Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

ПОЛИТИЧЕСКИЯТ “БИГ БРАДЪР” СТАРТИРА С НОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СЕСИЯ

В първата събота след Новата 2005 г. БСП си организира форум. Нарече го “Национално съвещание” и се опита с него да реши два проблема – да повдигне самочувствието на членовете и да открие шумно новия предизборен политически сезон. Първото решение се съдържаше в общо формулираните обещания за бъдещото управление, наречени шеговито от журналистите “червените 800 дни”, а второто - в заявката към твърдия електорат - да се изтеглят незабавно българските рейнджъри от Ирак. Най-интересното, обаче, остана в сянка. БСП си избра основния опонент по схемата “леви” срещу “десни” в лицето на НДСВ и така се опита да направи първата крачка към отстраняване от сцената на обществения интерес на всички други политически субекти. Петнадесетгодишната практика на многопартийни избори показва, че те се превръщат в своеобразен референдум и останалите извън политическото противоборство могат да разчитат само на твърд електорат като обикновено пропадат под бариерата. Така се случи със СДС-тата с тирета през 1991 г., с ДАР и “Нов избор” през 1994 г., с “Евролевицата”, ВМРО и “Гергьовден” през 2001 г. Очевидно бившите комунисти след като успяха да затвърдят двойнствения си образ на управляваща опозиция, вече търсят най-добрата вакса за бъдещите избори. НДСВ е удобен партньор, защото носи всичките негативи от управлението, а освен това “червената” партия има възлови позиции в него.За подхода напомниха набързо формираните противоборства, които приличаха на уговорени футболни мачове. БСП се разгорещи срещу финансовия министър Велчев и прогледна за неговите уж перфектни сделки по външния дълг, които вече е ясно, че трупат загуби за България. Внесе дори решение за парламентарна анкетна комисия и подхвърли информация в медиите за комисионни при преговори с трети страни. “Червените” забравиха, че до вчера говореха за близките контакти на министъра със средите, натрупали дълга до 1990 г.
Велчев бързо реагира още в първия парламентарен ден (12.01.2005 г.), обхванат от невиждан антикомунизам. Той загърби демонстрираната по време на дебатите за задграничните дружества през септември 2004 г. (питането Л.Тошев и Й.Нихризов) апатия и поиска дебат как е натрупан дълга. На 19.01.2005 г. НДСВ също побърза да излезе с предложение за парламентарна комисия по въпроса, повдигнат от финансовия министър. Започна демонстративна буря в два скачени съда, където наглед опонентите се опитват да оставят мръсната вода в полето на противника. Разбира се, и “жълти”, и “червени”, привидно яростно настръхнали, внимателно пазеха да не излезе в дебата голата истина, че в същност са двете страни на една и съща монета. Защото знаеха, че ако останалите политически сили се превърнат в публика, новата серия на “Биг Брадър” е с гарантиран изборен успех.
Единствените, които реагираха бързо и адекватно на поредния политически театър, бяха депутатите от ОДС. Изказванията на П.Жотев, Й.Нихризов и М.Радев накараха Г.Пирински (БСП) да прави почти двадесетминутно обяснение на различията между “червени” и “жълти”. Причината бе лъсналата истина, че всяка атакувана от БСП сделка на Велчев има своя генезис в решенията на някогашната БКП, а всеки някогашен заем, срещу когото Велчев се бунтува, дава възможност за бъдещи машинации по неговото преструктуриране в компанията на полезни посредници.
В края на дебата комисия за разследване на проблема с произхода на кредити и тяхното обслужване все пак се роди. В нея като зам.председател от ОДС влезе П.Жотев, а като член – Й.Нихризов. Обемът на информацията, обаче, едва ли може да бъде разкрит и обработен за трите месеца, които остават до края на този парламент. Главната задача на представителите на ОДС е да се разкрие максимална част от истината и да не се позволи временната комисия да се превърне в евтино предизборно шоу между уж воюващи съотборници, нито да затъне в мазните дебри на безвремието, както тази за “петролгейт”. Така ще стане ясно, че алтернативата на “червено-жълтия” театър може да бъде единствено демонстрираното съзнание и чувство за отговорност на убедените привърженици на демокрацията.


“ПОЗИЦИЯ”

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти