Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Над сто години верни на хората, верни на България

 
Решения / Изпълнително бюро

ДОВЕРИЕТО В ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ОТДАВНА Е ИЗЧЕРПАНО

ПОЗИЦИЯ
на
Политическо движение „Социалдемократи”
и Българска социалдемократическа партия

 

Ние от Политическо движение „Социалдемократи” и Българска социалдемократическа партия отдавна сме загубили доверие в правителството на тройната коалиция. През целия си мандат досега то показва, че не може да се справи с проблемите, пред които е изправена страната. Напротив, това управление ги задълбочава. Последните изследвания за нивото на корупцията и организираната престъпност показват, че то е достигнало равнище от преди 1998 г. с ясно очертана тенденция към сериозно увеличаване през последните четири години. Срастването на високите етажи на властта с мафията е неоспорим факт, който многократно се подчертава и от нашите партньори в ЕС. Независимо, че мониторинговите доклади на Европейската комисия са крайно негативни, нещата не се променят. Плановете, които правителството приема след всеки критичен доклад от Европа остават празни думи.

Внасянето на нов вот на недоверие към правителството в този момент има основание. Ние ще подкрепим такъв вот. Основният аргумент за това е неспособността на управляващите да предложат адекватни мерки за овладяване на финансовата криза в България. Икономическите проблеми у нас, които се оправдават със световната финансова криза са причинени от неадекватните действия на това правителство много преди кризата да възникне. Правителственият план не предвижда никакви решения извън тези, които са заложени вече в бюджета. В страната нараства безработицата, малките и средните фирми са изправени пред фалит, а големия бизнес не може да финансира инвестиционните си програми. Това може до няколко месеца да доведе страната до непоправими икономически и социални последици. Ако всяка друга некадърност на управляващите може да се поправи, то неадекватните им действия за справянето с финансовата криза са непростими. Те могат да върнат крайната бедност в България за години напред.

Ние подкрепихме НДСВ за промяна на текстове от Конституцията и тяхното предложение изборите за национален и европейски парламент да се проведат на една дата. Това е и наша позиция. Същевременно, реакцията на другите партии от управляващото мнозинство ясно показват, че предложените промени няма да станат реалност. Ако НДСВ наистина желаят изборите да бъдат проведени на една дата, единствената възможност е те да подкрепят предложения вот на недоверие.

Двете социалдемократически партии ще проведат консултации с политическите сили, изразили подкрепа за внасяне на вот на недоверие.

 

10 февруари 2009

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Предизборен клип на БСДП


Емил Емилов с идеята за Европейски базов доход
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти