Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

БСДП, ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ И РДП НАЧЕРТАХА ПЪРВОСТЕПЕННИТЕ ЗАДАЧИ ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ПАРТНЬОРСТВОТОГодина след подписване на Меморандума за сътрудничество в Местните избори  през есента на 2011 г., представители на ръководствата на Обединени земеделци, РДП и БСДП се събраха в централата на социалдемократите в София на откровен диалог за сътрудничеството между традиционните партии в новите политически реалности.. На срещата на 25.02.2012 г. бе изразено общо становище, че местните избори са протекли в условия нехарактерни за един демократичен процес, свързани с политически натиск, купуване на гласове и зле прикрити манипулации в избирателните комисии. Широки възможности в тази насока даваха слабостите в новоприетия Изборен кодекс, довели до порочни практики в ЦИК и Общинските избирателни комисии. На този фон трябва да се отбележи и лошото взаимодействие на партньорите в Синята коалиция, които позволиха дребното надцакване да вземе връх над общите декларирани цели.
В социално-икономически план днес проблемите в нашата страна стоят със същата острота, както преди три години, а в медийното пространство всичко се оправдава със световната икономическа криза. Натискът на крупния бизнес, свързан с властта довежда до състояние на вегитиране и фалит на множество дребни производители, а броя на новите безработни само за месец януари 2012 г. нарасна с над 50000 души. Единствената перспектива пред хората в много малки общини в България е търсене на препитание и работа в чужбина. Председателят на ОЗ Петя Ставрева  посочи конкретни примери в областта на селското стопанство, които говорят за порочност в държавната политика към отрасъла. Резултатът от нея е, че България ще губи и в бъдеще средства по европейските фондове и програми, в следствие на нереализирани проекти. Съществува огромна празнина между политическото говорене на властта и състоянието на земеделието по места, бе изводът който Обединени земеделци са направили след регулярните срещи със земеделски производители по региони.
На този фон, подчерта председателят на РДП Захари Петров, в политическия живот започнаха да никнат всеядни субекти. По същество те са лишени както от идеология, така и от икономическа програма, но разчитат на пробива посредством парите и обслужването на определени корпоративни интереси. Естествена хранителна среда са вихърът на популизма, установен в момента в страната и липсата на очертана алтернатива от страна на политически субекти, заложили на разума и принципите в подхода. Същевременно ние трябва да признаем, че не успяхме да наложим честен диалог в Синята коалиция, което доведе до разнобой и изключително слаб резултат на президентските избори.


В днешно време съвсем успешно се прокарва тезата, че структурите на гражданското общество трябва да се дистанцират от политическите партии, като същевременно всяка нова “гражданска формация” се опитва по примера на управляващите да се превърне в политическа партия, продължи темата Йордан Нихризов – председател на БСДП. В резултат на метода “проба-грешка” в управлението България е закотвена на последно място в групата на страните от ЕС, а гражданите и трябва да са щастливи, че правилата не включват изпадане от нея. На опашката от чакащите нови ръководители и сред публиката след всеки скандал и смяна настъпва оживление, но никой не си задава въпроса дали недосигаемия треньор има ясна визия за посоката и колко време ще трае експеримента. Нихризов предложи, от името на БСДП, да се съберат в един общ меморандум конкретните виждания на трите партии по отделните политики.
В дискусията бяха разгледани още въпросите за отношенията към партньорите в Синята коалиция, работата с организациите от неправителствения сектор и възможните подходи за преодоляване на тоталното медийно затъмнение, наложено от силните на деня над опонентите.
Участниците в срещата се обединиха около четири направления, които да предложат на членовете на организациите за продължаване на партньорството в краткосрочен план. Те включват

  • иницииране на три регионални форума по предложение на всяка една от  партиите в периода март- април 2012 г.
  • съвместно с евродепутатите от Синята коалиция организиране на дискусия по темата :”Нов програмен период в ЕС 2014-2020 г. и проблемите на България”
  • провеждане на среща дискусия със кметовете и съветниците представители на трите партии в местната власт.
  • внасяне на общи предложения за промени в изборното законодателство за отстраняване на слабостите и компрометирането на изборния процес.


В предстоящия политически сезон пред традиционните партии стоят огромни предизвикателства и множество задачи. Желанието за съвместна работа, в интерес на хората, е на лице, а резултатите ще зависят от общите усилия и възможността да се открият верните и оптимални  решения.

“Позиция”

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти