Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Текуща информация / Пресцентър - съобщения

С този бюджет правителството ще остави икономиката да фалира

Три пъти „не” – за държавния бюджет за 2012 г., бюджета на НОИ и бюджета на НЗОК, заявиха съпредседателите на Синята коалиция, на пресконференция в Народното събрание.

Пресконференция на лидерите на Синята коалиция по отношение на Бюджет 2012г.

 


Мартин Димитров, председател на СДС: Добър ден. Аз много държах да има единна позиция на Синята коалиция по бюджета, защото това е окончателния отказ от реформи, който прави ПП ГЕРБ. Единствената реформа, която тази партия направи до момента е реформата в избирателната система, която се оказа вредна и манипулативна. Истинска реформа тези хора няма да направят. Това ще задълбочава кризата през следващата година и нашето очакване е фалити на малки и средни предприятия, увеличаване на безработицата и неработеща икономика. Ние сме демократи и дълго дебатираме в коалицията, но този път бяхме единни и за категорична позиция против този бюджет, защото всеки един от нас вижда, че нещата не вървят.

Единственият начин за раздвижване на българската икономика е приток на чужди инвестиции в сегашната ситуация. Този приток не се вижда, нещо повече той не се очертава. Това правителство не направи нищо съществено за подобряване на средата за бизнес. Ще ви спомена три – четери неща, които могат да бъдат направени – електронното правителство, така че да има много по-ниски разходи при обслужването на гражданите и бизнеса; за пореден път предлагаме намаляване на данъка върхе едноличните търговци от 15% на 10%; премахване на данъка върху дивидента. Това е елегатен и умен начин за привличане на инвестиции. Не се прави. Предлагаме нулева ставка върху реинвестираната печалба – не се прави. Поискахме реформа на МВР, техния бюджет се намаля с няколко милиона, които Цветан Цветанов спокойно ще събере от дарения. Няма реформа на МВР и няма и да има.

Цялостното поведение на партия ГЕРБ е да не правят нищо. На практика те запазват всички политики на Тройната коалиция. Не правейки нищо, България се движи по едно нанадолнище, зададено от НДСВ, БСП и ДПС и нищо не се променя. Това води до поетапно избухване на бомби. Днес е БДЖ, компанията е през фалит, правителството е напълно безпомощно и няма дебат, защото нямат решение. Утре ще бъде следващата бомба – здравеопазването. Вдругиден ще бъде образованието. Във всяка една от тези сфери нямаше оздравителен план. В целия бюджет няма реформи. Ако се сравнява Бюджет 2012г. с Бюджет 2011г. разликите са минимални и като политики и като послания. Какво казва правителството с този бюджет? Ще остави икономиката да фалира и нищо няма да направи по този въпрос. Единствените защитни механизмии са към самия бюджет, правителството пази себе си, пази собствената си приходна част и буквално жертва българската икономика.

Вероятно ще зададете въпроса как с такава политика ГЕРБ за трети път печели избори? С щедри обещания, от които нищо няма да се случи. Оттук нататък ние имаме само едно възможно политическо поведение – ясна опозиция, която предлага решения и алтернативи.


Иван Костов, председател на ДСБ: Добър ден. Разрешете ми предварително да направя една бележка.  Днес, снощи и през последните две години се развива един процес на заместване на парламентарния дебат, на същинския дебат върху важните въпроси за страната от дебат с  профсъюзи, с работодатели, с някакви представители на обществеността, които трябва да бъдат експерти. Моите уважения към всички, но същинските дебати в една страна, включително по важните въпроси какъвто например е оцеляването на БДЖ или законопроектите на НЗОК, на НОС и на Държавния бюджет трябва да се водят в Народното събрание. Народното събрание е за това. Всички тези, които помагат на управляващите да представят псевдодебати извън политическия орган рушат българската демокрация, подронвайки авторитета на политическия дебат. Аз не казвам, че политическия дебат у нас е на високо ниво, но той не може да бъде заместен от тези съвсем ерзац дебати по проблемите на хората. Затварям бележката с призив да търсите политически формати, когато отразявате събитията, които са от особено важно значение на страната. Политически формати. Телевизиите не могат да изправят двама души, които защитават интересите на един синдикат и ги поставят под ударите на останали министри, експерти и т.н. и да ги поставят в нелепо положение. Защо г-н Московски не дойде в парламента и тук да се опита да ни постави в това положение и да видим как ще свърши този разговор. Той беше предупреден от мен, че ще се препъне и няма да може да реши въпроса със спасяването на БДЖ, когато ставаше министър. Трябва да има памет в това Народно събрание. И тук идва отговора защо се бяга от политически дебат, защото управляващите нямат сила да спечелят нито един политически дебат. Нито един. Това е обяснението и затова е търсят ерзац дебати, за да се радват хората.

Сега по отношение на бюджета – три пъти „НЕ” от Синята коалиция – „не” за държавния бюджет, „не”на бюджета на НЗОК и „не” на ДОО.


Петя Ставрева, председател на ПП Обединени земеделци: Добър ден. За нас от ПП Обединени земеделци от този проект на бюджета за 2012г. не става ясно кои са приоритетите за развитие на отделните сектори в държавата. Става ясно, обаче, че приоритет не е продължаване на реформите, напротив има отказ от реформи. Не е приоритет реформата на агросектора, не е приоритет административната реформа. Раздутият щат на държавната администрация продължава да тежи върху джоба на всеки български данъкоплатец. И през следващата година няма да има ръст на доходите и да се създаде подходяща бизнес среда у нас. Прекалено оптимистичен ръст виждаме на усвояването на еврофондовете. Този оптимизъм е крайно необоснован, ако погледнем усвояването през последната година. Друг сериозен проблем е бюджетът за агросектора , това което се предвижда в бюджета са само 340 млн. , беше подписан финансов меморандум и тези обещания увиснаха във въздуха. Аз смятам, че трябва да бъдат подкрепени справедливите искания на производителите , ето защо смятам че Синята коалиция трябва да каже едно не за бюджета за земеделие.

 

Йордан Нихризов, БСДП: Това е бюджет на статуквото, който винаги ще бъде оправдаван с кризата. Мерките които се вземат за развитие на икономиката на малкия и среден бизнес , също на дават надежди. Говори се за фирмената задлъжнялост за неизплатените работни заплати, но нищо не е предвидено. Ако искаме да има по-добро бъдеще трябва да има промени в бюджетната политика.

 

Захари Петров, Радикал демократическа партия: Това е бюджет който не дава никаква надежда на българските граждани , търпящи несгоди за това, че нещо може да се поправи.В него няма нит една стъпка върху която да се надгражда , за да може ако не следващата то поне по следващата година ние действително да станем едни средни европейци. Този бюджет не е полезния , добрия за България

 

Въпрос: Преди няколко дни излезе статистика,че България ще бъде най-засегната от дълговата криза и че банките-майки ще изтеглят капиталите си от България. Това ще доведе ли до банкови фалити в страната и втория ми въпрос е има ли правителството политики за евентуален фалит на Гърция и какво прави държавата ни в това отношение?

Иван Костов: Аз мисля, че е пресилено да се създават страхове по отношение на българската банкова система. Дори да се изтегли участието на майките – банки има приток на депозити и то именно от Гърция, което компенсира и прави банките стабилни. Гръцките банки в България ще се окажат един добър пристан за редица фирми, за българската икономика и за гръцките граждани, които търсят алтернативна сигурност. Прав сте със следното – къде е позицията на българското правителство? Въпроса за Европа на две скорости. Ние сме обявени за грешка при разширяването, Гърция е обявена за грешка заради това, че е приета в еврозоната. Част от Еврозоната ще бъде една Европа, а ние останалите ще бъдем друга Европа. Аз питам къде е българския министър-председател да се произнесе по този въпрос? Къде бяха кандидатите за президенти да го включат в президентския дебат? Какво решение предлагат, защото с него основно трябва да се реши нашето отношение към гръцкия ни съсед. Ние сме по-чувствителни по отношение състоянието на Гърция, отколкото целия останал Европейския съюз, защото това е нашата единствена европейска граница. Не сме чули нито правителството, нито новоизбрания президент, да не говорим за стария, каква е позицията на България, какво е отношението към спасителните програми. Може би ще има дебат със социалните партньори, където това ще се изясни. Казва това язвително, но българското общество трябва да бъде осветлено.

 

Мартин Димитров: Важното е, че на фона на Гърция всички инвеститори и международната общност много внимателно следят България и си задават въпроса – ще се случат ли събитията от Гърция и в нашата страна. Това означава, че правителствената политика трябва да бъде много внимателна. Ние буквално нямаме право на грешки, защото всяка грешка в международен план ще бъде изтълкувана, че България не е стабилна. Затова случващото се в БДЖ е реална опасност за нас, дефицита за догодина в бюджета е реална опасност за нас, защото няма да бъде овладян. Тези рискове ще бъдат преекспонирани. България трябва да покаже на фона на Гърция стабилност, за да може да излезе от кризата. Не случайно и ние от Синята коалиция предложихме идеята за фискален борд и това даде някакви резултати, макар че беше въведено в частичен и непълен смисъл. Гледат ни под лупа и всяка нестабилност в България ще бъде индикатор за целия цивилизован свят, че проблемите на Гърция могат да се прехвърлят и в България.

 

Въпрос: Дали случващотото се в Гърция ще промени изискванията за влизане в Еврозоната и те ще бъдат ли по-тежки за България? Вторият ми въпрос е свързан с изказване на г-н Цветанов от края на миналата седмица, който на въпрос отговори, че се надява представителството в следващия парламент да бъде променено. Чувствате ли се изолирани от ГЕРБ, които са ваши партньори?

Мартин Димитров: Аз нарекох днес това пред една медия – плана Цветанов. Той ясно каза, че се надява в следващия парламент да има ГЕРБ, БСП и ДПС като парламентарно представителство и да няма никой друг. Той обаче не продължи своя разказ за плана си – това означава, че вижда бъдещо управление между някой от тези три партии. И не случайно един от добрите български политолози Иван Кръстев продължи неговата мисъл и каза, че Цветанов вижда сътрудничество с ДПС при една такава конфигурация. За демократите в България това е едно огромно предизвикателство. Ние не трябва по никакъв начин да допуснем реализацията на един такъв план, защото избора не може да бъде между ГЕРБ и БСП. Андрей Луканов в началото на реформите се опита да има добро и лошо БКП, сега са на път за го осъществят. За нас демократите това е недопустимо и не трябва да се случва на никаква цена.

Колкото до критериите за влизане в Еврозоната те вече се променят и идеята на Пакта Евро плюс е точно такава. И това е друга тема, по която нямаше истински дебат преди премиера да  вземе позиция. Предложено е изискванията за влизане в Еврозоната да бъдат изключително утежнени и при евентуален финансов проблем на която и да е страна от ЕС България да плаща милиарди. Това е много тежка политическа грешка, за която българския народ още не е разбрал. Поети са ангажименти, които са по-големи от целия външен дълг на България.

 

Иван Костов: Аз искам да обърна внимание на следното – валутния борд създава допълнителни препятствия пред управлението на националните финанси. Когато се повдига този въпрос и даваме този отговор, имайте предвид следното – 14 години минаха от въвеждането на борда и показва, че няма врата за излизане от него. Вратата е да да се въведе валутата майка, да се влезе в Еврозоната. Само, че тази врата е затворена. Това е по-лошо, дори от всяко друго решение. Излиза, че переспективата за управляемост на българската финасова система изгасва след като се затварят тези врати. А от друга страна ние не можем да променим обстоятелствата и да си отворим тези врати, защото не сме наясно каква политика води ЕС, в какъв контекст се намираме ние и какво ние искаме да получим за себе си. Получава се един затворен кръг, в който последиците са, че никой не вярва на борда, ако се гледа по преките чужди инвестиции. Никой догодина няма да повярва на този бюджет, пише го в самия закон. Няма кредитиране на български инвестиционни проекти. И накрая силно е ударено потреблението през замразени пенсии и заплати. На следващо място се вдига безработицата, т.е. все по-малко хора имат разполагаеми доходи, за да оживят икономиката. Добре, как тази икономика ще тръгне напред и ще излезе от кризата? Как тръгва напред без чужди и наши инвестиции и със смачкано потребление? Излизаме като общините трупат дългове, фалира община Видин, община Сливен е с огромни задължения от 65 милиона лева, община Варна и т.н. Неразплатени сметки с фирмите, може би стотици милиони. Това е картината, в която се разпростира този бюджет и всъщност той не дава никакви решения.

 

Въпрос: Да се върнем все пак към това три пъти „не” на бюджета за догодина, така ли казвате не и на министъра на финансите Симеон Дянков, който до скоро се ползваше с вашето доверие, предвид зачестилите естравагантни  идеи от негова страна като закриване на Държавния резерв, повишаване на възрастта за пенсиониране и т.н.?

Иван Костов: Първо „не” – то за бюджета на НЗОК и на ДООе заради това, че опита да бъдат намерени решения за оцеляване и стабилност за съществуване на българската пенсионна система се провалиха с гръм и трясък тази година и няма решение на проблемите в НОИ и катастрофата тази година, която бе породена. Има едно огромно увеличение на дефицита на НОИ, така обявената цел за стабилизиране на собствена основа е напълно компрометирана. Второ „не” за бюджета на НЗОК, защото е пълен отказ от прокарване дори на тези плахи идеи на министър Константинов за преминаване към финансиране на както той ги нарича диагностично-свързани групи. Всъщност бюджета е абсолютно същия като миналата година, не се променя нищо. Няма да има никакви решения. Обявената цел е запазване на съществуващото ниво на здравни услуги. Е какво е нивото, то е най – плачевно в ЕС. ГЕРБ си е поставил непосилната задачата да запази това последно място в ЕС. За бюджета обяснихме, не само заради изцепките, но и заради пълната безпомощност. Това е бюджета по линията на най-малкото съпротивление. Такива са бюджетите от последните 10 години, никой нищо не прави, не може да се наложат да се дадат решения.

Мартин Димитров: Аз искам да се замислите върху следното – ако през последните две години, както ние твърдим, а съм убеден, че съм прав, че ГЕРБ не са правили никакви реформи, това ознаава, че продължават тенденциите и политиките на Тройната коалиция. Т.е. какво се получава – ГЕРБ запазва това статукво и затова кризата се удължава, фирмите фалират и затова няма положителен повей в българската икономика.

 

Въпрос: В бюджета няма ред за концесии и за приватизации  - спасителния фиск, който може да помага в тежки ситуации наближава едно имагинерно дъно, което не е ясно какво ще бъде. Има ли опасност правителството да бъде изправно пред опцията да тегли заем от МВФ?

Иван Костов: Заем от МВФ не трябва да бъде теглен, но в първите месеци на тази година задължително трябва да бъде пласиран заем на стойност около 900 млн.евро, което ще бъде истинска среща със съдбата на правителството. Не тези заигравания с малки суми, които трябва да поддържат няккава представа за лихвения процент на страната. Трява да се излезе с огромна емисия, няма нужда това да е МВФ, но България трябва да излезе на открития пазар, да изтегли тези пари, за да може да посрещне плащанията в началото на 2013г. Защо веднага трябва да стане? Защото Гърция излиза на открития пазар и се сблъсква със своите предизвикателства за обслужване на дълга си по средата на годината. Трябва да бъде изпреварен процеса на вдигане на лихвите по облигациите на италианското правителство, защото те достигат вече 6,67, а това е много скъп дълг. От тази гледна точка аз искам да ви контрирам с другия сериозен въпрос, който се чудя, че никой не иска да задава – г-н Дянков изцяло губи моето лично доверие с това, че поиска 4 милиарда и половина лв. увеличение на държавния дълг при положение, че му са нужни милиард и седемстотин – осемстотин милиона, за да замести един дълг през следващата година. Защо са му тези 4 милиарда и половина  - записано е за инфраструктурни проекти, за какви проекти? За какво се прави тази маневра? Аз през вас се надявам на този въпрос да отговори министър-председателя и то публично за какво са тези средства. Защо се задължава България по този начин? И ясно ли е на авторите на бюджета, че ако това се случи през тази година няма да има изпълнение на този дефицит, защото няма откъде да минат тези милиарди и той да не се покачи.

Мартин Димитров: Аз имам една молба към българските граждани – в момента няма пилот в самолета. Нека погледнат кабинатаи да видят, че няма пилот и да се стреснат. То е направо трагично и страшно. Разказва се една история, че е много хубаво да е на автопилот и че това е полезно за българските граждани. Искам от тях само да погледнат кабината и да видят, че няма пилот.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти