Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

Незабравимите наши предшественици

Тази година се навършват 55 лета от трагичната кончина на един последователен сторонник на демокрацията – социалдемократа Кръстю Пастухов. Той става жертва на комунистическия терор заради правото си на свободомислие. Процесът срещу него е монтиран с обвинения във връзка със статията “Защо ме изкушавате, лицемери?”, публикувана в бр.41 от 22.02.1946 г. на в-к “Свободен народ”. В нея Кр.Пастухов изразява своята позиция към реч на Георги Димитров, произнесена във Военното училище, с която комунистическият лидер демонстрира партийни домогвания сред българската армия. В статията името на “вожда и учителя” Г.Димитров отсъства, но се говори за хората “навлекли върху вълчата, агнешка кожа”, които “обвиняват, че рушим отечеството и войската”. Резултатът – в-к “Свободен народ” е спрян за 10 дни, а авторът Кръстю Пастухов е арестуван, защото си е позволил да каже истината за двуличието.
Колко познато звучи всичко това като маниер 50 години по-късно и колко верен е изводът, че много често историята се повтаря, само участниците са други. Открит остава въпросът: “Ще позволим ли аналогичните събития да се сбъднат докрай, макар и с друга методика на кадифените демократични ръкавици?”


КРЪСТЮ ПАСТУХОВ (01.10.1874 г- - 25.08.1945 г.)

Един от изтъкнатите лидери на българската социалдемокрация Кръстю Иванов Пастухов е роден преди 130 години в гр.Севлиево. Завършва право в София през 1895 г., а след това специализира в Германия (1897 – 1898 г.). От края на 1895 г. е адвокат във Враца, а след 1923 г. – в София. Участва още в първите прояви на социалистическото движение като застава на ясни социалдемократически позиции и става сподвижник на Янко Сакъзов. От 1896 г. е делегат на всички конгреси на БРСДП, а от 1909 г. е член на ЦК на БРСДП (ш.с.).
Начиная от 1911 г. е избиран многократно за народен представител. В правителството на Т.Теодоров е министър на вътрешните работи в периода април-октомври 1919 г. Критикува от социалдемократически позиции тесните социалисти (комунисти) начело с Димитър Благоев. Убеден демократ, той критикува както болшевизма в Съветска Русия, така и опитите да се наложи диктатура в България в годините след Първата световна война. Обявява се против властта на Демократическия сговор, а след това - срещу военния преврат на 19.05.1934 г. Застава на ясни антифашистки позиции, против политиката на настъпващия хитлеризъм в Германия. През 30-те години заклеймява Сталинските чистки в СССР. Застава в защита на Търновската конституция и изпраща открито писмо до царя (февруари 1935 г.), за което е интерниран на остров “Света Анастасия”.
През периода 1936-1937 г. е един от лидерите на “Петорката” (антифашистки некомунистически блок), която успява да избере значителен брой народни представители в 24-тото Обикновено Народно събрание. Енергично се противопоставя на присъединяването на България към тристранния пакт (Германия, Италия, Япония) и е против обявяването на война на Англия и САЩ.
Като публицист Кръстю Пастухов сътрудничи на всички социалдемократически издания от началото на века: “Общо дело”, “Социалдемократ”, “Епоха”, “Нови времена”, “Дъга”. Редактор е на “Обществена мисъл” и “Народ”. На 12.08.1944 г. подписва т.нар.”Манифест на тринадесетте” (подписан и от комунисти, и от цялата некомунистическа антифашистка опозиция).
След 09.09.1944 г. се противопоставя на Сталинския курс на БКП за завладяване на цялата власт и преминава в редовете на опозицията на Отечествения фронт. Един от най-активните сътрудници на в-к “Свободен народ”, Пастухов е осъден на 5 години затвор за статията “Защо ме изкушавате, лицемери?”, публикувана във вестника на 22.02.1946 г. Удушен е от криминален престъпник на 25.08.1949 г. в Сливенския затвор. Умъртвяването му е поръчков акт на развилнялата се комунистическа диктатура.
С Решение на Народното събрание от 15.01.1990 г. Кръстю Пастухов е реабилитиран граждански и политически. Със същото Решение се възлага на Главния прокурор да разследва обстоятелствата около смъртта му ....


Изготвил за “Позиция”,
Ангел Куманов – член
на ЦКРК на БСДП

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти