Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

В МЛАДАТА БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЖИВЕЕ ВЕКОВНА ДЕМОКРАТИЧНА ТРАДИЦИЯ

Във време, когато някой се опитват да превърнат названието политическа партия в скверно слово, пробутвайки напред като заместител лидерски сдружения от “граждански тип”, една българска партия – БСДП навърши 17 години от своето възстановяване. Съдбата отреди така, че в нейната история да се появи съчетанието на столетна традиция с юношеска възраст.
В края на 19 – ти век социалдемократите донасят в България светлите европейски идеи за свобода справедливост и солидарност между трудовите хора. При специфичните условия и дух на тогавашното българско общество, някой от “чучулигите”, както са наричали първите социалдемократи, изпреварват във вижданията си с десетилетия учителите си от Западна Европа. Патриархът на социалдемократическата идея Янко Сакъзов развива в своето списание “Общо дело” тезата за партньорството между труда и капитала, което може да движи прогреса. Социалдемократите са същевременно хората, които макар и с краткото си участие в управлението залагат първите социални закони в България и с тях гаранциите за осем часов работен ден. Имената на Янко Сакъзов, Кръстю Пастухов, д-р Петър Джидров – министри в български правителства доказват, че подобряване на социалната среда в една държава може да се постигне по еволюционен, съзидателен път, а не единствено с пролетарска революция и червен терор.Развивайки кооперативното движение у нас хора като социалдемократа Христо Ганев строят жилища за работници, санаториуми, почивни домове и концертни зали. Техният порив е разбит, а трудът им смазан през 1944 г. с определението “фашист”, дадено им от безродници, на които предстои да сервират България в ръцете на комунистическите сатрапи от изток.
В тежките години на задаващата се комунистическа диктатура социалдемократите Коста Лулчев, Григор Чешмеджиев, Кръстю Пастухов, Цвети Иванов са в челните редици на защитниците на демократичните устои.Съдбата на социалдемократите, опълчили се на тоталитарния режим е нелека - присъди по измислени обвинения, затвори и лагери, дори нелепа смърт от ръцете на поръчани убийци. Все пак повече то 40 години след като комунистите бяха решили, че огънят е загаснал и партията на социалдемократите – БРСДП /о/ е ликвидирана, седмина души на 26. XІ. 1989 г. възстановиха традицията. Имената на д-р Атанас .Москов, д-р Петър Дертлиев, инж. Груди Панчев, инж. Александър Константинов, Виолина Лулчева, Руен Крумов и Михаил Петков ще останат в историята като хората пренесли огъня през мрачните години на тоталитарното безвремие, а на дома в гр. София на ул.”Цар Асен”№51, където се запали отново искрата стои паметна плоча, поставена от техните днешни следовници.
Възвърнала първоначалното си име Българска социалдемократическа партия /БСДП/, организацията се включи в бурните промени за изграждане в страната на гражданско общество в условията на пазарна икономика. Ударите не закъсняха и на още неукрепналите структури им се наложи да преживеят трудни години. Огънят обаче не загасна и в днешни дни БСДП може да се гордее с теоретичните трудовете и делата на д-р Атанас Москов, с името на д-р Петър Дертлиев и със стореното от техните последователи. Партията продължи традицията, и макар най-често в опозиция, прокара в законодателството редица социални промени. Нейно дело са, подкрепените от синдикатите изменения в Кодекса на труда, в Търговския закон, в Гражданския процесуален кодекс и създаването на един изцяло нов, по европейски образец, Закон за гарантираните вземания на работници и служители при несъстоятелност на работодателя.Почеркът на БСДП личи и в общините, където тя е представена убедително в местната власт – Сливен, Ст.Загора, Лом и др. Социалната политика в община Приморско, начело с кметът със социалдемократически убеждения Димитър Димитров, е популярна в цялата страна със средствата предвидени за подпомагане на млади семейства и малките деца, с грижите за възрастните хора и с новия дух и отношение към инициативните личности и бизнеса. Не случайно много политически сили се стремят да припознаят свършеното там като своя заслуга.
Когато стореното е в интерес на бъдещето, на гражданите и е за доброто на страната ни авторството не е най важния елемент. Най-важното за нас социалдемократите, членове на БСДП е, че можем достойно да си честитим годишнината, въпреки вечната борба с трудностите и да кажем гордо, че в младото тяло на нашата партия продължава да живее една вековна демократична традиция.

Йордан Нихризов
Председател на БСДП

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти