Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

БСДП И ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ “НАПРЕД ПРИМОРСКО” ПРЕДУПРЕЖДАВАТ: ОБЩИНА ПРИМОРСКО Е ПРЕД ФАЛИТ

Беше време, когато младата община Приморско бе представена в изследванията на независими чуждестранни агенции като най-проспериращата в България. Беше време, когато на социалната общинска програма гледаха завистливо не само хората в областта, но и в цялата страна и шеговито подхвърляха, че човек трябва да мечтае за приморско жителство. Беше време, когато в съседните населени места инициативни комитети подготвяха референдуми, за да се присъединят към община Приморско. За съжаление това вече е минало.

От есента на 2007 г. проспериращата крайморска община има нов кмет и нова управа. Ако оставим на страна балканските ни изборни съмнения, надеждата след всяка промяна е тя да носи напредък. Така ли се случи на практика?

Колкото и парадоксално да звучи, две години след началото на мандата на новата управа, община Приморско е пред фалит и е застрашена да попадне в списъка на безперспективните общини, които правителството предвижда да преструктурира. За опасността предупреждават в обръщението си до общинските съветници от Гражданско движение “Напред Приморско” и местната организация на Българската социалдемократическа партия. (текстът поместваме отделно). Става дума за това че кметът на община Приморско г-жа Димова, издигната от БСП предлага и общинския съвет одобрява, общината да тегли краткосрочен кредит в размер на 9 000 000 лв, обезпечен с собствените и приходи .С парите трябва да бъдат извършени разплащания по договор за изграждане на инфраструктурен обект с дружеството “Кристална вода”- “Главбулгарстрой”.Съгласно договора е предвидено финансирането на обекта основно да бъде извършено със средства от оперативна програма”Околна среда” към Министерството на околната среда и водите. В член 5 от същия е уговорено Възложителя да превежда аванс в размер на 7% от стойността на договорената обща цена на строително -монтажните работи/СМР/.

Държавата осигурява своевременно 50% от националното финансиране в размер на 1 917 294 лв., което надхвърля значително задължителните 7% аванс по договора. След одобряване на кредита към тази сума, кметът, г-жа Димова превежда на изпълнителя още 9 000 000 лв., при уговорено по договор авансово плащане от 1 260 234 лв. Актовете за СМР на обекта възлизат до момента на 6 000 000 лв., но самите строително–монтажни работи не са завършени, макар крайния срок 10.07.2009 г. да е изтекъл. На всичко отгоре по договор бенефициентът се задължава да изпълни проекта за 12 месеца или ако до 15.12.2008 г. обекта не е завършен европейските пари няма да дойдат, няма да ги има и останалите 50% от националното финансиране, а по обекта не се работи.

Естествено възниква въпросът:”Какво е породило тази свърхзагриженост за обезпечаване на изпълнителя на обекта със средства, довело ръководството на община Приморско до идеята да тегли кредит, от който само лихвите за по-малко от година са 500 000 лв.? “ Отговорът е прост. Достатъчно е да се разбере, че фирмата “Кристална вода “ е регистрирана два месеца преди подписване договора с община Приморско, а изпълнителен директор на същата е Ани Маринова Иванова, доскорошен председател на младежката организация на БСП. Така за всекиму има по нещо. За “Кристална вода” разплатените в аванс средства, а за жителите на община Приморско безсмисления кредит и задължението да бъде върнат с лихвите. Афишираната пред обществеността голяма полза от привличането на външни средства за финансиране на общински обект в същност се превръща за общината в голяма загуба, плод на неадекватни управленски решения или на тиха далавера. Колкото до финансовите възможности на община Приморско след тази “перфектна” операция, питането стои с пълна сила.

Защото сега идва време да се връщат парите по кредита и г-жа Димова предлага на общинския съвет да гласува нов краткосрочен кредит от 3 000 000 лв.обезпечен с бъдещите собствени приходи, преди още да е приключен въпроса с 9-милионния заем. Дали общинските съветници ще се окажат подмамени в нова игра или ще удържат на натиска, зависи от тях самите. Гражданско сдружение “Напред Приморско” и БСДП вдигнаха глас, тъй като не желаят една от доскоро водещите общини в България да бъде погребана предумишлено в името на лични и тясногрупови партийни интереси. Нашата цел е да кажем на приморчани истината, понеже съдбата на изграденото през последните години с толкова труд се намира в техните ръце.

Янко Томов
Председател БСДП гр.Приморско

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти