Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Коалицията „ВОЛЯ - българските родолюбци“, в която равноправен партньор е БСДП подаде документи за регистрация в ЦИК

 
Избори / Избори

ЗАЩО БСДП ИЗБРА БЕРОНОВ ?

(Публикувано във вестник “Седем” брой 37/20-26.092006 г. със заглавие “Трябва да има хора, които да заложат на честа и морала”)

Във време, в което редица самоопределили се за “десни” политически сили рязко се дистанцираха от трудно постигнатата обща кандидатура за президент, една центристка партия – БСДП подкрепи Неделчо Беронов. Звучи невероятно на фона на тоталната комерсиализация на българския обществен живот, когато “разумните” бързат да се прикачат към гръмко афиширания в аванс победител или поне да не го подразнят с позицията си.Всеки непредубеден наблюдател ще констатира, че Българската социалдемократическа партия понесе множество удари от чужди и свои, бранейки последователно демократичното единство. По насрещен план на червените шамани традиционната социалдемокрация отдавна трябваше да е погинала под плътната медийна сянка и бурните изяви на филизите от бившата БКП, парадиращи с етикета: ”Ние сме единствените социалдемократи.” Но въпреки напъните и пренебрежението, партията наследник на Я.Сакъзов продължава да прокарва в живота неговите тези, формулирани още в началото на миналия век. С тях той и съратниците му изпревариха Западна Европа с десетилетия, посочвайки, че основният приоритет е социалното развитие на обществото и когато то влезе в конфликт с класовите интереси, последните остават на втори план.За тези съждения почти век комунистите го заклеймяваха, а сега тихо се опитват да си го притурят като наследство.
В духа на своите традиции още през месец юни 2006 г. на заседание на Националния си комитет, проведено в гр.Ст.Загора, БСДП формулира 5 критерия за подкрепа на бъдещи президентски кандидатури. Те звучат непретенциозно и са в духа и задачите на президентската институция, заложени в Конституцията., както и на стремежите на нашето общество в началото на 21 –и век. Президентът е нужно да отстоява българските национални интереси в условията на евроатлантическа интеграция на страната, да гарантира спазването в законодателството на демократичните и социални принципи, предвидени в нашия основен закон, да е независим от структурите на бившата ДС, да има ясна визия по актуалните въпроси, да предлага реални цели без популизъм и екстремизъм в решенията и да е убеден демократ и патриот Навярно всяка партия, разглеждаща се като гражданско-демократична общност, би се подписала под тези изисквания. За страна, членка на НАТО, очакваща пълноправно членство в ЕС, едва ли би трябвало да има кандидат за държавен глава, който да не може да отговори на подобни изисквания. Уви у нас парадоксите са просто житейско ежедневие. Не случайно в началото на настоящата предизборна кампания се появи интересен анекдот: ”Кандидат за президент отива да се регистрира в ЦИК. Служителката, приемаща документите, го пита: ” А ще представите ли свидетелство по отношение сътрудничество с бившите служби на ДС?”. Кандидатът отвръща учудено: ”За участие в тези избори сътрудничеството с ДС задължително условие ли е ?”В далечната 1974 г.Гийом - секретарят на канцлера на Федерална република Германия Бранд, бе уличен като агент на комунистическата ЩАЗИ. Канцлерът, социалдемократът Вили Бранд, пое моралната отговорност и подаде оставка без лично да е бил във връзка с въпросната силова структура на бившата ГДР. При нас сътрудничеството с бившите тайни служби е едва ли не повод за гордост, така както на времето БКП се хвалеше с терористичните си авантюри от 20-те години на 20-ти век, определяйки ги за начало на антифашистка борба. Странно е, че сред демократичните сили не се появи оня Цицерон, който настоятелно да поставя въпроса за морала в политиката. Не остана друго освен познатото от тоталитарните времена. Народът роди актуалния анекдот за състезанието между различните управления на ДС в президентската надпревара, а услужливите на властта медии бързо смениха моралния с чалга проблемите на днешния ден. След подобаващото внимание към кандидатките за “Дондуков” № 2, специалистки по шев и кройка и приготвяне на лозови сармички, мощно се извиси самородния талант на Митьо Пищова.
На този фон в началото на кампанията кандидатурата на Неделчо Беронов е класика и единственото съжаление е, че времето може да се окаже малко хората у нас да оценят неговата ерудиция. “Класика, но на годините на Бетовен!” – ще контрират язвително тези, за които възрастта на Тодор Живков, Цола Драгойчева, Брежнев и Андропов не бе порок, а гордост. Тези, които свързват житейската мъдрост с плоските изцепки на титана от Правец за преминаване от производство на полупроводници към производство на цели проводници.“Да класика!” – биха потвърдили онези, които са общували с Беронов и оценяват неговите качества. България като член на НАТО и бъдещ пълноправен член на Обединена Европа заслужава такъв държавен глава. Човек с мъдрост и без агресия, с идеи за реформи и без претенции за непогрешимост и безгранична власт, такъв видяхме и разбрахме Неделчо Беронов след срещата с ИБ на БСДП и именно това накара дори скептиците да приемат тезата за подкрепа.
“Не можахме да Ви посрещнем по протокол, но ви изпращаме с цветя и искрени пожелания за успех” – каза след срещата на 12.09.2006 г. зам.председателят на БСДП Цветанка Вълчева, връчвайки огромен букет на Беронов. За присъствалите на събитието остава надеждата, че демократично мислещите люде могат и е време да излязат от състоянието на апатия, да направят оценка на настоящето и своя избор за бъдещето. В дните на тотално опошляване на политическия живот у нас трябва да има хора готови да заложат на честа и морала, затова БСДП избра искреността пред дребните сметки и остава последователен поддръжник на демокрацията и вярна на своите традиции.

14.09.2006 г. Йордан Нихризов
Председател на БСДП

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Предизборен клип на БСДП


Емил Емилов с идеята за Европейски базов доход
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти