Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

Местните избори-важна крачка за бъдещето на социалдемокрацията в България

"Успешното представяне на БСДП в Местни избори 2003г. е от съществено значение за бъдещата роля на партията в политическия живот на страната. " - това бе лайтмотива във всяко от изказванията, прозвучали на заседанието на Националния комитет на 12.04.2003г. Българската социалдемократическа партия трябва да отстои своята независимост и автентичност и да предложи на обществото кандидати за кметове и съветници - честни и достойни хора с идеи за развитие на своите общини. На пръв поглед някои биха казали : "Какво толкова трудно има в решаването на тази задача ? Местните организации изготвят листите и чакаме кампаниите. Социалдемокрацията е идея, към която почти половината българи твърдят, че са привързани. " И точно тук възниква първият проблем, стоящ пред нас социалдемократите - проблемът за отстояване името на БСДП и автентичността на социалдемократическите идеи. За тринадесет години бившите комунисти откраднаха не само символите на социалдемокрацията, но вече имат претенции към абревиатурата БСДП и дори твърдят, че само те са представители на социалдемократическите ценности у нас. Мощно финансирана цялата пропагандна машина, забърква понятия, принципи и история в един невероятен тюрлюгювеч и го сервира на българина като нов продукт под заглавие "ляво" свиден производител, тъй на речената " Нова левица " . За автентичната социалдемокрация място няма, защото тя не е в сътворения конгломерат и трябва да бъде покрита с мълчание, или в най-добрия случай анатемосана като "дясна". Тази схема от време на време взе да се пропуква под напора на събития, свързани със съвместните законови инициативи с КНСБ и други неправителствени организации в отстояване на конкретни виждания за подобряване условията за хората от наемния труд, за дребния и среден бизнес. Тя, обаче е в пълна сила за общини, където БСДП няма сериозно изразено присъствие и информацията се получава само чрез централния печат. Там нашите представители е нужно да бъдат не само кандидати с виждания и програми, но и пропагандатори на идеи, които трябва да разсеят заблудите.
Напоследък освен опитите за кражба на името БСДП, които наследниците на някогашните младежки разбойници - колективизатори и национализатори провеждат, се роди и нов феномен - пъпкуването, посредством обединителни и разделителни процеси. Бурната пропаганда на тези явления доведе до там хората по места да казват с отегчени : "Колко социалдемократи станахте вече ? Може ли някой да ви изброи ? " И как да не станат, когато зад всяка идея родена в БСДП се лепва по един червен вожд който обявява своят създател за свой патриарх и отрича неговите съратници. Така стана със " социалния хуманизъм " на д-р Атанас Москов. Това се случи и след смъртта на д-р Петър Дертлиев. Последният хит от програмата обаче не може да остане незабелязан. След като четири години ни руга по пресата като " дървено желязо ", защото твърдяхме, че социалдемокрацията няма нищо общо със социализма на бившите комунистически величия, евролевият Драгомир Драганов стана зам. Председател в новоучредената формация на Александър Томов под лозунга : " Социалдемокрация без социализъм " . Във второто издание на пиесата " Обединение на социалдемокрацията " от 23.03.2003г. (първото се игра през пролетта на 2002г) бяха вписани същите актьори и гастрол на гости от БСДП, които даже не бяха поканени. Претенциите на спектакъла вече надхвърлят нормалното, защото отрочето е обявено за единствената автентична, некомунистическа социалдемокрация в България. Да се чуди човек, кой бе съветник на последният министър-председател на Т. Живков и кой проповядваше стройната теория на развития социализъм и светлото комунистическо бъдеще. Тази висша форма на мимикрия, опакована уж в добри намерения ще създаде доста трудности за индентификация на нашите кандидати по места. Защото нейната трайност ще бъде само до този политически сезон, но миризмата и може да отблъсне доста потенциални избиратели чак до следващите избиратели.
Затова трябва вече да се разделим със социалдемократическата скромност и сантименталност и твърдо да заявим : " Ние, членовете на БСДП сме продължители на традиционната социалдемокрация у нас, а не плодящите се неокомунистически мутанти ! Наше е правото да се гордеем със стореното от нашите предшественици отстояното честно и неопетнено име Българска социалдемократическа партия. " Не бива да се плъзгаме по измислената плоскост на противоборство " леви " срещу " десни ". Ние сме социалдемократи и ще работим за обединяването на хората, а не за тяхното противопоставяне. Нашите партньори ще търсим сред тези, които са доказали, че искат да си сътрудничим, а не сред тези, които са ни предавали по два, три пъти и с удоволствие ще го сторят пак. Имаме вече подписано споразумение с най-големия синдикат - КНСБ, плод на години съвместни действия. Ще търсим опора в трудовите хора, в хората които градят с честни усилия и ум своя бизнес, за да утвърдим бъдещето на една истински демократична България - социална европейска държава, осигурила просперитет за своите граждани. Местните избори са решителна крачка в нашето утвърждаване и ние е необходимо да я направим.


Йордан Нихризов
Председател БСДП

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти