Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯТА НЕСБЪДНАТА МЕЧТА И ЕДИНСТВЕНА АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

Почти четвърт век у нас се извършва мъчителен хаотичен преход, чиято отправна точка бе комунистическия тоталитаризъм, а краят остава неизвестен, забулен в хилядите криволици, начертани от неговите тайни архитекти. В началото социалдемокрацията предложи като пътеводни принципи свободата и справедливостта, на чиято база да се изгради едно солидарно гражданско общество, основано на демокрацията. Реалността се оказа различна. Популистки лозунги се редуваха с икономически кризи и катастрофи, съпътствани от мъчителна раздяла с носталгията, заровена в петилетките на “светлото бъдеще”. В редките моменти, когато градивността надделяваше, неминуемо се намираха хора, обладани от фалшива революционност, гарнирана с щедри обещания за бързо и бляскаво щастие, които здраво завъртаха руля в посока на интересите на своите скрити финансиращи субекти. Справедливостта при разпределението на тежестите бе последното, поставяно на вниманието на обществото. В резултат вместо широка средна класа, мечтата на модерното социалдемократическото общество, получихме олигархия и монополи, готови да удушат средния и дребен бизнес в името на своето добруване и свърхпечалби. Социалният хуманизъм, за който патриарха на възстановената Българска социалдемократическа партия Атанас Москов смяташе, че през 21 век трябва да покори не само напредналите нации, но и целия свят се оказа в нашата Родина забравен идеал, покрит от ежедневните скандали, обвинения в корупция и опити за тотално омаскаряване.


На пръв поглед България осъществи краткосрочните си цели. Станахме членове на две водещи световни общности ЕС и НАТО. Но не само анализаторите, но най-вече обикновените граждани разбират, че да бъдеш на дъното на клуба на богатите, не е по-различно от това, когато те третират като част бедните. Солидарността в демократичното общество, която трябваше да влезе в основата на икономически и граждански структури се изроди в противоборство, на моменти даже абсолютно безпринципно. В него лицемерието и двойнствения морал станаха част от върха на една пирамида, където всичко несбъднато се оправдава със световната криза. Манипулациите доведоха от своя страна до цялостно комерсиализиране на човешките отношения и даже на самите принципи на демокрацията.


Днешното общество роди изкривена ценностна система, в която наследниците на довчерашните леви преподават вълчи капитализъм, а уж радетелите на десницата са се оплели между принципи и социална реалност. На преден план е прокарването на псевдопродукти като псевдодемокрация, псевдопатриотизъм, псевдопрограми и псевдоцели в рамките на една псевдокултура. Основната нишка е, че в нашето общество всички са маскари и алтернатива като светлина в края на тунела няма. Затова народа се хвърля ничком пред поредния пласиран му спасител и е готов да го следва като месия, докато постепенно разбере фалшивостта на избрания кумир.


Има ли алтернатива? Можем да кажем твърдо да. Това са принципите и идеите на социалната демокрация. Те са близки до душевността на българина, но у нас останаха в сянка, далеч от същността на обществения дебат. Социалдемокрацията у нас се неглижира като нещо архаично, като утопия в света на прагматизма, на яростната битка за успех. За съжаление нашите супермени имаха повече сила, отколкото ум и налагаха своите правила с методи различни от описаните в законодателството. Затова народа роди термина мутри, а натрапваните от тях правила мутродемокрация. Алтернативата на тази наложена силово система е именно социалния хуманизъм, свободата на личността, правото на всеки на справедливо бъдеще и солидарността при преодоляване на трудностите.


Социалдемокрацията е несбъднатата мечта на прехода и не поради това, че нейните идеи бяха неприложими на родна земя. Напротив в средата на ХХ век структурата на икономиките в България и Дания например са били сходни. След 45 години “зрял социалистически възход” нам се налага да догонваме десетилетия. Тези, които чертаха моделите в първите години на прехода се погрижиха не само да компрометират понятия от рода на кооперация и социална политика, заклеймявайки ги като анахронизъм, но и здраво да хлопнат законовите двери пред тях. Никой не успя да пробие в средствата за масова информация с простата истина, че това, което отричахме като комунизъм е всъщност свърхцентрализиран държавен монополизъм, а от държавните, по-страшни могат да са само частните монополи. Тази очевидна теза не видя бял свят, понеже медийната среда се ръководеше от същите хора, които искаха бързо и безпроблемно да превърнат бившата си партийна власт в икономическа и имаха лостовете за това. Двадесет години по-късно техните деца и внуци в новото си качество на крупни бизнесмени пропагандират упорито идеи от домарксовия капитализъм, забравени в страните от Западна Европа.


Затова днес смело можем да заявим, социалния преход в нашата страна не се състоя. Следващата крачка е да изберем посоката на развитие, за да стане българина действително достоен гражданин на обединена Европа. Това може да се осъществи само и единствено, когато в България преобладават хората на свободния труд и обществото на свободните собственици стане преобладаващо. Верните идеи по този алтернативен път са идеите на социалната демокрация. Рано или късно преградите поставени пред тях, отрицанието и подмяната на понятията трябва да рухнат ако желаем да живеем утре в един по-добър свят.

 

Йордан Нихризов

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти