Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

НАШИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ

Сред седмината възстановили на 26.11.1989 г. на публичната дейност на Българската работническа социалдемократическа партия (обединена) има и една жена. Нейният подпис стои под първия документ, писмото до тогавашния председател на Държавния съвет, Петър Младенов, в качеството и на секретар на партията, редом с тези на д-р Атанас Москов и д-р Петър Дертлиев. Въпреки всичко в онези години името и остава в страни от големите политически баталии и днес в Интернет за нея вместо биография присъства “Справка на Държавна сигурност, изготвена по искане на ЦК на БКП”. Тя е дъщерята на последния главен секретар на БРСДП(о) преди настъпилата тоталитарна комунистическа диктатура у нас Коста Лулчев

 
ВИОЛИНА КОСТОВА ЛУЛЧЕВА

Родена е в Оряхово на 21.10.1919 г. Заедно със семейството си се премества да живее в София. Проявява интерес към изкуството. Завършва висше образование в Художествената академия в гр. София.
Със социалдемокрацията се сближава още от дете по примера на своите родители. При възстановяване дейността на политическите партии в България след 09.09.1944 г. влиза в редовете на БРСДП (о) и става член на градското ръководство на ССМ(о) в София. През 1947 г. е набедена за разпространение на прословутата реч на американския държавен секретар Джеймс Бърнс, която комунистите инкриминират и на монтиран процес е осъдена на 1 година и 7 месеца лишаване от свобода. След излизането си от затвора през 1948 г е интернирана в Оряхово, заедно с майка си, докато Коста Лулчев е осъден за социалдемократическата си дейност през същата 1948 г. на 15 години затвор.
През 1951 г. се прави нов опит Виолина Лулчева да бъде осъдена, този път с мотива “контрареволюционна дейност, с цел извършване на държавен преврат за установяване на режим по западен образец”, но в последния момент комунистите се отказват да и предявят обвинение поради липса на доказателства.
През 1963 г. на Виолина Лулчева е разрешено да се завърне в София, но тя е преследвана и репресирана заради политическите си убеждения до края на комунистическия режим.
Малцина знаят, че тя, както някога Андрея Конов, завещава цялото си имущество на Българската социалдемократическа партия. Умира в София през есента на 1994 г. За съжаление., когато през 2002 г БСДП влиза във владение на имота и на ул.”Гладстон” в столицата, от движимите вещи и голямата библиотека на Коста Лулчев е останал само спомена.
Виолина Лулчева и нейната майка се прощават с Коста Лулчев 31.01.1965 г.

“Позиция”

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти