Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.





 
Текуща информация / Пресцентър - съобщения

Ръководството на парламента забрави за
Eпопеята от 1868-а

Близо петстотин души се изкачиха на историческия връх Бузлуджа да почетат паметта на героите на лобното място на Хаджи Димитър. През тази година честванията пред паметника на войводата, за когото гениалният Ботев извика "Жив е той, жив!", бяха юбилейни, защото се навършиха 140 години от гибелта на войводата. По принцип всенародните празненства се провеждат под патронажа на председателя на Народното събрание. За единадесетата годишнина от тяхното възстановяване обаче нито един представител на Председателството на парламента не присъства на честванията. Имаше само двама депутати от "Коалиция за България" - Иван Гороломов и Иван Славов. Освен тях сред официалните лица бяха кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов, представители на Старозагорската областна управа, на Общински съвет - Стара Загора, на общините Сливен, Шипка, Гурково и Павел баня, началникът на гарнизона в Казанлък подп. Емил Симеонов, членове на ръководствата на политически партии и родолюбиви организации.





За първи път организирани чествания на паметта на войводата Хаджи Димитър и неговите четници на лобното им място са организирани на 19 юни 1883 година, когато водени от свещеник Иван Стоянов, група ученици и учители от Казанлък и село Крън полагат венци и цветя на техните лобни места.
С особена тържественост подвигът на героите се отбелязва през 1898 година, когато по инициатива на Старозагорския митрополит Методи Кусевич костите на загиналите са опети в църква в Крън и на 19 юли същата година тленните останки на четниците са изнесени на Бузлуджа и положени в изградените две специални гробници. На тогавашните внушителни тържества присъстват четниците Христо Македонски със знамето на Стефан Караджа, войводите Панайот Хитов и Филип Тотьо, поборници и опълченци. Тогава е бил положен и основният камък за градеж на паметник на Хаджи Димитър, който обаче така и не е бил издигнат. Сегашният паметник, пред който всяка година идват на поклонение стотици българи, е издигнат през 1961 година от професор Любен Димитров и архитект Петко Цветков. В съседство с паметника са и 28 каменни къса, на които са изваяни имената на участниците, загинали в битката под върха.





Панихида за загиналите отслужи Старозагорският владика Галактион, в съслужие с казанлъшки духовници. В словото си той отсече: "В днешното време нашите сънародници оставят в забвение почитта към тези патриоти и християнските ценности", и призова: "Да се отстоява българщината с родолюбиво християнско съзнание"...
След острите думи на владиката, пламенно слово за делото на Хаджи Димитър произнесоха Данчо Данчев, директор на Националния музей "Бузлуджа", и председателят на БСДП Йордан Нихризов. Последният обобщи, преди да бъдат поставени десетките венци и цветя на признателност, че поборниците всъщност са се борили за идеалите на европеизма и че техният подвиг е онзи, който трябва да ни води по пътя на демокрацията и прогреса.





И без друго социалдемократите бяха най-многобройната група, защото след панихидата на лобното място на Хаджи Димитър се качиха по-горе на паметника на своите първооснователи. Близо 100 членове на БСДП от област Стара Загора - Казанлък, Гълъбово, Раднево, Мъглиж и Стара Загора, водени от заместник- председателя на партията инж. Недялко Ангелов, дойдоха на Бузлуджа. След "официалната част" социалдемократите се изкачиха до своя скромен паметник (до мегаломанския каменен къс с Димитър Благоев!) и поставиха втори венец с текст "На първооснователите - слава!".





И докато честванията на Хаджи Димитър завършиха с курбан, то членовете на БСДП си спретнаха, изцяло със свои средства, импровизиран банкет в ресторанта на бузлуджанската хижа "АВС". На него беше направен (позакъснял заради оспорването на резултатите!) отчет за свършеното и постигнатото на местните избори в областта.

Павлина ГЕРЕНОВА

 

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021



Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти