Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

Параметрите на "Съзидателния бюджет 2004 г." обединиха българите за протест в защита на своите права
(изказване на председателя на БСДП Йордан Нихризов на парламентарния дебат за Бюджет-2004 г. на 20.11.2003 г.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Заповядайте, г-н Нихризов. Разполагате с три минути и половина.
ЙОРДАН НИХРИЗОВ: Благодаря Ви, г-н председател.
Уважаеми господа министри, уважаеми колеги. Три минути и половина не са време, в което може да се направи подробен анализ. Аз си задавам един въпрос. В нашата зала определиха бюджета като съзидателен. Аз съм готов да се съглася с това определение. Да, действително този бюджет е съзидателен. Още преди да влезе в залата, той успя да обедини хора с различни виждания и с различен начин на мислене, на протест срещу заложените в него параметри. Защото тези хора се пробудиха и видяха, че се засягат техни съществени, техни исконни интереси. Те вече не чакат да му дойде времето и излязоха на улицата. В това отношение бюджетът е съзидателен.
Има обаче нещо друго интересно. В момента, в който протестът се изля, г-н министърът даде заден ход и започна да приема корекции. Оказа се, че това, което е изстискано изцяло, това, което е необходимо да се вложи в приходната част на бюджета, може все пак да се коригира.
Оттук възниква вторият въпрос: нима този бюджет е частен бюджет на г-н министъра? Няма ли още резерви в този бюджет, които да остават скрити от самите нас? Вече говорихме за суми под черта и за над черта. Означава ли това, че ние ще правим следващите корекции в зависимост от това как едно или друго лице реши.
Третият въпрос - този бюджет трябваше да бъде един бюджет, от който всички трябваше да бъдат доволни. Оказа се, че тези, които работят, не са доволни. Оказа се, че тези, които се занимават със селскостопанска продукция, не са доволни, дейците на културата - не са доволни, остава единствено бизнесът. Тук възниква съществения въпрос: а дали целият бизнес е доволен, защото, ако погледнете резултатите от законите, които трябва да донесат приходната част от бюджета, ще видите, че една част от бизнесът е категорично недоволна, че друга част е облагодетелствана.
Оттам нататък възниква последният въпрос - ще донесе ли някому нещо този бюджет? Оказва се, че той ще бъде едно повторение на миналогодишния бюджет, когато отново говорихме за единствено възможния, за единствено съзидателния път. Днес някои ни предлагат да коригираме бюджета между първо и второ четене. Така е с всеки закон, който идва при нас от Министерския съвет - да, вие го дооправяйте, гласувайте, моля ви се, по принцип, оттам нататък ще видим как стоят нещата. А можем ли да се върнем към стария анекдот - може ли бояджията да поправи с труда си кривата стена, която дюлгеринът изградил? Този въпрос, обаче никой от управляващите не си го задава.
Затова нека да се попитаме: донесе ли миналогодишният бюджет нещо? Донесе ли нещо на обикновените хора? Отговорът е категорично "НЕ!". Ще донесе ли този бюджет нещо? Ще донесе ли нещо на хората, които бяха пред Народното събрание? Отговорът пак е "НЕ!".
Ето това е причината ОДС да гласува против този бюджет.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Благодаря Ви, г-н Нихризов, великолепно се вместихте във времето. С това приключи времето на Обединени демократични сили.
(Извадка от експресна стенограма от Народното събрание.)

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти