Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

Още за измамата АЕЦ"Белене"

Експерт по ядрена енергетика: АЕЦ "Белене" не е патриотизъм, напротив

"Аз не искам да плащаме по 3800 лв. всеки човек, нито моите деца, за "Измамата Белене". Този проект е спорен, неефективен и не трябва да се реализира!". Това заяви на брифинг в Смолян председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски, който е в инициативния комитет оглавяван от Иван Иванов. Формацията се противопоставя категорично на строежа на АЕЦ "Белене". Днес в зала на общината от комитета раздадоха на журналистите символични чекове с надписи: "Платете на енергийната мафия 3800 лв., с основание "Измамата Белене". Ако не искате гласувайте с "не" на референдума".

"Още 2001 г. лично съм се занимавал с този проект, в години на изключително голямо потребление. Той тогава още се изчисляваше, че ще струва 1.5 млрд долара, и още тогава беше ясно, че не ефективен", заяви експертът.
Хиновски отбеляза, че има 40 години стаж в ядрената енергетика. Той е бивш член на Съвета на директорите на НЕК, бивш експерт към парламентарната комисия по енергетика и бивш член на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй". Ръководил е международни проекти за енергетиката, консултант е на такива. В Смолян също има проект за ВЕИ за топлофикацията, който е консултира. "Проектът на АЕЦ "Белене" е започнал по изключително погрешна схема още през 2003 г., което води до огромни преразходи днес. Започнал е без информация колко ще струва, как ще се намерят средства за него и кога ще се завърши", каза Хиновски. Той оприличи сагата на АЕЦ "Белене" с тази на строежа на язовир " Цанков камък", който по негови думи завършва с шесткратен преразход на бюджета си и 4-годишно забавяне. Според него, хората които сега натискат "Белене" да се строи са същите, които от 2003 до 2009 г. не са намерили нито едно евро международно финансиране за този проект. "По проекта досега са похарчени 1.9. млрд. лв. за нищо, за консултантски услуги, които ни се калкулират в цената на електроенергията. 250 млн. действително са отишли за консултански услуги от тези милиард и 800 лева, а 2.5 млн. са отишли във фирмата "Оли Парсън" за пи ар кампания на проекта. Консултантският договор е сключен без търг. Такива договори на други места са за 50 -100 млн., докато при нас е на стойност 250 млн. евро Консултантската фирма имат български подизпълнители и това вече буди съмнения", заяви Хиновски. И добави: "Опонентите ни разпространяват тези, които са според мен национално предателство. Те казват, че всички ТЕЦ ще бъдат затворени и затова трябва да развиваме ядрена енергетика. Това не е вярно, и това създава конфликт в различни отрасли на енергетиката", посочи Хиновски. Той нарече също "скандално" твърдението на опонентите му, че "Белене" било нужно, защото АЕЦ "Козлодуй" щял да спре след няколко години. "Пети и шести блок ще работят до 2027 -2029 година", заяви Хиновски. Според него на фона на баланса на нашата енергетика мощностите на "Белене" първо са напълно излишни, тъй като това води до излишни разхищения, при излишна инвестиция, която може да се насочи, за да се развие нещо друго като туризъм, малки производствени мощности базирани на биомаса и евтина енергия и топлина, за каквито има възможност в Смолянско, или в развитието на малкия бизнес.


Според него пазара на енергия на Балканите е заситен за ток, Румъния и Турция строят централи и не е ясно къде ще пласираме енергията, ако направим "Белене". Освен това по договор подписан още в началото на прехода на държавно ниво след строежа на централата Русия ще почне да връща радиоактивни отпадъци от наше гориво от "Козлодуй". "По силата на европейските конвенции ние нямаме право да изнасяме в трета страна радиоактивни отпадъци, трябва да си ги съхраняваме на наша територия. Това създава радиационен риск, защото стотици години трябва да го съхраняваме, на площадката където се строи централата ще се строи и хранилище. Което трябва да се поддържа в експлоатация стотици години, след като спре работата на тази централа. Това е един от сериозните недостатъци на ядрената енергия затова, че тя носи прехвърляне на отговорности към следващите поколения. Така ще оставим на нашите поколения да ни съхраняват боклуците", коментира Хиновски. Той подчерта, че в момента в света атомни централи се строят само в страни с голям ръст на потребление на ток, докато при нас консумацията спада последните години.

Според Йордан Нихризов, председател на БСДП и член на инициативния комитет ръководен от Иван Иванов има три манипулации в тезите на опонентите, които защитават строежа на АЕЦ "Белене". Едната е, че ще се отворят много работни места, втората че ще се понижи цената на електроенергията и третата,че като не се гласувало за строежа на централата се обричала страната да е само нация на келнери, а не на инженери.

"Овчаров казва, че ще се отворят 50-60 000 работни места, а всъщност по проекта в "Белене" са предвидени 960 работни места. В строителството на централата пък са заложени по разчети 3700 души, от които 2000 са запазени за специалисти по монтажа и настройката от руската страна. Значи остават 1700 места, които няма да са постоянно действащи, едни специалисти ще се сменят с други по време на строителството", коментира Нихризов. Той обясни проекта за АЕЦ "Белене" така: "Предлага ни се да си купим за цената на Мерцедес, Москвич 408, който на всичкото отгоре ще се ползва след 20 години, но ще бъде безкрайно морално остарял."

Той нарече мит твърденията на опоненти, че спирането на "Белене" щяло да доведе до стагнация. "Напротив, то ще даде възможност за инвестиции в отрасли с по-малко мощности. Това е най-модерната концепция за енергийно развитие – разпределено производство, повече по-малки мощности в повече райони на страната. Така и Смолян може да стане производител на енергия", твърди Нихризов. И добави : За мен този проект е голяма измама. Нихризов посъветва българите да гласуват с "Не" на референдума, даже и да не се чувстват компетентни по енергийните въпроси. "Ако гласуват над 20% и повечето се окажат застъпници на проекта, той ще влезе в НС и отново започва нова въртележка по него. А проекта е нещо което българския народ нарича еднозначно: далавера", заяви Нихризов.

По въпроса патриотично ли е да се спира проекта или е патриотично да се продължи той заяви: Това, което говорят тези, които избиват въпроса на патриотизъм, защитавайки продължаването му, понеже сме щели да станем енергиен център на Балканите, народа има една поговорка: на гол тумбак – чифте пищови. Когато ти казват, че не е по възможностите ти дадено нещо, че не е ефективно, че няма осигурено финансиране, остава да извадиш от джоба са пари и да продължиш сам строителството на проекта. Тоест платете на енергийната мафия за участие в това "патриотично" мероприятие", коментира Нихризов. Той заключи, че е по-разумно хората са си помислят какво всъщност е необходимо на страната ни.

Лидерът на ДСБ в Смолян Зарко Маринов, който водеше брифинга го допълни, че патриотизма се употребява, когато няма икономически аргументи.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти