Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

КАКВО МИСЛЯТ В СОЦИНТЕРНА ЗА БСДП ?
Теодор Дечев - заместник председател на БСДП


В предишния брой на бюлетинът на БСДП "Позиция", беше обявено, че ще разкажа подробности за състоялата се среща с генералния секретар на Социнтерна. В случая може би са по-важни не толкова техническите подробности, колкото произтичащите от това заключения. Но всичко по реда си. Генералният секретар на СИ посети София във връзка със срещата на Комитета за Централна и Източна Европа. Средствата за масова информация пренебрегнаха в някаква степен това събитие, но за нас то има знаков характер. За близо девет години перфектни взаимоотнвошения между СИ и БСДП - от 1989 г. до 1998 г., така и не беше преценено, че българската социалдемокрация заслужава такъв жест на морална подкрепа - в столицата на България да се проведе официален форум на Интернационала. За сметка на това, заседанието за което става дума се проведе в момент, който трудно може да се определи като подходящ.
Фракциите на Анастасов и Агов, които се радваха на блговолението на Лондонската централа са смъртно скарани. В Новата левица също се носи тътенът на назряващи конфликти. Николай Камов си позволи да даде оценката, че Новата левица все още няма своя лидер. В БСП реагираха нервно и отговорът от страниците на в. "Дума" не закъсня. На "Позитано" 20 отново започнаха да спорят има ли коалиционна култура в БСП или няма. На всичкото отгоре, въпреки уверенията на г-н Анастасов, многократно дадени пред Луис Аяла, БСДП нито се разпада, нито пък се съгласява да му "пристане".
Изглежда и данните на г-н Аяла са били в посока на това, че БСДП няма никакво намерение да се саморазпусне, нито пък да абдикира от позициите си на истинска, реформаторска социалдемократическа партия и той положи реални усилия за да разговаря с неин представител - в случая с мен.

СРЕЩАТА С ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР
Луис Аяла пристигна в София два дни преди самото заседание на Комитета за Централна и Източна Европа. Очевидно, той имаше още много работа за вършене с членовете на италианското семейство на българската левица. От страна на БСДП, той беше посрещнат още при пристигането си на летище София от моя милост и от Христо Чешмеджиев - член на ИБ. Първият ни разговор не беше особено приятен, тъй като той засягаше "еднопосочността" на нашата кореспонденция. Ръководството на БСДП пише редовно писма до секретариата в Лондон, в които изразява позицията си по текущите събития в България. Отправя и различни питания до ръководството на СИ. Отговор не се получава месеци наред.
По тази причина, с пристигането на г-н Аяла, освен поздравленията за "добре дошъл", той още в салона на VIP залата на летището получи своего рода "червена книга" за "еднопосочната кореспонденция" между БСДП и секретариата на СИ. За негово удобство, той получи писмата на ИБ на БСДП за година и половина назад. Гостът ни естествено се почувства доста некомфортно, но едновременно с това изрази желание да се срещнем още същата вечер.
Първоначалната уговорка беше за седемнадесет часа вечерта, но Генералният секретар закъсня поради неотложни телефонни разговори. Междувременно във фоайето на хотел "Радисон" се събра пъстра китка от политически персони. Освен представителите на БСДП пристигнаха г-н Сергей Станишев, г-н Георги Анастасов и г-жа Надежда Радева. Представителите и на трите партии, които се събраха във фоайето на хотел "Радисон", имаха уговорени срещи с г-н Аяла, но той закъсня за всичките. Представителите на БСДП любезно предоставиха скъпия гост в ръцете на Новата левица и пренасрочиха срещата си за два часа по-късно.
Г-н Аяла се яви, макар и пак със сериозно закъснение за втората насрочена среща. След няколко разменени реплики се стигна до съгласие, срещата да се проведе на следващия ден (петък) по обяд. Тъй като г-н Христо Чешмеджиев имаше неотложен ангажимент по това време, на срещата присъствах само аз в качествното си на заместник председател на БСДП. Разговорът продължи повече от половин час, като г-н Аяла беше придружен от сътрудничката си - Латифа Пери, която водеше бележки за разговора.
Моето встъпление беше кратко. Подчертах, че БСДП е самостоятелна партия, с добре мотивирана социалдемократическа програма. БСДП няма никакви структурни и/или организационни връзки със СДС от 1991 г. насам. Ние сме коалиционен партньор в ОДС, но председателят ни, който е и депутат не е член на ПГ на СДС, а на парламентарния съюз на ОДС, където отделните партии вече са обособени. Националната конференция на БСДП е взела решение за самостоятелна регистрация на партията в ЦИК за местни избори и очакваме масово самостоятелно участие със собствени листи в изборите за общински съветници. Макар че ОДС от две години не е на власт, БСДП продължава да печели всички дела по въпроса за регистрацията. Петър Агов изобщо не признава Георги Анастасов за страна по делото, за което и подписа с нас съвместно писмо до ръководството на СИ. Има всички изгледи за започване на помирителен процес с хората на Агов, но що се отнася до Анастасов, той е създал абсолютно нова партия, което се вижда от съответните документи от съда и публикации в Държавен вестник, които отдавна са изпратени в Лондон. БСДП в никакъв случай не води "дясна политика", което се вижда от цялостната й парламентарна дейност, от внесените (и дори приети) законопроекти от народния представител Йордан Нихризов и от сътрудничеството ни със синдикатите, което е облечено и в документирани споразумения и в конкретни съвместни действия (в т. ч. законодателни инициативи).
Г-н Аяла демонстрира осведоменост по въпроса. Той не оспори нищо от казаното от мен и изложи следните тези.
- Първо, той разговаря с представител на БСДП, защото не може и не желае да забравя, че е работил с нас още през 1990 г., когато е било "значително по-трудно да бъдеш социалдемократ в България". Той познава персонално ключовите фигури в ръководството на БСДП и не оспорва социалдемократическите им убеждения, нито правото им да се смятат за социалдемократи.
- От друга страна, "политическият дневен ред се е сменил". "Краят на миналият век беше времето, когато се държеше повече на ценностите и на възгледите". В контекста на европейската интеграция реалностите са други. Нужна е политичаска сила, която да осигури присъствие на наднационалните формации на социалдемократите (т. е. на ПЕС) в Европейския парламент. Това налага да се подходи прагматично и да се абстрахираме от резервите си към БСП.
- Новата левица е инструментът, който да гарантира че горното ще бъде постигнато, като се запази периметър не само за социалистите, но и за социалдемократите. Г-н Аяла заяви дори личната си загриженост за това, че не иска БСДП да остане извън създаващата се лява политическа конфигурация.
- Г-н Аяла заяви, че и през ум не му минава да оспорва решенията на българския съд, но от политическа гледна точка "старата БСДП", чието членство е възстановено в СИ през 1990 г., не съществува. Тя се е разбила на поне три фракции, които спорят коя е най-голямата (по този спор трудно може да се стигне до общо мнение) и коя е законната носителка на името БСДП, което безспорно в този момент е в ръцете на частта, предвождана от Йордан Нихризов. В този смисъл, най-съкровеното желание на СИ би било да се постигне обединение, но тъй като на този етап това не е реалистично, Интернационалът ще продължи да изказва предпочитание към Партия "Български социалдемократи".
В отговор на казаното от г-н Аяла беше заявено следното:
- БСДП няма намерение под никакъв предлог да дава акъл на Социнтерна за това кого да приема и с какъв статут. Ние обаче стоим на становището, че БСДП е легитимният член на Социнтерна, а Партия "Български социалдемократи" е съвършенно нова партия. Ако СИ не одобрява политиката на БСДП, той е в пълното си право да ни санкционира. Може дори и да ни изключи, но това трябва да стане съгласно регламента - със съответното квалифицирано мнозинство, на конгрес на Интернационала. Изобщо, странно впечатление прави фактът, че името на Партия "Български социалдемократи" замести името на БСДП в сайта на СИ, точно тогава, когато БСДП започна да хармонизира политиката си с ПЕС.

Г-н Луис Аяла заяви, че въпросът не е някой да бъде изключван, а просто да се постигне единството на социалисти и социалдемократи, като социалдемократите извлекат максимална изгода от това. Той каза, че не смята, че е възможно и редно БСДП да прескочи направо от ОДС в Новата левица, но дистанцирането от СДС би било приветствано. Аяла заяви дословно, че ако БСДП участва самостоятелно на изборите и постигне добри резултати, той не вижда пречка партията да бъде поканена на конгреса на Социнтерна в Сао Пауло през есента. В краен случай, ако примерно изборите са след конгреса, можело да се изпратят персонални покани за неколцина от лидерите на БСДП. (Г-н Аяла не уточни, какво ще стане ако БСДП се яви самостоятелно, но не постигне добри резултати, както и какви са критериите за добро представяне).
Що се отнася до Партия "Български социалдемократи", г-н Аяла отново подчерта, че тя е предпочитана, защото спазва препоръките на ПЕС и на Социнтерна. "Разбира се, тя ще трябва да се докаже през следващите една - две години" - заяви той дословно.
Тук представителят на БСДП си позволи да изрази съмнение, че Партия "Български социалдемократи" ще се докаже когато и да е, тъй като е в коалиционна конфигурация с БСП и няма физическа възможност да се преброят гласовете й.
В отговор на това г-н Аяла заяви, че намерението на БСДП да се яви самостоятелно на местните избори е много смело и рисковано и недвусмислено намекна, че може да посредничи за постепенното асоцииране на БСДП в "лявото единство". (Той отмина с мълчание моята забележка, че все пак би трябвало да попита и БСП, дали иска да сътрудничи точно с БСДП, а не с някой друг…). Той отново подчерта, че ако се явим самостоятелно на местните избори и постигнем добри резултати, отношението към нас ще се измени, по-точно - цитирам дословно: "вече ще отговоря на писмата Ви".
В разговора изобщо не беше повдигнат въпроса за сътрудничество с хората на Томов, на Камов или на Кръстьо Петков. За тях изобщо не стана дума, а и ако проследим дневния ред на двудневната среща в София - не им беше дадена думата …
След тази размяна на мнения, разговорът беше на практика изчерпан. Може би щяхме да разговаряме още няколко минути, но Аяла беше потърсен за телефонен разговор с Масимо д'Алема. Разделихме се с най-добри пожелания, като гостът ни още веднъж изрази загрижеността си за политическото бъдеще на лидерите на БСДП, които той добре познавал …

НЯКОИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ

В проведения разговор г-н Аяла беше на моменти искрен до цинизъм, а на моменти деликатно хитруваше. На първо място, той отлично знае, че БСДП ще участва на местните избори предимно (да не кажем подавляващо) самостоятелно. Самият Съюз на демократичните сили не обелва дума за каквото и да е "демократично единство" при изборите на общински съветници. Както се казва, и да искаме и да не искаме, този път ще трябва сами да се доказваме на изборите. Както вече отбелязах обаче, той не уточни какво ще се разбира под успешно представяне - да съберем 51 % от гласовете, да изберем кметове на Каспичан и гара Хитрино или да покрием с листи всички общини в страната ?! Критерият за нашия успех ще бъде напълно субективен и ще го разберем… когато му дойде времето.
Самата формулировка е откровена да цинизъм - ако вземете, че се извъдите много силни - ще работим и с Вас, пък ако не сте - оправяйте се и без нас. А какво стана със социалдемократическата солидарност? Е, днес "дневният ред е друг" - ние броим мандатите в Европарламента за четири години напред …
Единственото ни утешение след такова откровение е, че в лагера на демократичните сили, т. е. на християндемократите правят същото - броят мандатите за времето, когато се доберем до заветното членство.
Страшно трогателно звучи грижата на генералния секретар за лидерите на БСДП, които той "добре познава". Че се познаваме - познаваме се … Но защо ли цялата тази история ужасно ни напомня за една мисия на европейската социалдемокрация в България през 1946 г., когато една симпатична белгийска социалстика беше посъветвала Коста Лулчев и д-р Дертлиев … да влязат в комунистическата партия, за да … останат живи. Е, сега слава Богу не става дума за живота на никой (или поне аз така си мисля), но репликата е с подобна структура: Ей, лидерите - не се правете на балами, ами се присламчвайте към актуалната сила БСП, пък ние ще видим каквмо ще можем да Ви изходатайстваме. Те може и да не могат да Ви понасят, ама ако не ни разваляте хубавата отчетност за "лявото единство" и ние ще Ви издействаме по нещо от г-н Станишев. Така де - днеска сте опоненти, а утре ще сте съюзници … Политика …
Разбира се, цялата тази риторика е свързана и с една тънка сметка. Секретариатът на СИ и SIFAC (финансовият и административен комитет на СИ) ни изпяват една успокоителна, приспивна песен - не бойте се, ще Ви поканим и в Сао Пауло … Ако трябва и персонално ще Ви поканим … Само не вдигайте шум и не смущавайте обстановката в навечерието на конгреса. Да няма дандании до датата на конгреса, а след това - обявяваме, че Анастасовото сборище е преименуваната БСДП (т. е. "потомственият социалдемократ" Анастасов си остава пълен член на СИ), приемаме си БСП като член наблюдател, след това БСП поглъща Анастасов и ето ти "Позитано" 20 - стожер на истинската социалдемокрация. На нас ни се отрежда ролята да си мълчим, пък ако случайно изкласим - може и да ни поканят на конгрес в Бразилия, като че ли се занимаваме с туризъм, а не с политика.
Изобщо зад добронамерените уверения на г-н Аяла, наднича едно малко подличко внушение към ръководството на БСДП - не ритайте срещу ръжена, приспособете се към "новия дневен ред", (не е нужно да се обичате със Станишев, стига да спазвате приличие публично) и ще се намери място и за Вас под българското политическо слънце. И пак ще Ви каним по широкия свят на форумите на Интернационала, само бъдете послушни … Ето и Анастасов трябва да се доказва, ама той спазва указанията …Затова и ще виси на електронното агиттабло на СИ, а Вие ще си пишете писма до Лондон …
Както ни се казва в прав текст, тук въпросът не е до идеология. То ако беше - БСДП е далеч "по-лява" от БСП. Въпросът е съвсем прагматичен - искаме силаен отбор на "червените", за да не вземат "сините" (т. е. ЕНП) всичките 15 български мандати в СИ. А какви ще са тези социалистическо - социалдемократически евродепутати български няма да има абсолютно никакво значение - там в групата на ПЕС ще им казват за кое как да гласуват. Ама щяла и БСДП да участва в групата на ПЕС, ако някой ден спечели мандат в Европарламента … Вярваме Ви, нали Ви познаваме от 1990 г., ама дали ще спечелите поне един мандат? По-скоро - не. Затова, сбирайте се в ляво, пък ние ще видим как да защитим интерсите Ви. Е, не на цялата партия, още по-малко на симпатизантите и съидейниците й. Ще гледаме да уредим някой от лидерите - ако слуша…
Тук е и целият проблем. Лидерите не щат да слушат. Затова и г-н Анастасов ще нарича Нихризов тъп и скучен, Дечев - вонящ и така нататък …


НЯКОЛКО РЕДА ЗА Г-Н АНАСТАСОВ
За разлика от г-н Анастасов, ние си държим на идеите, такива кавито са. А те са къде - къде по-близки до предния край на социалдемократическия идеен багаж в сравнение с г-н Анастасовите. И не е нужна идейна дискусия за да се докаже, че това е така - просто Партия "Български социалдемократи" … няма програма. Питаме г-н Анастасов - къде му е програмата, а той гордо отвръща - това е програмата на БСДП от 1991 г., допълнена през 1994 г.
Първо, програмата на БСДП не е от 1991, а от 1990 г. Второ - тя е от времето, когато СДС (с БСДП за гръбнак) предлагаше НАТО и Варшавският договор да се саморазпуснат едновременно. Ама, че имало някаква си там глобализация, ама че ще сме щяли да ставаме членове на някакъв си Европейски съюз, че имало някакво си там информационно обществно - това са глезотии и бръщолевения на някакви читанкаджии.
В партия "Български социалдемократи" са се събрали най-здравите социалдемократи. И потомствени и най-вече от фен клуба на ЦСКА. От същия фен-клуб, който се ръководи от лице с прозвището "Дучето" и от същия фен-клуб, който мине не мине и развее знамето със свастиката. Ами, че така де - че нали и Фюрерът беше националсоциалист. Затова и във форума на уеб-сайта на г-н Анастасов си пишат системният администратор и два псевдонима, чиято главна грижа е кой ще е шампион. А ние в БСДП можем да се занимаваме с някакви скучни законодателства и социални партньорства. Като сме будали и не взимаме от дума - няма да ни миропомажат нито от Лондон, нито от Брюксел. На всичкото от горе - не щем да се преквалифицираме в християндемократи, в либертарианци и в не знам какви още нови български десни моди.
Затова и пречим на г-н Анастасов да диша и му миришем лошо. Да сте чули БСП да е казала нещо лошо за нас през последната година? Май не … Те си копаят градинката на носталгията, а ние сме си на тесничката леха на социалдемократите - реформатори. Само г-н Анастасов няма къде да си размаха мотичката и затова изпада в истерия час по час, наяве или под псевдоним.
Това е общо взето положението. В България съществува т. нар. "Менте общество", което изследва и публикува всевъзможно ментета - кафе, автомобилни гуми, пари … Време е да им предложим и една менте - социалдемократическа партия. Тя ще се състезава в две категории - за менте социалдемокрация и за менте партия. И в двете категории има неоспорими шансове за най-високи места в класирането. Наслука!

P.S. Ще се постараем този текст да бъде изпратен на приличен английски език на г-н Луис Аяла. Така че, г-н Анастасов може да си спести труда да пише поредния донос. Пък и г-жа Надежда Радева да не си губи времето да превежда - излишно е. Те само да спазват указанията - друго не им е необходимо. Само дано и от БСП излязат по-ларж, че ако не пуснат по някой мандат - язък за старанието.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти