Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

ГЛАСУВАМ НЕ, ЗА ДА РАЗЧИСТИМ ПЪТ НА ЕДНА УТОПИЯ, А ЗА ДА ДАДЕМ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ РЕАЛИЗИРА РАЗУМЪТ, КОЙТО МОЖЕ ДА ДОНЕСЕ ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ НА ХОРАТА ТУК, В БЪЛГАРИЯ
(изказване на Председателя на БСДП пред Народното събрание на 11.03.2004 г. по повод дебатите за вот на недоверие на правителството)


ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Г-н Нихризов, имате думата.
ЙОРДАН НИХРИЗОВ (ПГ ОДС): Уважаема госпожо Председател, уважаеми господин Министър-председател, дами и господа министри, уважаеми колеги,
Заставам пред вас, за да заявя, че от името на БСДП, от името на ОДС ще гласувам срещу това правителство (Единични ръкопляскания в КБ). Ще гласувам срещу провежданата от него социална политика не поради това, че е пряко виновно за потъването на един кораб, плаващ под чужд флаг, не поради това, че е криво за тежкото състояние на общини, в които винаги са властвали червени кметове, както се изтъква в мотивите на БСП, а поради факта, че то, правителството, дойде на власт с огромни обещания за бързо и несимволично увеличение на доходите, за стимулиране и достъпни кредити за малкия бизнес, за нов морал и нулева толерантност към корупцията и излъга всички, а най-вече своите привърженици. Действията на управляващите от политиката по приватизацията и изработения за нея уж перфектен закон, през рекламираните като блестящи операции по външния дълг до предприетите мерки в здравеопазването бяха свързани единствено с шумни скандали, загуби или социално напрежение. Политическата система бе разбита, а мафията заплува в собствени води.
Но понеже в подобни случаи правителството винаги се опитва да вини опозицията за липса на конструктивни идеи, аз ще изброя само част от предложенията на ОДС, за които ушите на управляващите останаха глухи. Две години подред се отхвърля лансираната от нас идея за семейно подоходно облагане. Да, никой не смее да каже, че не е социално справедлива, но аргументът е: "Още не му е дошло времето....." Три години подред депутатите от ОДС предлагат облекчения за дребния бизнес - търговците, заплащащи патентен данък, и винаги действията на правителствата са в обратна посока. Така от близо 300 000, регистрирани по патентния данък през 2001 г., през 2004 г. те са вече 151 000, като само за последната година са намалели с 27 000. Не, не са станали едри бизнесмени, а просто са хлопнали кепенците или са преминали в сивата икономика. Две години ОДС води люта битка от тази трибуна за решаване на въпроса със заработените и неизплатени заплати, и две години правителството го бавеше, защото нямало готовност. Даже депутатите от мнозинството не можаха да му простят последното деветмесечно протакане и дадоха ход на законопроекта, за което искрено им благодаря.
Моите колеги посочиха и ще посочат още примери за закони от здравеопазването, социалната сфера и образованието, предложени от ОДС, като част от възможността да се реализират изпълними идеи с важен социален ефект. Аз, обаче, още веднъж ще се върна на бягството от отговорност на правителството за реални стъпки в подкрепа на дребния бизнес. Като законови текстове отново се прокарват за гласуване лозунгови обещания, съпроводени със задължителната уговорка, че държавата при необходимост може и да ги изпълни. Това народът обикновено определя с поговорката: "Трай, коньо, за зелена трева." В същото време законодателно се приглажда пистата за меко кацане на следващия рояк лондонски скакалци, които вече са надушили какво е останало за доопоскване.
Но да се върнем на мотивите на вота, формулиран общо като "социалната безотговорност". В тях има според мене два наистина укорими елемента. Първият е свързан с въпроса: "Морално ли е да се иска вот на недоверие на правителство, в което реално участват твои представители, морално ли е да се позоваваш на скандали, в които те са пряко замесени, без дори да си ги укорил?" Навярно отговорът е прост: " Може и да не е морално, но е нормално, защото живеем в страна на объркания преход и подменените ценности." Уважаеми дами и господа от БСП, а нима вашият вот не е и вот срещу Президента на републиката? Защото той се кълнеше да бъде социален Президент, а по вашите твърдения това обещание очевидно не е изпълнено.
Вторият отрицателен елемент, обаче, е по-важен. Не може да търсиш развитие, опрян на носталгията по несбъднатото минало, защото тя звучи тъй розово, както и обещанието за онези 800 дни, чиято реалност всички сега виждаме с очите си. Затова, ако днес аз казвам, че ще се присъединя към моите колеги от ОДС, които ще гласуват срещу правителството, то е не, за да се разчисти път на поредната утопия, а за да се ликвидират преградите пред реализма и разума, който може да донесе по-добри дни за хората тук в България.
ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Заповядайте за реплика, г-жо Атанасова.
АНЕЛИЯ АТАНАСОВА (НДСВ): Уважаема г-жо Председател, уважаеми г-н Министър-председател! Ще бъда много кратка. Аз не се изненадвам от изказването на г-н Нихризов и това ме върна в хронологията на историческото време и искам да кажа, че винаги, когато са се решавали съдбините на България земеделци, социалдемократи винаги са били в единен строй с комунистите. Ето сега красноречив пример за това е поведението на г-н Нихризов. Нещо повече, независимо, че ядоха бой през годините, те не поумняха. Мерси.
ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Има ли желаещи за друга реплика? Не виждам. Заповядайте за дуплика, г-н Нихризов.
ЙОРДАН НИХРИЗОВ (ПГ ОДС): Уважаема г-жо Председател, уважаеми г-н Министър-председател, уважаеми дами и господа министри, уважаеми колеги, уважаема г-жо Атанасова! Навярно вие сте била преподавател по физкултура, а не по история, защото това, което цитирате, много прилича на текст, срещан само в учебниците от политическата учебна година. Ако се поразровите малко, ще намерите в страниците на историята, че социалдемократите са били тези, които са отстоявали националните идеали. Ще намерите и това, че те са защитавали пред международните организации, за разлика от комунистите, българските национални интереси и са воювали със сръбския шовинизъм. За награда за тази си дейност социалдемократите получиха след 9.ІХ.1944 г. десетилетия затвор от тези, които твърдите, че са били техни съюзници. Разтворете страниците и прочетете истината, а не правете физкултурни упражнения в историята. Що се отнася до настоящето, нека да бъдем реалисти. Нека да видим това, което имаме в действителност, защото колкото и да се надприказваме, съдникът, в края на краищата, е народът и той преценява кой, колко и какво може да даде в момента в негов интерес.
Оттук нататък аз смятам, че само конструктивизмът може да бъде основата на една бъдеща политика в България. Но този конструктивизъм не трябва да се гради на схемата, която възприемат някои, побягвайки с гърнето с меда под мишницата и оставяйки жилото за всеобща употреба. Ако ще бъдем последователни, да бъдем последователни до края.
Заставайки на тази трибуна аз считам, че като представител на българската социалдемокрация, като представител на коалицията ОДС, ние продължаваме своята последователна политика не в името на разчистването пътя на носталгията, а обратното на конструктивизма, за да може хората не там зад граница, а тук в България да имат по-добри дни.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти