Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

НЕЗАБРАВИМИТЕ НАШИ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ

В зората на социалдемократическото движение у нас има една видна фигура, за дейността на която в Българската енциклопедия са отделени само два реда. Той е близък съратник на Янко Сакъзов и е сред основателите на Севлиевската социалдемократическа дружинка. Като верен привърженик на партията на широките социалисти й завещава цялото си имущество. Последвалата тоталитарна диктатура отнема възможността това негово последно желание да се сбъдне. После името му е покрито със забрава, защото не става за фон за героизиране на комунистическите величия. В настоящия брой но “Позиция” представяме това, което е записано за него в издадената през 1942 г. книга за видните севлиевци в периода 1842 – 1942 г.


( АНДРЕЯ КОНОВ)

Син на Хаджи Никола Конов, той е роден в Севлиево през 1865 г. Основното и класното училище завършва в родния си град, а след това Априловската гимназия в Габрово. Става главен учител в Севлиево, но напуска учителството и заминава за Швейцария, където в Лозана завършва право. Почва да адвокатства в Севлиево през 1897 г. и упражнява тази професия до края на живота си. С Петю Мутафов купува печатницата на Поп Ненча и почват печатане на социалистическа книжнина. Със Сава Мутафов начеват изданието на списание “Социалдемократ”. По убеждение е социалдемократ и до края на живота си остава такъв, верен и предан на партията си, на която завещава всичкото си имущество.
Създава връзки със селяните в Севлиевска околия и за това още през 1902 г. е избран за депутат. Със Стамболийски и Кр.Пастухов са избрани за депутати от Сухиндолската избирателна колегия за 5-тото Велико народно събрание в Търново. Бивал е депутат до 1920 г. Като партиен деятел е работил без компромиси и с голяма упоритост и темперамент. Основател и редовен член е на Севлиевското дружество и читалище “Развитие”, към което основава фонд за народен университет под името: “Кина и Андрея Конови”. Адвокатства 40 години и почива в София на 27.11.1933 г.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти