Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

120 ГОДИНИ БСДП


Българската социалдемократическа партия навърши 120 години от своето учредяване. В тях са вплетени труда и верността към идеалите за свобода, справедливост и солидарност на няколко поколения българи. Хора, с чиито дела днес можем да се гордеем. Това беше организацията, която проправи път на синдикалното и кооперативното движение в страната, която прокара първите социални закони у нас и сложи нормативно начало на правото за осем часов работен ден и правото на отдих и почивка за трудовите хора. Даже през мрачните години на тоталитарната диктатура  в България, когато партията бе заличена от политическия живот, а нейните членове хвърлени по лагери и затвори, там зад границата на болшевишката власт нейни представители  през 1951 г. станаха учредители от името на поробена Европа на международната социалдемократическа формация  - Социалистическия интернационал.
И когато под напора на демократичните сили комунистическата утопия рухна социалдемокрацията в Родината ни възкръсна в късната есен на 1989 г., защото идеите и бяха живи в душите на хората.
Социалдемократите от БСДП на път за БузлуджаАрхитектите на контролирания преход към гражданско общество у нас, обаче  бяха уредили на БСДП не лека съдба. Планираните удари и стимулирани разцепления  я извадиха от списъка на факторите, вземащи генералните решения. Резултатът от замяната на разума с емоциите и популизма доведе до днешните съмнения дали сме отишли на същото място, където желаехме да стигнем преди двадесет години. Сега вече започва да става актуален въпросът бе ли поетият път най-точния, бе ли социалната цена справедлива, дали олигархията, която се роди и престъпността, с която тя се сроди са рожба на демокрацията или неин тумор? Обърнали поглед в недалечното минало вече се срещат питащи, можеше ли социалдемократическия модел в България да стане реалност ако.... За съжаление нито в политиката нито в историята може да съществува решение на тази задача, защото всяко общество избира само своята съдба, своите водачи и своя път и носи кръста на избора си. Времето няма как да бъде върнато назад и пуснато от начало по нов друм.
Отново е изборна година със съпътстващите я надежди и страсти, затова ИБ на БСДП взе решение да отбележи юбилея на партията със заседание на Националния комитет на връх Бузлуджа. Там, където, както казваше д-р Атанас Москов  е чистия извор, от който са потекли социалдемократическите идеи в Родината. Решението бе ясно за всички членове и симпатизанти на БСДП - самостоятелна регистрация за местните избори и възможност за участие в демократична коалиция за президентските избори, но трябваше да се спазят изискванията на закона, колкото и анормално да звучаха някой от тях. То бе взето на 23.07.2011 г. и текста му публикуваме отделно.
Председателят на БСДП Й. Нихризов и зам. председателят на партията Ж. Ангелов бяха сред малцината официални гости на честването на паметта на героите.


В далечната 1891 г. денят на Бузлуджанския конгрес е съвпадал с църковния празник Илинден, на който на старопланинския връх с всенародната панихида се е почитала паметта на четниците на войвода Хаджи Димитър, загинали за свободата на България. Те, носейки прокламацията за независимостта на отечеството, са били идеала за свобода на българина от онова време, въплътили ценности, които първите социалдемократи, са възприемали като свои и пред които са отишли тогава да се поклонят През 1946 г. комунистическите властници забраняват честването, за да не засенчи то партийния им празник, празник който вече са си присвоили. И така до 1998 г., когато под егидата на председателя на Народното събрание  честването на героите от 1868 г. бе възстановено. В днешно време празника Илинден и календарната  дата  втори август не съвпадат, но понеже партийните претенции за наследството на Бузлуджанския конгрес са големи и от различни страни,  БСДП в последните 12 години  реши  да заложи на духа, а не на датата и отбелязва своя празник, заедно с почитта към загиналите четници за свободата на Родината. Представителни групи на социалдемократите от Стара Загора, Хасково, Сливен и София ежегодно полагат цветя пред двата паметника, на загиналите за свободата на България и на първите социалдемократи, прокарали браздата с новите европейски идеи у нас.
Тази юбилейна година честването тръгна на 22 юли от гр. Гълъбово, където  общинската организация на БСДП откри своя нов клуб. На тържеството, водено от председателя и член на ИБ на БСДП Бойко Бойчев, присъстваха не само местните социалдемократи и гости от София и Стара Загора, но и кметовете на населените места в общината, независимо от техните партийни обвързаности. Бойчев заяви, че желанието на социалдемократите от Гълъбово е място да се превърне в център за дискусии и градивен диалог.
На следващия ден 23.07.2011 г. социалдемократите поеха към Бузлуджа с идеята заедно с участието във всенародните тържества в памет на Хаджи Димитър и неговата чета да отбележат и своя юбилей и проведат планираното заседание на Националния комитет. Тази година обаче групата от над стотина члена на БСДП се оказа единствения участник в поклонението пред паметта на героите. Както справедливо отбеляза Бойко Бойчев пред една журналистка – кореспондент на БНР: “Докараха нещата до там, че ако ние социалдемократите сега си тръгнем словото на местните управници ще чуе само почетния караул.” Тържествата на Бузлуджа бяха възстановени под егидата на председателя на Народното събрание, но след 2000 г. всяко следващо управление започна да ги игнорира все повече, за да се стигне през тази година освен официални гости от висок ранг да отсъстват и венците на признателност полагани в тяхно отсъствие. Няколко години родните журналисти надаваха глас с публикации озаглавени “Властта забрави за Хаджи Димитър”, но в тях се изреждаха имената на отсъстващите и нямаше нито ред за присъстващите. Така първите сметнаха, че ще получат по-широка известност ако ги няма, пък и генезисът им издаваше преклонение към личности от по-близкото минало, нежели към възстановяването на една традиция ликвидирана, за да не засенчи червения партиен празник. Така в обществен план се стигна до набиване по медиите на клишето, че вече двадесет години пропадаме, като че ли преди това, в тоталитарното време, сме летели във висините, а не сме били част от лагера зад телените ограждения, затворили ни от нормалния свят. За носталгиците по онова несбъднато “светло бъдеще” това е благ мехлем за душевните рани, а за младите ясен знак, че само твърдата ръка може да сложи ред в страна като България.
Групата на социалдемократите бе единствената пред паметника на Х. ДимитърСоциалдемократите от БСДП положиха своя венец на признателност пред подвига на героите, но на следващия етап се сблъскаха с друга реалност от нашето днешно битие. Мястото пред изградения от тях паметник на участниците в учредителния социалдемократически конгрес бе заето от една от множеството комунистически партии, изникнали след преименуването на БКП в БСП в оная априлска нощ на 1990 г, когато партията -държава забрави за тъмното си терористично минало и се насочи към светлото си капиталистическо бъдеще. От сбирката звучаха съветски песни, грееше портретът на Йосиф Сталин, а в речите се изтъкваше, че последователите на кървавия комунистически диктатор от началото и  средата на 20 век  се кичат гордо с идеите на социалния хуманизъм. Да се чуди човек защо Коста Лулчев е успял да познае в милиционерската камионетка обезобразения от насилия д-р Атанас Москов единствено по гласа. Та нали той е бил сторонника на всички онези тези за социалния хуманизъм, а властващите тогава лакеи на Сталин у нас му се отплатили за теоретичните разработки с нечовешка жестокост. Но ето времето се мени. Вълкът сменя кожата и вече твърди не само, че е хуманен, но и че той е единствен и неповторим, а всички околни са хищни вълци. “Добре, че ги чакахме само 45 минути, а не четиридесет и пет години както беше по-рано”- пошегува се социалдемократ от Гълъбово, когато възрастните комунисти, заедно поеха към казана с курбан, без да зачетат тържеството и заупокойната молитва в чест на войводата и неговите четници. Може би този жест идваше да покаже, че твърдолинейните последователи на Ленин и Сталин са истински отрицатели на християнската религия, но нямат нищо против материалните ценности, които могат да  съпътстват нейните ритуали..
Пред паметника на “чучулигите” /така наричали на времето първите социалдемократи/ председателят на БСДП изтъкна, че в своята 120 история партията рядко е имала възможност да участва във властта, но постигнатото от нейните представители превъзхожда стореното от други организации властвали десетилетия. “Ние се гордеем с това, че във всички мръсни години на прехода останахме чисти и верни на идеалите, макар това днес да ни струва безкрайни усилия и борба за политическо оцеляване. Въпреки това ние ще съумеем да предадем традициите на младите, подчерта той , визирайки новоучредената в Ст. Загора младежка организация. “Защото - повтори Нихризов думите на д-р Атанас Москов  изречени на честването през 1993 г.- трябва да се помни, че на Бузлуджа е формирана социалдемократическа и никаква друга партия.”
Заседанието на НК бе от една точка и протече по скоро с изказвания какви са конкретните планове за предстоящите избори, тъй като одобрението на проекта за решения бе единодушно. Ще се запомнят думите на Кръстан Стоев, който с жал в гласа каза: “Когато за пръв път станах съветник плаката ми беше лист печатан на ксерокс. Четири мандата разобличавах корупционните сделки в община  Родопи, а  други трупаха пари и имоти. Сега те ме гледат от високо и пак са във властта, защото могат да си купят гласове, а аз само остарях в търсенето на правдата.” Това навярно може да бъде най – кратката и точна оценка за спецификата на българския преход в края на 20 и началото на 21 век.
На 24. 07. 2011 г. в клуба на БСДП в Стара Загора бе проведена среща с журналистите от областта, на която председателя на БСДП представи решенията от Бузлуджанския форум, Недялко Ангелов – зам председател на партията и областен ръководител и Анелия Василева, член на ИБ на БСДП поднесоха информация за тяхната пряка реализация с примери от Старозагорска област. Това, че БСДП ще застава зад кандидати с качества и възможности, независимо дали те са членове или не на партията бе оповестената кандидатурата за кмет на независимия районен съдия в  община Чирпан Пламен Андонов, подкрепена от местната организация на БСДП. За предстоящите коалиционни споразумения в област Стара Загора говори и Недялко Ангелов, който изтъкна, че традиционна партия като БСДП държи на своята дума и подписаното в града споразумение за сътрудничество в национален план между БСДП, РДП и ОЗ има шансовете да стане реално партньорство на старозагорска земя.
С пресконференцията в Стара Загора завърши тридневната дейност на ръководния форум в БСДП и започна практическата работа по предстоящите избори.

“Позиция”

 

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти