата, г-н Теодор Дечев ясно дефинира, (за кой ли път), коя точно партия, с кое ръководство представлява. И Пиеро Фасино и Луис Аяла демонстрираха добро отношение, като изразиха надежда, че срещата в София ще изиграе положителна роля за консолидацията на българската социалдемокрация. Пред Луис Аяла беше поставен въпросът за осъществяването на връзка от официалния сайт на СИ в Интернет до сайта на БСДП - www.bsdp.bg , който отскоро вече е попълнен и с раздел на английски език. Поставен беше и въпросът за парадирането на г-н Георги Анастасов, като председател на БСДП, въпреки че е основал нова партия - "Български социалдемократи". Луис Аяла даде уклончивото обяснение, че сегашното положение (и с представителството във форума и по въпроса за уеб-сайта) е в интерес на всички фракции в българската социалдемокрация. На въпроса, какви очаквания има СИ от БСДП, след като той вече е запознат със заявената пред него пред ноември политическа стратегия на партията (в частност по въпроса за местните избори), г-н Аяла отговори, че представителите на БСДП са винаги желани гости на форумите на СИ, "дори и като индивидуални участници" (!?) и че тепърва в България "има много да се работи".
След завръщането си в София, г-н Теодор Дечев незабавно докладва резултатите от Съвета на СИ пред ИБ на БСДП и пред Председателя на партията. ИБ на бСДП даде положителна оценка на мисията в Рим. Незабавно беше изпратено писмо до генералния секретар Луис Аяла, в което отново се поставя въпроса за незаконността на присъствието на партията на Георги Анастасов като пълен член на форумите на СИ, както и за желанието на БСДП да изплати дължимия до момента членски внос, заедно с полагаемите се лихви. В писмото се настоява ръководството на СИ да вземе официално и мотивирано становище по въпроса, който нанася огромна вреда на публичния образ на българската социалдемокрация.

Зам. Председател на БСДП
Теодор Дечев

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти