Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

10 НОЕМВРИ - RE-МИСЛИ
/Всяко съвпадение с реални лица и размисли е случайно/

10 НОЕМВРИ 1979 Г.
Извика ме ротния. Някой ме е натопил. Разказвал съм публично вицове. Минах метър – 3 денонощия арест. Добре, че излезе човек и не ме докладва на шпеца*.
А вицът не беше кой знае какво:
На заседание на СИВ /Съвет за икономическа взаимопомощ/ се чува шумен звук от нечие анално отверстие. Брежнев нервно става и заповядва:
- Живков излез !
- Ама защо другарю Брежнев?
- Казах излез и отивай моментално в тоалетната!
Живков излиза от залата. От другия край на масата Чаушеску плахо се намесва:
- Не беше другаря Живков. Аз седях до него.
Брежнев решително го прекъсва:
- Знам! Изпуснах се аз, но когато аз реша да се изпусна, Живков пълни гащите.


10 НОЕМВРИ 1981 Г.
По идеологическите догми от 60-не години вече живеем в рая на комунизма. Преди два месеца ни водиха на спонтанно тържество за откриване паметник на генералния секретар на КПСС – Леонид Брежнев.
В Полша кипи. Профсъюзът “Солидарност” буни народа. У нас честваме 1300 години България, а Живков от дистанция откри нещо незавършено, наречено паметник, което един Господ знае какво символизира. За разлика от поляците ние се гордеем със съдбата си, тъй като сме непретенциозен народ.


10.НОЕМВРИ 1989 Г.
Гътнаха Живков. Разправят, че стоял с отворена от почуда уста на пленума, защото изтървал кокъла. Има тиха народна радост, по терлици. Нали новите са от същото котило. Знае ли се как ще задуха вятъра?


10 НОЕМВРИ 1991 Г.
Няма и месец откакто демокрацията победи с “малко, но завинаги”. Край на илюзорното “светло бъдеще”, започваме прехода към гражданско общество и пазарна икономика. Живков е вече подсъдим по купчина дела. Рейтингът му е 0%. Къде ли се изпариха тези 100% поддръжници от преди три години?


10 НОЕМВРИ 1999 Г.
На пазара една баба високо кълнеше, че сините и намалили пенсията на половина. При Живков било къде по-добре. Мъжът тогава я завел даже на почивка да видят морето и там яли кебапчета на корем. А сега е с ишиас и с два бастуна. Чакала поне да дойде царя, защото тя знаела, че е много добър човек. На времето го виждала. Един такъв сладичък със сини очички и голяма руса лимба на главата.

 

 


10 НОЕМВРИ 2001 Г.
Царят е тук и обеща да ни оправи за 800 дни. Всенародната любов го възкачи на поста министър–председател. Очаква ни охолно и светло бъдеще. Арабските шейхове ще се редят на опашка да ни подпомогнат. Ура!
Социолозите казват, че ако Живков беше жив щеше да вкара партия в парламента. А бе, кой ти гледа социологията? Днес на мода е жълтото,. а само как звучи обръщението “Ваше Величество” от устата на онези, които  до скоро ежедневно произнасяха “Другарю”. Е неформално, разбира се, нали сме република. Така у нас вече се наложи понятието за ерзацлидера, в смисъла на неформален лидер.


10. НОЕМВРИ 2009 Г.
Неформалният лидер на учреденото наскоро непартийно движение вече е министър- председател. Движението проклело порочните партии се превърна в партия, която обладана от любовта народна спечели поредните избори. Всички очакват мъст за виновните, ловили риба в мътна вода по време на прехода: крадци, мошеници, мафиоти, облажили се от властта. Като няма светло бъдеще, като минаха 800 дни и не станахме шейхове, а дойде криза, поне да гледаме как.....
Заговори се, че някакъв инициативен комитет ще строи паметник на Първия, на Живков де,  в Правец. Щял да бъде в цял ръст /приживе той се бе увековечил само до кръста/ и да го открият за 100–годишния юбилей с всенародни тържества. Редно, казват, след като тези, гдето се изредиха на власт за 20 години вярно са му служили и са се учили от него. Та кой напоследък не го определи за самороден политически колос.


10 НОЕМВРИ 2011 Г.
Преди два месеца откриха паметника на Живков в Правец. Присъстваха само червените му почитатели, но всички медии отразиха подобаващо събитието. Днес водеща телевизия излъчва специален филм за “Човека от народа” Рекламират го от две седмици. Специално бил посветен на 10-ти ноември и щял да открие неразкрити тайни как Живков възнамерявал да напусне Варшавския договор години преди падането на Берлинската стена. Интересно, много интересно, а може би занимателно и поучително. Най вече за тия, които като ги попиташ за Живков ще ти отговорят:”Кой беше па тоя?”
Навярно при втория, по руска поредност, мандат на Путин ще да ни пуснат и филм как Леонид Брежнев възнамерявал да смени на поста председател на съвета на министрите на СССР Алексей Косигин с Андрей Сахаров, за да демократизира съветското общество и осигури спазването на човешките права.. Та усетил още на времето тия неизказани мисли на съветския диктатор, нашият от Правец решил да надскочи времето си със задна дата и да влезе преди СССР в Европейския съюз. Нали, както се подчертава в телевизионния материал, разполагал с непретенциозен народ.
А за тези, гдето ще попитат: “Кой пък е тоя Брежнев?”, надлежно ще обясним: Леонид Брежнев е слабо известен съветски партиен ръководител, живял по времето на  академик Андрей Сахаров и Александър Солженицин”.
Ей, комай това беше другия виц, за който ме руга ротния. Изглежда отново е дошло времето да се намеси най-после шпеца.

* Шпец – /казармен жаргон/ офицер наблюдаващ за изрядното изпълнение на вменените воинските задължения, включително отношението на военнослужещия  към властта.

Йордан Ангелов

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти