Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Коалицията „ВОЛЯ - българските родолюбци“, в която равноправен партньор е БСДП подаде документи за регистрация в ЦИК

 
Конференции и дискусии / Материали за дискусия

ЗАЩО СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ БСДП И ПАРТИЯ "БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ" НЕ СТАНА ФАКТ?

На 9 юни 2003 г., понеделник, в предаването "Блиц", г-н Александър Томов обяви, че до дни се очаква важно събитие за социалдемокрацията у нас. С тези думи той очевидно не визираше предстоящия форум на Комитета за Централна и Източна Европа на Социнтерна, организиран в София на 14 и 15 юни 2003 г., а нещо, което трябваше да се случи в неговото навечерие. Тази прогноза се базираше на проведеният три дни по-рано разговор с председателя на БСДП Йордан Нихризов и очакването отправените предложение към ИБ на БСДП да бъдат безпрекословно приети.
Що се отнася до петъчната оферта на г-н Томов тя общо взето включваше два елемента - изискването формално БСДП да стане член на Конфедерация "Българска социалдемокрация" като публично скъса отношенията с досегашните си партньори, за да изпълни уж изискванията за приобщаване към левицата, да обяви че ще се яви на местни избори с общи листи и кандидати с Партия "Българска социалдемокрация", срещу което ще получи правото неин представител да бъде включен в делегацията на БЕЛ за срещата на Социалистическия интернационал (СИ). При това изискването бе този представител да е точно председателя на БСДП, който на срещата на социалдемократическите партии вежливо да запази мълчание по въпроса: "Защо БСДП е подменена с друг субект?", за да не се нарушава добрия тон на диалога. В предложението, гарнирано с обширен коментар за безизходицата, в която е попаднала БСДП с червеното обкръжение и за огромния потенциал, който е развила Евролевицата във вътрешен и международен план последните години, просто се подминаваха два много важни факта. Първият е, че тъй наречената Конфедерация БЕЛ - БЕСДП вече бе провъзгласена шумно за нова политическа партия с единно ръководство. Вторият е, че през 2002 г. на заседанието на Социнтерна в Казабланка г-н Ал.Томов е гарантирал пред генералния секретар Луис Аяла за това, че БСДП се представлява от Георги Анастасов, а двамата с Анастасов съвместно са заявили, че БСП е напълно социалдемократизирана и може да стане част от интернационала. Очевидно камъните, които Ал.Томов щедро бе нахвърлял в градината на БСДП, за да оправдае своя плачевен изборен резултат през 2001 г. (0.98% за коалицията БЕЛ - БЕСДП - БЗНС) сега бяха на път да се стоварят върху неговата глава. Г-н Анастасов хитро го бе изпреварил с името Партия "Български социалдемократи", а конкурентите му от ПД "Социалдемократи" здраво се залепиха за БСП. Пропагандираният единен субект в лявото пространство, дори по признанието на самия Томов, вече не се казва "Нова левица", а директно БСП.
В БСДП все още се помни, обаче как месец след парламентарните избори през 2001 г. Томов уж отнесе на президента на Социалистическия интернационал писмено послание от двете партии БСДП и БЕЛ, но английския превод на този иначе хубав анализ така и до ден днешен никой не е виждал, може би и самия президент Антонио Гутиериш. Единственото, за което послужи хода на председателя на БЕЛ тогава, бе вдигането на малко врява в медийното пространство, че посредством социалдемократите той е почти шеф на парламентарна сила. Седмица-две след това от БЕЛ най-демонстративно връчиха законодателните си идеи на председателя на Народното събрание Огнян Герджиков и забравиха за всякакво сътрудничество и съвместна дейност с БСДП до месец април 2002 г., когато без даже да поканят ръководството на партията обявиха, че БСДП е част от новосформираната Конфедерация "Българска социалдемокрация".
Имайки предвид досегашната практика, пред Ал.Томов от страна на БСДП беше поставено едно ясно и точно изискване: "В предаването "Блиц" на 9 юни 2003 г. той да изяви становище, че Българската социалдемократическа партия не се е преименувала и има свое законно избрано ръководство, на което председател е Йордан Нихризов, а не Георги Анастасов, и същото това нещо да бъде повторено пред представителите на Социнтерна на 14.06.2003 г. Горната позиция на председателя на БЕЛ (защото Партия "Българска социалдемокрация" няма още съдебна регистрация по неизвестни причини) можеше да стане основа за споразумение по места съобразно решенията на ХІІІ-тата Национална конференция на БСДП.
Естествено, въпреки обещанието, нищо подобно не се случи. Напротив, г-н Томов публично се обяви за идеен и фактически наследник на БСДП от времето на д-р П.Дертлиев, защото при него били Йордан Йорданов, Вълкана Тодорова и др. съратници на покойния председател на партията. След това Ал.Томов акуратно се извини, че просто нямал повод да каже друго, защото водещият Георги Коритаров не повдигнал въпроса. За политик с неговия опит обяснението беше просто смешно.
Въпреки балканският маньовър на г-н Томов, на своето заседание на 10.06.2003 г. ИБ на БСДП все пак прие насрочената среща с представителите на ръководството на Партия "Българска социалдемокрация" да се състои и даже беше изготвен проект за споразумение, в съответствие с решението на ХІІІ-тата Национална конференция за кръга на препоръчителните партньори за местните избори. В решението на ИБ, обаче, се фиксира категорично изискването: "Ал.Томов да заяви пред медиите и на срещата на Социалистическия интернационал на 14-15.06.2003 г., че единственият легитимен представител в СИ е БСДП с председател Йордан Нихризов, а г-н Георги Анастасов не е наследник или правоприемник на БСДП. На преговорите да се постави искането г-н Томов да включи в делегацията чрез квотата на Евролевицата представители на БСДП, които да участват в заседанието на СИ". В следобедния разговор на 10.06.2003 г. между ръководството на БСДП и това на Партия "Българска социалдемокрация" стана ясно, че известният анекдот за компютрите, които всъщност били компоти и не били изнесени, а върнати по рекламация, е в пълна сила. Г-н Томов започна да повдига завесата като съобщи, че представителите на БСДП ще бъдат допуснати до залата, но едва през втория ден, защото сценарият е вече изготвен, а скандалният въпрос за членството на партията и опитът за нейната подмяна ще се постави в бъдеще, за да не предизвиква напрежение, каквото европейците не желаят. Необходимото условие да се случат тези "добрини" е още на следващия ден пред медиите да се подпише предизборно споразумение между БСДП и Партия "Българска социалдемокрация", което Ал.Томов "великодушно" приема да преведе и връчи на Луис Аяла като "аргумент" за своята позиция. Протяжният и дълъг разговор, приличащ на старото надлъгване от времето на ДАР, завърши с твърдото убеждение на всички членове от ИБ на БСДП, че Ал.Томов не търси партньори, а доводи за издигане на собственото си величие като обединител на социалдемокрацията пред очите на чуждестранните представители. Колко честен спрямо ръководството на БСДП е бил той, личи ясно от агитационната диплянка, където абревиатурата на Българската социалдемократическа партия странно е поставена като част от неговата все още нерегистрирана формация - като брошка, а може би като претенцията на поредния правоприемник. За истинското партньорство бе нужно нещо мъничко - повече елементарна човешка честност, която все още е в недостиг.


20.06.2003 г. Йордан Нихризов


В следващия брой на "Позиция" очаквайте информацията от Зам.председателя на БСДП г-н Теодор Дечев за срещата му с генералния секретар на Социнтерна Луис Аяла, състояла се в София на 13.06.2003 г.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Предизборен клип на БСДП


Емил Емилов с идеята за Европейски базов доход
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти