Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

В НАЧАЛОТО БЯХА ПАРТИИТЕ, А СЕГА?

В началото на текущите протести се чудех, защо хората от улицата крещят срещу старите партии. С изключение на преименуваната в БСП БКП, другите възстановени партии БЗНС, БСДП и т. н. никога не са помирисвали властта. Причината се оказва по-дълбока от повърхностното скандиране. Кукловодите на прехода не желаеха и не искат да има на сцената нормални партии с идеология и традиции.. За тях медиите отдавна са табу.

Никой не иска да каже истината, че политическите парти в нормалните държави са първоначалния трамплин и филтър, чрез и през който израстват управленските кадри .Там съмишлениците се познават, преценяват и предлагат съответните екипи на обществото.


При нас след 1989 г.процеса протече по балкански. Амортисьорът между интересите на капитала и труда, наречен политическа класа, който трябва да движи държавния кораб се напълни с хора по системата БРП /близки, роднини и познати/. Произходът и е отколешен и не случайно носи старата абревиатура на комунистическата партия. Тези люде прескачаха първоначалния филтър и се курдисваха на отговорни постове. За да оправдаят своето особено кадрово израстване, те наричаха себе си експерти. Категорично не искаха да ги подозират в партийна принадлежност, понеже не са членували в никоя местна партийна организация, освен в кръга на съответния близък, осъществил асансьорната дейност.


България се напълни с "експерти" кметове, областни управители, министри и депутати. Те обаче не правеха експертизи, не апроксимираха криви на процеси, даже не пишеха законови текстове, а кадруваха. Кадруваха по същата методика БРП от името на съответната партия, която трябваше да носи отговорността. Затова не им беше нужен политически субект с традиции, а предпочитаха властови едномандатки, улесняващи политическото номадство.


"Новият морал" дошъл с истерията по Царя - Спасител, улесни процеса на окончателното изчезване на това етично понятие. .Като по калъп взеха да никнат "граждански сдружения", отричащи политическите партии, които прерастваха в такива, когато трябваше да се сдобият с властта. Техните кадри повтаряха, че са дошли да спасят страната и не искаха да чуят думата политика, понеже била символ на всичко лошо сътворено у нас. Наред с местните взеха да пристигат и вносни "експерти", които по принципа на мароканските скакалци опоскваха, каквото им падне и побягваха на Запад с ново престижно допълнение към СV-то си. Е, понякога наред с прелетните птици, прехвръкваха и Калинки, но това е тема за друг анализ.


Така тихо и полека израсна родната олигархия, превзела с помощта на доверени кадри в партиите икономическата власт, а посредством нея и вече всички позиции в ембриона ни, именуван гражданско общество..Днес тя окончателно ликвидира зачатъка на някаква политическа класа и успя да омаскари целия процес на управление в очите на гражданите. Виждаме я арогантна навсякъде, във всички нива на властта и същевременно ласкаво подкрепяща протестите срещу себе си.Уверена е, че бъдещето е в нейните ръце, понеже в информационното общество мнението се формира по-скоро от телевизора, а не от хладилника
.Както се вижда Маркс категорично греши с неговото твърдение, че битието определя съзнанието и просто не е разбрал как векове преди него римляните са прозрели,че като няма хляб, на народа могат да се предложат зрелища. Дали пък обществото в противоречие на теориите за прогреса не е направило кръговрат до онова ниво на мислене, характерно за зрителите около арената. Само, гдето в наши дни тя е виртуална и с едно натискане на копчето можеш да си поръчаш рестарт. За съжаление той не винаги е свързан с щастливия край, особено когато най-дефицитната стока е разума.

 

25.07.2013 г.
Йордан Нихризов

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти