Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав

В Община Пловдив БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ заедно с № 37 в интегралната бюлетина


За традиционната българска социалдемокрация гласувайте с №37

 
Текуща информация / Социалдемократите за

БСДП ТРЯБВА ДА УКРЕПНЕ
Георги Михалков,
член на НК на БСДП
Местните избори отминаха, но това не означава, че дейността на БСДП е замряла. Точно сега е моментът местните организации да направят анализ на дейността си и да започнат усилено да се подготвят за предстоящите парламентарни избори. В какво трябва да се състои подготовката?
Най-напред е необходимо сплотяването на местните организации. Членовете им по-често да се срещат, да обменят мисли и идеи за своята дейност. Когато местната организация е сплотена и единна, тогава и дейността й на територията на района или градовете ще е по-ефективна.
Много е важно отрано да се работи за по-широка информация. В момента малко са хората, които се интересуват от политика и партии. Не е необходимо пряко да се въздейства. Уместно е в обикновен разговор да се подхвърли информация за дейността на БСДП, например, че на последните местни избори БСДП е спечелила в надпреварата за кмет в Приморско или в Каварна, че БСДП има общински съветници в някои големи общини в страната, че народният представител на БСДП е внесъл важен законопроект в Народното събрание и т.н. С тези обективни факти се напомня на хората, че БСДП е една от активните партии в страната и макар че за нея не се шуми в медиите, тя работи и изпълнява своята програма.
В други разговори би могло да се споменат някои подробности от историята на БСДП. Добре е да се припомни за живота и дейността на изтъкнати социалдемократи и за приноса им за социалдемокрацията. В разговори често става въпрос и за международната политика. Много е важно да се подчертава ролята на социалдемократическите партии, които управляват в някои европейски страни, за решенията, които вземат по отношение на социалната политика или по други жизненоважни въпроси.
Понякога хората проявяват любопитство и питат защо в България има толкова социалдемократически партии. Трябва внимателно да се обясни каква е разликата и какви са причините за появата на различни социалдемократически партии. Нужно е ясно да се подчертае, че едни от тях се ръководят от користни интереси, а други от лидерски. Най-показателното е, че повечето социалдемократически партии нямат сериозно присъствие на политическата сцена в България и най-ярко доказателство за това е слабото им представяне на местните избори.
Разговорите с обикновените хора и познати са изключително важни. Едно е, даден политик да говори по телевизията или радиото и съвсем друго е непосредствен разговор на кафе или в компанията на близки и познати. Много е важен личният авторитет. Човек с авторитет в обществото може да въздейства на общественото мнение. Личното въздействие сред близки, познати, колеги допринася за укрепване на авторитета на партията и засилва нейното влияние сред различни кръгове от хора.
Социалдемократите често подценяват и друг важен въпрос. Необходимо е активно да участват в обществения живот. Социалдемократите трябва да бъдат в управителните съвети на народните читалища, в училищните и църковни настоятелства, в управителните съвети на кооперациите, в профсъюзите и във всички възможни неправителствени и обществени организации.
Твърде отговорна е ролята на социалдемократите, които са учители, преподават в курсове или са лектори. Те разбира се не могат да провеждат пряка партийна пропаганда, но внимателно и деликатно да информират за ролята и значението на БДСП.
Солидарността и взаимопомощта на членовете на БСДП е от изключително значение. Те трябва да се подкрепят, защото след като са решили да членуват в тази партия, те не членуват за своите лични интереси, а за интересите на партията. А партията това са всички членове, известни и неизвестни. Без тях няма успехи, няма присъствие в парламента, в общинските съвети, няма избор на кметове, няма участие в централната и местна власт.
Въпреки положените усилия, БСДП още не е достатъчно единна и не е готова за сериозни политически изяви. Партията организира конференции и семинари, но членовете й не се познават по между си, а и ръководството не знае с какъв човешки потенциал разполага. По време на предизборната кампания за местни избори ръководството на партията трябваше да привлече поваче членове за водене на кампанията. Трябваше да се направят повече предизборни събрания, на които партийни членове да представят програмата на партията и да се срещнат с избирателите. Би било добре тези партийни членове да са не само известни, но и запомнящи се личности, защото няма нищо по-силно от личното въздействие.
Тези мисли и идеи биха могли да помогнат на партията за нейното укрепване и за бъдещото й по-значително влияние в политическия живот на България.

Георги Михалков,
София, 29. 03. 2004 г.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Встъпително обръщение на Теодор Данаилов Дечев, кандидат за кмет на София – Столична община от името на Българската социалдемократическа партия (БСДП)НИЕ (кандидатите)! ВИЕ (избирателите)! ЗАЕДНО (за Стара Загора)!


Защо на Местните избори '2023 в община Раднево да изберем Местна Коалиция „Българска социалдемократическа партия (Земеделски Народен съюз)“ и № 68?"
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти