Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

ЙОРДАН НИХРИЗОВ

ЗАЩО ПРОТИВ ?

Против, защото посредством референдума управляващите се опитват да прехвърлят отговорността за своите минали и бъдещи действия и бездействия на народа и да санират поредица от съмнителни управленски решения, потрошили един милиард и осемстотин милиона пари на данъкоплатците.


Против, защото никой не може да гарантира ефективността от строителството на нова ядрена централа и единствения резултат от него ще бъде скъпа електроенергия и това, че България ще се превърне в гробище на радиоактивни отпадъци за чужда сметка..


След като се запознах с възможно широк кръг становища и анализи, у мен се оформи окончателно извода, че никой след първоначалното стопиране на проекта през 1990 г. не е искал действително да строи ядрена централа в Белене, защото изгода от нея имат само тесен кръг фирми - износителки на ел. енергия.. Показват го действията дори на тези, които днес крещят в нейна защита. Ако желанието да се изгради там нова ядрена мощност беше реално след 2002 г. до сега обекта щеше да е на финален етап. Проектът вече цяло десетилетие е черна дупка, в която загубите на публични средства се трансформират в частни печалби. За да се сложи край на тази порочна система трябва да кажем решително “Не на измамата Белене”.

 

ДЕСЕТТЕ ИЗМАМИ „НОВА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА”

Първа. „Гласува се за развитие на ядрената енергетика”. Истината е: гласува се за строителство на „нова ядрена централа”! Ядрена енергетика можем да развиваме като удължим живота на АЕЦ Козлодуй и я разширим с най-модерни реактори.

Втора. „Строи се втора ядрена централа”. Истината е:  не се строи! Цяло десетилетие  АЕЦ „Белене” е средство да се източват парите на българския данъкоплатец с откровени кражби, незаконни поръчки и подозрително високи комисионни.

Трета. „Гласуваме за нова централа”. Избирателите ще гласуват за стара централа, защото реакторите са модел от 1993 г. от поколение 2+. Сега се строят нови ядрени централи от поколение 3+ , а след 6 години ще има 4-то поколение.

Четвърта. „Цената на електроенергията ще бъде ниска”. Разчетите на HSBC показват, че продажната цена на тока на АЕЦ Белене трябва да бъде три пъти по-висока от сегашната на АЕЦ „Козлодуй”, за да се откупи инвестицията за 18 години.

Пета. „Има външно търсене на електроенергия в региона”. Истината е: на тази цена няма! Защото международната цена на произвежданата електроенергия в региона и сега е по-ниска от цената на електроенергията, продавана от  АЕЦ „Козлодуй”.

Шеста. „Има стратегически инвеститор за нова ядрена централа”. Такъв няма, защото няма крайна стойност на инвестицията, защото няма финансиране и кредит; държавата и българската енергетика нямат възможности да финансират или гарантират кредит.

Седма. „Инвестицията е 3 милиарда и 997 милиона евро”. Най-ниската оценка на инвестицията е на консултанта HSBC и е 10 милиарда и 353 милиона евро. При досегашните цени на тока на АЕЦ „Козлодуй“ срокът на откупуването й ще е 107 години.

Осма. „България има нарастваща нужда от електроенергия”. Истината е, че за 10 години номиналният БВП на страната се увеличи 2.3 пъти, а нетното вътрешно потреблението на ток - с 8.4 на сто. Като продължи да повишава енергийната си ефективност, българската икономика може да произведе 2 пъти по-голям от сегашния БВП с днешното потребление на електроенергия. Едва тогава ще достигне средната енергийна консумация в ЕС.

Девета. „Строителството на втора ядрена централа ще създаде много нови работни места и ще се повиши благосъстоянието”. Напротив, изграждането й ще ликвидира част от останалите енергийни мощности в страната, особено големите ТЕЦ на български въглища, които ще се окажат излишни.

Десета. „Отработеното ядрено гориво ще се връща в Русия”. Законодателството на ЕС задължава всяка страна-членка да погребва отработеното гориво на своя територия. България ще бъде единствената страна в света, която ще създава радиоактивни отпадъци, за да продава навън чиста електроенергия.  

 

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти