Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

IN MEMORIAM

На 03.02.2012 г. си отиде от нас члена на НК на БСДП и дългогодишен член на  Изпълнителното бюро на партията Младен Димитров Йорданов. Роден през 1935 г. той бе един от възстановителите на БСДП в гр. Плевен и неколкократно е избиран с листите на демократичните сили в общината за общински съветник. Страстта към политическия дебат бе на върха на неговото журналистическо перо. Остави ни вижданията си за демокрацията, свободата и справедливостта в своя “Демократичен буквар” Подготвяше неговото продължение до края на дните си и винаги бе верен на принципите на социалната демокрация.
Поклон пред светлата му памет!
В памет на Младен Димитров в няколко броя на бюлетина  “Позиция” ще поместим подготвените за втората част на “Демократичен буквар” материали, които той ни предостави приживе. 

НАША ВЛАСТ

За хората от страните с по-дълго демократично развитие сложните механизми, които движат управлението на съвременната държава, са "нашата власт", по-накратко - властта, нашите... В тия думи има и доверие и насмешка, но няма злопаметство и толкова ирония, та и сарказъм, както е при нас. Не че там органите на властта са кой знае колко по-мъдри и по-грижовни. Властта навсякъде си е власт и без нея не може. Хората и там са слушали от деди и прадеди легенди, как непокорни на властта са били бесени и посичани. Но са слушали и за гилотинирани крале, Това зловещо равнопоставяне внушава справедливост и напомня за правилата и рисковете на управленската игра. Ония хора по-отрано са решили сами да посочват, кой и как да ги управлява. Много пъти са пробвали и доуправяли властите и без излишни сантименти ги приемат за свои. Уговорката е проста и ясна: Избираме ви, управлявайте свободно и със замах, но не забравяйте и за миг, че отговаряте с главите си! .. Тоя обществен договор и механизмите към него дълго са шлифовани и рядко засичат. Като най-висша инстанция, се е наложило гражданското общество. Колкото и непримиримо да спорят и да се карат правителство и опозиция, колкото и да им се иска да излъжат, да изкористят нещо, къде от страх, къде от кумова срама, помнят и спазват договора.
Българинът от памтивека храни лоши чувства към властта.
Със своята тирания властите много по-често са го потискали и ограбвали, отколкото да са го закриляли и да са му помагали. Горчивият опит го е научил, че властта гледа първо своите интереси, после другите. Че ако държавата поиска от него пет лева, чиновникът ще поиска още пет - за себе си. И не че не е вярвал и че не е бил лъган от демагози, та после още по-горчиво да е съжалявал. Отдавна знае той, кое се чупи като се ударят стомната и камъкът. Това познание го държи по-далече от властта, но и от далече се мъчи да я надхитри по андрешковски.
Много нашенци все още разбират "наша власт" в партизанския смисъл - ако тяхната партия дойде на власт и на тях им падне "да колят и да бесят." Властите винаги са гледали на гражданско общество, на обществено мнение и други такива изпод вежди и изпод фуражки и като им е паднело, здраво са ги мачкали. За да оцеляват през вековете, дедите ни са били принудени не да спазват, а да заобикалят законите и разпоредбите на властите, които ги третирали като рая. Тая традиция ни е направила подозрителни към всяка власт. Затова и до сега вървим като на куц крак.
Кой знае от колко дълбоко идват тия традиции. По-позната ни е новата история турското "присъствие", управлението на Кобургготската династия, комунистическата диктатура, мъчителните родилни напъни за демокрация, та всеки може сам да прецени, кога и доколко сме имали "наша власт".
И днес много от нас са убедени, че кандидатът за власт първо трябва да бъде играч - да умее да говори и лъже гладко, да доказва, че черното е бяло и точно обратното. И зад всичките патриотични, социални, общокултурни и всякакви други теми и приказки елегантно и "законно" да краде от държавното. Идеалисти в глутницата на властта са били рядкост и тя бързо се е отървавала от такива. А нали сигурен начин да се провали една държава е, властта в нея за дълго да вземат посредствените й хора.
Явно, за да наречем властта "наша" съвсем не е достатъчно, тя да се накичи с някакви възвишени идеали. Нашата власт трябва всеки божи ден да отстоява и да превръща в обществена плът и кръв демократичните принципи. Да си е осигурила парламентарно мнозинство, да се опира на компетентни и мотивирани въоръжени сили и служби. Когато с достойнство печели уважение и съюзници на международната арена. Когато отстоява своите програми, приоритети и инициативи и с гласност и прозрачност проветрява обществената атмосфера и мотивира хората да участват активно в политиката. Когато строго възпитава държавните институции и органи и първа дава пример на нетърпимост към бюрокрация и номенклатура - началните стъпки към мафиотски структури. Когато респектира престъпността, корупцията и другите болести на човечеството. Та и когато отмалее, да може с достойнство да се оттегли и да събира сили.
Ако трябва пример и за чисто човешки /микро/ стойности и мерки за наша власт ще кажем, че ако някому хрумне идея, чиято реализация може да донесе блага за него и за повече хора, нашата власт, със своите органи вече да е премислила и трасирала най-общите, но ясни законови, финансови, социално-етични, административни и т. н. ориентири по пътя му и да не поставя излишни бариери пред него, а да го насочва и насърчава.
Тия всичките условия и още толкова наистина могат да направят властта справедлива, силна и гъвкава. Да я направят наша. Изброяването им няма претенции за научна изчерпателност. Но то може да помогне, когато сравняваме предизборните заявки на партии и коалиции, когато пресмятаме, какво можем да спечелим от поредните избори и как да си 1'0 вземем.
Лесно не се постига "наша власт". С демагогия и манипулации не става. Само мъдри действия отключват волята и творческите енергии на обществото. То е като магия и без нея трудно се събират в едно усилията на толкова различни хора. А политиците - управляващи и опозиция - които приемат, упражняват и си предават властта, трябва да се грижат за нея и да са й верни като някогашния български войник към пушката си.
Като се опитваме да изгазим калищата, в които сме затънали и да стъпим на европейските пътища и магистрали, първо са ни необходими верни ориентири, точни мерки и строги изисквания за "наша власт"
30. юни. 2007 г..      Младен Димитров

 

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти