Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

ЗА КОГО РАБОТЯТ МИНИСТРИТЕ ОТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО, ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЮ?
 
(Изказване на Председателя на БСДП Йордан Нихризов по време на дебатите за вота на недоверие към правителството на 10.02.2005 г. – извадка от стенографския протокол)
 
 
ЙОРДАН НИХРИЗОВ (ОДС): Уважаеми господин председател, уважаеми господин министър-председател, уважаеми дами и господа министри!Уважаеми господин министър-председател, днес разглеждаме вота на недоверие към Вашето правителство. Вчера Вие направихте един изпреварващ ход – обърнахте се към нацията, като визирахте обединената опозиция, след което веднага добавихте: “Някои се опитват да разрушават създаденото от българските граждани в последните години”.
Очевидно, господин министър-председателю, този, който Ви беше подготвил словото, не беше забравил старите Ленински прийоми за дискредитиране на обединената опозиция – онази обединена опозиция на Коста Лулчев и Никола Петков. И беше продължил в същата схема на заклеймяването на опозицията в България изобщо.
И понеже притчата, която се развиваше в последните дни – за добрия цар и лошите съветници, добрия цар и лошите министри, бе модна и по времето на Тодор Живков, аз искам да прибавя защо Обединените демократични сили – Демократи за силна България и БСДП, са внесли вот на недоверие срещу цялото правителство.Защото добрите ви министри, господин министър-председателю, като господин Велчев, нанесоха след едно преструктуриране на външния дълг загуби на България, които сега се чудим да изчислим колко са – 800 млн. или над милиард.
Защото господин Петканов в качеството си на вътрешен министър, ни разясняваше колко е спаднала престъпността, броейки взривовете, изстрелите и убитите след тях. Само че не каза едно нещо, че килърите се разхождат по улиците, както по времето на Жан Виденов през 1996 г., маскирани като за карнавал, е тогава модата беше да бъдеш предрешен като просяк, а днес модата е да бъдеш облечен като свещеник.
Защото вашият министър господин Богоев, след като се справи със здравната реформа, реши да се занимава и с далаверите по построяването на детски болници, за които сега трябва да правим комисии, за да можем да разберем как и по каква причина са дошли тези идеи в главата му и дали някой друг не му ги е подсказал.
Защото вашият министър господин Николай Василев, след като ни изнесе лекция, че само той разбирал от рейтинги, от капитали и от икономика, успя да направи нещо, което е достойно за Нобелова награда. Той успя да докаже, че миноритарният дял в БТК струва по-скъпо отколкото мажоритарният. И ако не му дадат Нобелова награда, поне да се пласира при тези, които искат да възстановят Димитровската.
Сега няколко думи за лошите министри, господин министър-председателю. Господин Церовски и магистралата – мисля, че това е достатъчно. Загубите вече бяха казани. Госпожа Шулева и “Булгартабак” –негативните последствия известни на цяла България. И тук ще прибавя още един министър - господин Абрашев и културата, с която той се разправи, както и опитът му да превърне галерията и други забележителности на България в хотелски комплекси
Каква е разликата, господин министър-председателю, между добрите и лошите министри в случая? Ето това питаме ние от ОДС. Къде е разликата между тях? И колкото и да се опитва госпожа Кунева да помогне на “бедните румънци” да влязат в Европейския съюз, спасявайки ги от лошата българска опозиция тя забравя едно – че е отминало времето, когато Политбюро и ЦК на БКП бяха единствената инстанция за истината в България и имаха единственото право да я казват .
Преди малко чухме от госпожа Христина Христова нещо, което е доста интересно, че думите “несимволично повишение на доходите” са почти равностойни с “нищожно повишение”. Госпожа Христина Христова използваше за база 1996 г. Защо ли, госпожо Христова? Защо не използвахте 1944 г. и аз щях да се съглася с Вас? Защото Вие забравяте, че между 1997 и 2001 г. има едно управление, което господин Дончев тотално отрече, че съществува.
А сега моля господин Василев да си извади химикалката и да записва. Той много обича да записва. Затова ще го замоля да запише, че единственото повишение, единственият национален ръст над 5% е получен по времето на правителството на ОДС, което тогава беше СДС, БЗНС, Демократическа партия, БСДП. Господин Василев, Вие след това колкото и да обещавахте двуцифрен ръст, не можахте да го постигнете.
И на финала, господин Сакскобургготски, предложена Ви бе от страна на господин Камов социаллиберална коалиция. Аз като социалдемократ Ви питам: господин министър-председателю, Вие убеден ли сте, че министрите от вашето правителство и цялото правителство работят за България, а не за приятелски кръгове и корпоративни интереси? Ето поради това, че ние мислим, че първата ваша цел е не интересът на България и искаме оставката на това правителство. Благодаря ви. ( Ръкопляскания от ОДС.)
 

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти