Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Текуща информация / Социалдемократите за

Живот в мрежата

/експеримент по темата за зрелостен изпит на 19.05.2023 г./


Аз съм шаран. Не съм от някаква случайна порода, а специално селекциониран огледален шаран. Мама твърдеше, че съм голям късметлия, защото като си хвърляла в един есенен ден хайвера съм се закачил под случайна тревичка. Така злобната жаба, дето скочила тогава във водата, не успяла да ме открие и нагълта.


Имах, разбира се, щастливо детство. Лежах си заровен в тинята на дъното и бях напълно защитен от студа наоколо. Хранех се с планктон, разни растения, но понякога засищах апетита си с дребни животинки.
Ама времето минаваше, а гладът ми взе да става все по-голям. Тогава реших да последвам едни по-едри свои другари и открих голямото чудо. На кол забит в дъното бе закачена хранилка с всякакви вкусотии, но най-вече сред тях ми допаднаха големите златисти зърна, които никога не бях срещал във водата. Сториха ми се по-вкусни даже от малките рибки, понеже не бе нужно да плуваш като бесен подире им, а просто трябваше да отвориш уста преди да ги глътнеш.
Е, в процедурата имаше и някакви правила, дето създаваха неудобства, но бе необходимо да се спазват, тъй като ние огледалните шарани сме елитна общност, а не някакви си там обикновени риби. Традицията повеляваше, че след като опиташ от привлекателното съдържание в хранилката, трябва да се подредиш в края на опашката и да чакаш за следващата хапка. Какво да се прави, такъв беше утвърдения ред?!


Времето си течеше и аз все пак наедрявах, макар и не толкова много, колкото ми се искаше. А апетита постоянно ме водеше на онова място с вкусотии, които взеха бързо да свършват. Докато един ден невъзпитан нахал рязко ме изблъска и аз без да искам попаднах в необичайна среда. В центъра имаше странна хранилка, пред която не се спазваше никакъв ред. Разгоних тутакси дребните риби и се наядох до насита. Опитах се да се разходя, но се оказа, че се оплетох в някаква мрежа, която ми преграждаше пътя. Свърнах в друга посока и пак се натъкнах на въжетата й. Нагоре и надолу, напред и назад, навсякъде на пътя ми се препречваше въпросната мрежа.


Отначало ми беше весело да си играя, ала сетне изпаднах в паника. Взех да се блъскам и даже си оплетох опашката в мрежата. А тя започна да се движи нагоре и да притиска други риби към мен. Водата свършваше и аз не можех да дишам. Напъвах хриле, отварях уста, но всичко наоколо бе сухо. Малко преди да припадна се случи чудо. В мрежата зейна дупка. Съзрях я и яростно разблъсках другите риби около мен. Миг по-късно усетих, че съм във водата. О, щастие! Първо дихание и волност!


Заплувах като луд без да се сещам за хранилката. Свободата ме опияняваше. Нямаше го онова страшилище, с което искаха да ме извадят от моята среда, да ми вземат дъха – мрежата. Обикалях нови непознати кътчета. Някога мислех, че живея в просторно езеро, скрит в топлата тиня, а то се оказа просто голям гьол. Захранвали са ме, за да ме вкарат с тази примамка в мрежата, а сетне да ми отнемат свещеното право да плувам и дишам свободно на воля.


Уморих се и се скрих накрая да отдъхна в тинята, но апетитът пак започна да ме човърка. Не издържах и тръгнах да го заситя. Тогава видях за пореден път хранилка пълна с големи жълти зърна, а разни дребни рибета се мотаха около нея. Засилих се без да мисля, нали съм шаран, попаднах отново в мрежата. Разбутах конкуренцията и лакомо загълтах зърната. Бях първия и около мен се нарои тълпа от други шарани. Не щеш ли изведнъж мрежата взе по познатия начин да се повдига, а дъхът ми пак да свършва. Устата ми, хрилете ми се отваряха и търсеха онова, дето ме правеше жив, но него го нямаше. Изсипаха ме на сухо. Нещо като дървен чук ме удари по главата и душата ми отлетя.
Сега тя гледа отгоре как ме пържат в маслото на един тиган. Аз вече не съм шаран, а основната част от порция деликатесно ястие, което господинът, заложил мрежата за улова, очаква да му сервират.


/ Всякакви аналогии с други обществени процеси в нашата страна са напълно случайни/


19.05.2023 г.
Йордан Нихризов

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти